Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zapiekanka po grecku

Tekst i foto kostek 01-11-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje30 złśredni90 min.średnio dużo

Składniki:

- mięso mielone (mieszanka wołowiny i wieprzowiny),
- ryż (1 szklanka lub 1 woreczek),
- ser (dużo),
- kukurydza (niekoniecznie),
- cebulka,
- czosnek,
- sos pomidorowy (ok. 300 ml - lepiej ze świeżych pomidorów),
- 3 jajka,
- gałka muszkatałowa,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Mięso mielone(przyprawione)cebulką i czosnkiem,w między czasie sie ugotować ryż na wpół miękki. Zapiekankę układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym - na samym spodzie sos pomidorowy, później ryż, na to dodajemy usmazone mięso mielone, polewamy znowu sosem pomidorowym, dodajemy znowu ryż i polewamy sosem pomidorowym, na to wysypujemy kukurydzę. Całość zalewamy jajkami(wymieszane, z odrobinką gałki muszkatałowej). Na sam szczyt posypujemy serem. Zamykamy naczynie pokrywką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (225 stopni) i pieczemy ok. 45 minutek. S M A C Z N E G O

Jak podawać?

Podawać na ciepło, do popicia proponuję wodę niegazowaną lub biale wino słodkie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.11.2003 ozzy

SOS czy SOK? Jeżeli sos to z jakich składników (poza pomidorami oczywiście)?

Zgłoś 08.11.2003 kostek

może być sok może być i sos (pomidory, koncentrat, ketchup - wymieszane) to zależy od pomidorów jakie posiadasz...a poza tym to raczej szczegół !!! spróbuj z tym i z tym, a jeśli chcesz to w ogó... Pokaż więcej

może być sok może być i sos (pomidory, koncentrat, ketchup - wymieszane) to zależy od pomidorów jakie posiadasz...a poza tym to raczej szczegół !!! spróbuj z tym i z tym, a jeśli chcesz to w ogóle nie próbuj.

Pozdrawiam

Zgłoś 12.12.2003 katia

bardzo lubie tego typu zapiekanki, można dodać warstwę warzyw (tarta włoszczyzna) lub pieczarek podduszonych wcześniej. Tylko dlaczego zapiekanka po grecku jest w przepisach włoskich??@!!

Zgłoś 06.07.2004 Beta

Zamiast sosu pomidorowego można dać świeże, sparzone i obrane ze skórki pomidory ( lub pomidory z puszki)- po prostu - PYYYYYYYYYYCHA !!! :) , a na wierzchu listek świeżej bazylii . Smaczne!!1 ,... Pokaż więcej

Zamiast sosu pomidorowego można dać świeże, sparzone i obrane ze skórki pomidory ( lub pomidory z puszki)- po prostu - PYYYYYYYYYYCHA !!! :) , a na wierzchu listek świeżej bazylii . Smaczne!!1 , ale jakie kaloryczne! (:

Zgłoś 02.06.2005 kobietka

Biale wino SLODKIE!!! do wieprzowiny lub wolowiny!

Ktos tu chyba ma male pojecie o winach ! DO tego dania polecalabym najlepiej polwytrawne rozowe lub czerwone, ewentalnie wytrawne ale w ... Pokaż więcej

Biale wino SLODKIE!!! do wieprzowiny lub wolowiny!

Ktos tu chyba ma male pojecie o winach ! DO tego dania polecalabym najlepiej polwytrawne rozowe lub czerwone, ewentalnie wytrawne ale w zadnym wypadku slodkie w w dodatku biale, wino biale zarezerwowane jest mi.inn. do deserow, mies bialych!

Zgłoś 10.12.2005 Tatiana 0120

Uważam, że trzeba wszystkiego spróbować. Ja właśnie sprubowam zapiekanką i uważam, że jest pyszna!

Pozdrowionka TATIANA 0120

Zgłoś 25.03.2006 lalapupu

to moze byc dobre jedzenie, ale nie widze zadnego powodu, by nazywac to "po grecku". skladniki sa banalne, w zaden sposob nie oddajace charakterystycznych smakow kuchnie greckiej, no w... Pokaż więcej

to moze byc dobre jedzenie, ale nie widze zadnego powodu, by nazywac to "po grecku". skladniki sa banalne, w zaden sposob nie oddajace charakterystycznych smakow kuchnie greckiej, no wiec co?

Zgłoś 31.03.2006 AGNES

piotrusiu i kobietko na czym wy się wogóle znacie ? piotrze sam jesteś ochydny i bez gustu ,jeśli nie lubiasz takich rzeczy to ich po prostu nie jedz , a ty kobietko jesteś wielką snobką jeśli m... Pokaż więcej

piotrusiu i kobietko na czym wy się wogóle znacie ? piotrze sam jesteś ochydny i bez gustu ,jeśli nie lubiasz takich rzeczy to ich po prostu nie jedz , a ty kobietko jesteś wielką snobką jeśli myślisz że dany rodzaj wina jest do konkretnej potrawy a to nie prawda . Ludzie ? czego wy się czepiacie lepiej sami przyślijcie jakiś swój przepis to się z was pośmiejemy , każdy ma inny gust a jak powszechnie wiadomo o gustach się nie dyskutuje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 27.04.2006 martaaa

Zapiekanka jest bardzo dobra. Ja dodałam jeszcze paprykę do mięsa i cebuli. Fakt, że składniki nie mają chyba wiele wspólnego z kuchnią grecką, ale co z tego. Po co w to wnikać jak przepis jest ... Pokaż więcej

Zapiekanka jest bardzo dobra. Ja dodałam jeszcze paprykę do mięsa i cebuli. Fakt, że składniki nie mają chyba wiele wspólnego z kuchnią grecką, ale co z tego. Po co w to wnikać jak przepis jest super.

Zgłoś 11.04.2007 cooki

wlasnie robie podobna zapiekanke...mam nadzieje ze bedzie smaczna. a co do nie ktorych to po prostu lubia sie pomadrzyc i tyle.kazdy moze byc cwaniaczkiem gdy wypowiada sie anonimowo;/pozdrawiam... Pokaż więcej

wlasnie robie podobna zapiekanke...mam nadzieje ze bedzie smaczna. a co do nie ktorych to po prostu lubia sie pomadrzyc i tyle.kazdy moze byc cwaniaczkiem gdy wypowiada sie anonimowo;/pozdrawiam

Zgłoś 27.07.2009 foodie

brzmi smacznie, ale brakuje jednego szczegolu - ile tego mielonego miecha ma byc?

Zgłoś 15.11.2008 Rynka

Nie rozumiem po co się czepiać nazwy, jak wszyscy doskonale wiemy podawana w Polsce ryba po grecku nie ma nic wspólnego z grecką kuchnią. Jest wiele innych dań, które mają nazwę sugerującą, że p... Pokaż więcej

Nie rozumiem po co się czepiać nazwy, jak wszyscy doskonale wiemy podawana w Polsce ryba po grecku nie ma nic wspólnego z grecką kuchnią. Jest wiele innych dań, które mają nazwę sugerującą, że pochodzą z jakiegoś państwa lub regionu czasami jest to zgodne z oryginalnym ich pochodzeniem a czasami nie. Jeśli miałabym na imię Helga to znaczyłoby, że jestem Niemką?!