Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zapiekanka po włosku

Tekst i foto neli 13-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty120 min.?

Składniki:

- ziemniaki,
- kiełbasa,
- cebula,
- makaron nitki (surowy),
- pomidory,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia i inne.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki kroimy w plasterki, doprawiamy do smaku, wykładamy do żaroodpornego naczynia na dno, następną warstwą jest pokrojona w kostkę i podsmażona kiełbasa, na kiełbasę wykładamy pokrojoną w plastry cebulę(surową), na cebulę kruszymy makarono nitki, tak aby pokrył całą powierzchnię zapiekanki, na makaron wykładamy przyprawione pomidory pokrojone w kostkę, lub plasterki. Pomodorów nie żałujemy, gdyż sok z pomidorów niezbędny jest aby się nam makaron. Na wierzch wykładamy znowu warstwę doprawionych ziemniaków pociętych w plasterki. Na wierzch wylewamy 3 łyżki oleju. Naczynie zamykamy.

Potrzebne przybory:

Naczynie żaroodporne, patelnia.

Jak podawać?

Potrawę podajemy na gorąco. Niektórzy powiadają, że odsmażana na patelni na kolację lub drugi dzień jest jeszcze lepsza.

Uwagi:

Pieczenie odbywa się w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, ale pod koniec pieczenia należy przykrywkę zdjąć i podpiec jeszcze jakieś pół godziny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.10.2004 malutka

Czy te ziemniaki mają być ugotowane??? Ile czasu zapieka sie ten rarytas?

Zgłoś 27.11.2004 Bonia

uuhum i mam pytanie a w jakiej temperaturze to zapiekac ?? :] jak wiadomo rozna temperatura rozny czas trwania no nie ?? :/

Zgłoś 03.02.2005 kitek

ja zamiast kiełbasy dodałbym boczek i pieczarki gotowane

Zgłoś 12.02.2005 komma1

podajcie ile to trzeba zapiekać

Zgłoś 25.08.2005 Tomek

Ja zrobiłem podobnie jak lasagne a wiec cebula papryka pomidor mieso wołowo-wieprzowe,oregano, bazylia. Tylko z baru płatów makaronowych użyłem ziemniaków. Super.

Sos beszamelowy i ser :)... Pokaż więcej

Ja zrobiłem podobnie jak lasagne a wiec cebula papryka pomidor mieso wołowo-wieprzowe,oregano, bazylia. Tylko z baru płatów makaronowych użyłem ziemniaków. Super.

Sos beszamelowy i ser :)

Myśle że tak gdzieć 45 minut na 250 C.

Zgłoś 23.11.2005 Gienka

czy nie trzeba tego czyms podlac zeby sie lepiej udusilo ?

Zgłoś 29.04.2006 Michal

Całkiem nie żle

Zgłoś 30.08.2006 mizabelka

ogólnie to danie to super pomysł...właśnie dziś jedliśmy je na kolacje.nastepnym razem uzyje ugotowanego makaronu bo to znacznie skroci czas a poza tym bedziemy miec pewnosc że makaron nie bedzi... Pokaż więcej

ogólnie to danie to super pomysł...właśnie dziś jedliśmy je na kolacje.nastepnym razem uzyje ugotowanego makaronu bo to znacznie skroci czas a poza tym bedziemy miec pewnosc że makaron nie bedzie twardy a dzis niestety taki byl.odrobina boczku znacznie poprawi smak, a ser żółty na wierzchu też pasuje bo wypróbowałam;)))bardzo smakuje z czerwonym półwytrawnym winkiem...moim zdaniem przt ugotowanym makaronie wystarczy 25 minut w temp 230st . ...dzieki za pomysł...

(i ktoś wcześniej pytał o ziemniaki...one maja być surowe!)

SMACZNEGO