Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zapiekanka hiszpańska

Tekst i foto allyshia 06-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
dla 4 osób? złprosty? min.283 kcal

Składniki:

4 pomidory, 2 cebule, 4 ziemniaki, 4 jajka, 4 łyżki mleka, 2 łyżki posiekanej natki, sól, 2 łyżki oleju, zioła prowasalskie, kapary

Jak przyrządzić:

Ziemniaki obrać, a następnie pokroić w plasterki. Gotować 3 min. w osolonym wrzątku, odsączyć. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Pomidory umyć, pokroić w kawałki. Na dużej patelni rozgrzać olej i wkładać kolejno: ziemniaki, cebulę, a na końcu pomidory. Posolić do smaku, doprawić ziołami prowasalskimi, dusić na małym ogniu 5 min., cały czas mieszając. Jajka roztrzapać z mlekiem. Masą jajeczną zalać warzywa, smażyć na małym ogniu aż masa się zetnie.

Jak podawać?

Zapiekankę podawać posypaną posiekaną natką i kaparami.

Czas przygotowania:

Przygotowanie całej potrawy zajmuje ok. 30 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.07.2005 JA

A moze dodac jakies mięso???

Zgłoś 26.10.2005 konczita

po co mieso? w tej zapiekance jest juz wystarczajaco duzo bialka, mieso bedzie zbedne.

Zgłoś 15.06.2006 tgR

dla smaku ; 0

Zgłoś 16.08.2006 KASIA

dobrze mowisz jakiś kawałek szpeku by sie przydał ;) , bo zrobilam to danie i wogole smaku nie ma - obrzydlistwo :/

Zgłoś 09.10.2007 maria

ta zapiekanka hiszpańska to tak naprawde tortilla de patatas, narodowe danie hiszpanskie. ja robie ja bez pomidorow bo sa zbyt wodniste. ziemniaki pokrojone na cienkie i male plasterki smaze na ... Pokaż więcej

ta zapiekanka hiszpańska to tak naprawde tortilla de patatas, narodowe danie hiszpanskie. ja robie ja bez pomidorow bo sa zbyt wodniste. ziemniaki pokrojone na cienkie i male plasterki smaze na oliwie (bez obgotowywania), dodaje cebule, doprawiam. calosc wrzucam do kilku rozbeltanych jajek, mieszam i wlewam znow na patelnie. Kiedy jajko na dole sie zetnie, tortille trzeba przewrocic na druga strone. doprawiam bazylia, sola i pieprzem. dobrze smakuje z sosem pomidorowym:) czasami dodaje podczas smazenia czerwonej papryki:)

danie jest sycace i dobre zarowno na cieplo i na zimno!:) smacznego:)