Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zapiekanka makaronowo-pomidorowa

Tekst i foto Fazi 15-04-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
422 złprosty40 min.dużo

Składniki:

- 40 dkg makaronu świderek, wstążek lub krajanki,
- 35 dkg pomidorów (mogą być z puszki),
- 1 pęczek zielonej pietruszki,
- 2 ząbek czosnku,
- 1/3 szklanki oleju lub oliwy,
- ok. 5 dkg startego żółtego sera (najlepiej mozzarella),
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia, tymianek, oregano, co kto lubi...

Jak przyrządzić:

Ugotować makaron wrzucając na osolony wrzątek. Uważać, żeby się nie przegotował. Zostawić na chiwlę w naczyniu. Umytą pietruszkę drobno posiekać razem z czosnkiem, włożyć do garnka z silnie podgrzanym olejem, przykryć i dusić na małym ogniu. Po chwili dodać sparzone, obrane ze skórki, pokrajane i oczyszczone z pestek pomidory( lub jeśli ktoś użył, to po prostu wlać zawartość puszek:). Dusić je do czasu, aż sos zgęstnieje. Odcedzić makaron i włożyć do ogniotrwałego naczynia wysmarowanego olejem.
Zalać sosem, przyprawić solą i pieprzem, posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 min.

Potrzebne przybory:

Garnek x2, naczynie żaroodporne, nóż, deska do krojenia, łyżka :)

Jak podawać?

Na ciepło zaraz po przyrządzeniu :)

Uwagi:

Potrawę można dowolnie modyfikować, tak aby odpowiadała naszym indywidualnym upodobaniom. Eksperymentować można zarówno z ilością każdego ze składników (jeden lubi więcej pomidorów, inny więcej makaronu) jak i z samymi składnikami. Ja np. bardzo lubie spód naczynia dodatkowo wyłożyć pokrojonymi w plastry i obranymi ze skórki pomidorami... Palce lizać !

Czas przygotowania:

Na 40 min. składa się ugotowanie makaronu, sosu i same jzapiekaniki, a także posiekanie składników :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.07.2004 Łasica

BARDZO SMACZNE. MOŻNA ZROBIĆ Z WYPRZEDZENIEM I TYLKO ZAPIC JAK PRZYJDĄ GOŚCIE. W LECIE MOŻNA DODAĆ PODSMAŻONĄ NA OLIWIE (SZYBKO!) CUKINIĘ. A Z MIESZANKA SAŁATY I RUCCOLI PO PROSTU SUPER. DO TEGO... Pokaż więcej

BARDZO SMACZNE. MOŻNA ZROBIĆ Z WYPRZEDZENIEM I TYLKO ZAPIC JAK PRZYJDĄ GOŚCIE. W LECIE MOŻNA DODAĆ PODSMAŻONĄ NA OLIWIE (SZYBKO!) CUKINIĘ. A Z MIESZANKA SAŁATY I RUCCOLI PO PROSTU SUPER. DO TEGO WINKO I MAMY UCZTĘ!!!

Zgłoś 26.02.2005 WojtekK

Czy przysmażany czosnek nie gorzknieje?

Zgłoś 12.12.2005 monia

wojtek czosnek z gorzknieje racja, ale możesz go dodać pod koniec, wtedy będzie ok, przecież jada się też surowy, ważny jest jego charakterystyczny smak

Zgłoś 30.04.2008 saper2

Zarąbiste, jadłem 3 dni pod rząd:) Ja jeszcze dorzuciłem do gara trochę podsmażonej cebulki a na wierzch dałem dużo więcej sera niż 5 dkg, można spokojnie wrzucić 20-25 dkg jak ktoś lubi ser.Pokaż więcej

Zarąbiste, jadłem 3 dni pod rząd:) Ja jeszcze dorzuciłem do gara trochę podsmażonej cebulki a na wierzch dałem dużo więcej sera niż 5 dkg, można spokojnie wrzucić 20-25 dkg jak ktoś lubi ser.