Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zapiekanka bakłażanowa

Tekst i foto Kasia 25-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
630 złprosty50 min.średnia

Składniki:

bakłażany, cukinia, szynka w plasterkach, jajka ugotowane na twardo, mozzarella z zalewy, przecier pomidorowy z kartonu ok. 0,5 l (ale nie koncentrat), czosnek 3 ząbki, oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wyciskamy czosnek, krótko smażymy. Do tego wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż zgęstnieje, ok. 20 minut. Bakłażany i cukinie kroimy w plastry ok. 1-cm grubości. Bakłażany lekko solimy, aby wydzielił się z nich gorzki sok, który odsączamy ręcznikiem papierowym. Bakłażany i cukinie gotujemy krótko na parze, aż lekko zmiękną, ale się nie rozgotują. Bierzemy naczynie żaroodporne. Na spód wlewamy trochę sosu pomidorowego. Układamy blisko siebie bakłażany. Na to kładziemy cukinie. Na cukinie układamy plastry szynki. Na szynkę kładziemy jajka pokrojone w kostkę. Na jajka kładziemy mozzarellę pokrojoną w plasterki. Ser przykrywany cukinią i bakłażanami. Na wierzch wylewamy sos pomidorowy, całość dusimy w piekarniku ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Życzę smacznego :)

Jak podawać?

Potrawę można podawać z sałatą z sosem winegret plus czerwone wytrawne wino.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.05.2006 kurde kurde kurde

swietny "przepis", czyli wezcie wszystkiego ile chcecie na oko i ugotujcie ... lomatko :P

Zgłoś 15.06.2007 biomag

rewelacyna zapiekanka, dodałam jeszcze cukinie podsmażoną i piczarki