Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zapiekanka z bakłażanów

Tekst i foto basia_ 25-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 osobyok. 25 złprosty60 min.bardzo wysoka

Składniki:

3 bakłażany, przecier pomidorowy, szynka, (po polsku najlepiej konserwowa) - 20 dag, ser mozzarella zółty do zapiekanek 1 op. ok 30 dag, jajka ugotowane na twardo 3 szt., sól do smaku

Jak przyrządzić:

Bakłażany pokroić w plastry ok. 0,5 cm, wymoczyć w osolonej wodzie ok. 20 min. Nastepnie osączyć z wody i smażyc na oleju 5-7 min. na zżoty kolor. Przełożyć na bibułę. Przygotować żaroodporne naczynie i ukladać warstwami: najpierw bakłażany, następnie jajka krojone w plasterki, kolejna warstwa to szynka, później ser i dalej bakłażany, jajka, szynka, ser... aż do skończenia produktów.Całość posolić .Zalać przecierem pomidorowym. Zapiekać w temp. 200 st. C ok. 25 min. Dobrze jest nakryć folią aluminiową. Można podawać gorące. Smaczne jest także jak ostygnie. Smacznego :)

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Podawać do pieczywa jako danie główne.

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.10.2005 Ania

bardzo,dobre,polecam

Zgłoś 18.10.2005 konczita

a moznaby zalac pomidorami zamiast przecierem??

Zgłoś 22.10.2005 Martana

Konczita, masz racje, przecier jest slony i przesadnie cierpki. Jednak przed zalaniem calosci pomidorami, tymi z puszki rzecz jasna - trzeba je "pociapciac" lopatka, lyzka, czymkolwiek... Pokaż więcej

Konczita, masz racje, przecier jest slony i przesadnie cierpki. Jednak przed zalaniem calosci pomidorami, tymi z puszki rzecz jasna - trzeba je "pociapciac" lopatka, lyzka, czymkolwiek, inaczej czesc sie przypali, sos wyparuje i bedzie nie tak smacznie jak powinno. Pozdrawiam:)

Zgłoś 16.11.2005 iwona

ja robię bardzo podobnie i też zapiekanka wychodzi mi pyszna. Podsmazone na oleju i odsączone bakłażany, na to sól pieprz parmezan, plastry obranego pomidora, sól, pieprz oregano i na to mozarel... Pokaż więcej

ja robię bardzo podobnie i też zapiekanka wychodzi mi pyszna. Podsmazone na oleju i odsączone bakłażany, na to sól pieprz parmezan, plastry obranego pomidora, sól, pieprz oregano i na to mozarella.potem kolejna warstwa wszystkich produktów w kolejności jak na wstępie-mnie i moim bliskim smakuje polecam :-)

Zgłoś 23.09.2011 Ewa

Wyszło pyszne, ale strasznie pracochłonne ;)