Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zapiekane spaghetti

Tekst i foto kachna 10-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
37 złprosty30 min.?

Składniki:

Około 20 dag makaronu spaghetti (może być każdy inny rodzaj makaronu),
20 dag wędzonego boczku,
2 duże cebule,
żółty ser


Sos:
250 g koncentratu pomidorowego,
zioła prowansalskie,
czosnek,
kostka rosołowa.

Jak przyrządzić:

Należy ugotować makaron i poczekać aż wystygnie (można to zrobić dzień wcześniej i potrzymać w lodówce) a następnie (w przypadku spaghetti) pokroić na mniejsze kawałki.
Pokrojony w kostkę boczek dobrze wysmażyć na oleju, wyjąć do odsączenia na sitku, na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę – tak, aby była mięciutka, ale nie przypalona, ją również odsączyć z tłuszczu.
Teraz sos: przygotować kostkę rosołową według przepisu na opakowaniu, w garnuszku wymieszać koncentrat pomidorowy, bulion, dodać zioła prowansalskie (sporo) i przeciśnięty przez praskę czosnek - to wszystko podgrzać mieszając aż się ładnie połączy.
W misce wymieszać pokrojony makaron, boczek, cebulę i sos - to wszystko wyłożyć na natłuszczoną niedużą brytfankę lub do naczynia żaroodpornego i posypać bardzo obficie żółtym serem. Zapiekać w temp. 150 stopni około 12 minut.

Uwagi:

Danie bardzo proste, ale pyszne i bardzo sycące.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.12.2006 ewa

głupie

Zgłoś 19.01.2007 makaronka

tak jeszcze dodam..spaghetti..to nie makaron do krojenia,caly gust w nim ze dlugi jest..moze lepsze beda pennette barilla w twoim przepisie? :-).ale powodzenia w uczeniu sie sie kucharzowania...... Pokaż więcej

tak jeszcze dodam..spaghetti..to nie makaron do krojenia,caly gust w nim ze dlugi jest..moze lepsze beda pennette barilla w twoim przepisie? :-).ale powodzenia w uczeniu sie sie kucharzowania.....tylko nie kroj spaghetti...kucharze prawdziwi zrobia tobie proces :-)

Zgłoś 27.09.2008 hando

Oczywiscie, Spaghetti to rodzaj makaronu. Zamiast kroic mozna uzyc innego rodzaju. Ja bym jeszcze dodal do wszystkiego smietane.