Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zapiekanka makaronowa

Tekst i foto mala 26-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni40 min.?

Składniki:

500 g mięsa mielonego,
makaron świderki,
przecier pomidorowy,
ok. 200 g pieczarek,
duża cebula,
starty żółty ser,
przyprawy: sól, pieprz, papryka, oregano, bazylia, tymianek

Jak przyrządzić:

Pieczarki dokładnie umyć, drobno pokroić i podsmażyć. W trakcie smażenia posiekać drobno cebulę i dodać do pieczarek. Przyprawić do smaku.
Nastepnie pieczarki z cebulą przełożyć do miseczki i podsmażyć mięso mielone. Również należy je przyprawić i pod koniec smażenia wymieszać z wcześniej usmażonymi pieczarkami z cebulą.
Ugotować makaron wg przepisu. Następnie wyłożyć część makaronu do naczynia żaroodpornego, na to wyłożyć mięso z pieczrkami i cebulą, a następnie wyłożyć na to resztę makaronu.
Całość polać rozrobionym przecierem pomidorowym i posypać startym serem, a także oregano.
Piec ok. 20 minut.

Potrzebne przybory:

patelnia, naczynie żaroodporne

Uwagi:

Aby potrawa była smaczniejsza, można dodać do "farszu" ugotowaną i poszatkowaną kapustę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.11.2007 gosenka

proste, łatwe i przyjemne :)