Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zapiekanka z beszamelem

Tekst i foto bzyk 13-02-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-312 złśredni60 min.duzo

Składniki:

- 2 pomidory
- 2 marchewki
- maly brokul lub 0.5 opakowania mrozonych
- szynka
- zolty ser
- ziola prowansalskie

sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- lyzka mąki
- szklanka mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatolowa

Jak przyrządzić:

Marchewke obrac, pokroic w plastry (1-2 cm), podgotowac ale musi byc twardawa, brokuly ugotowac, także aldente (mozna razem z marchewka, tylko pozniej wrzucic, wode osolic) pomidory i szynke (wedle uznania) pokroic w grubą kostke, zetrzeć ser.
Przygotowac sos: rozpuscic masło, dodac make, mieszając wlewac mleko, przyprawić sola, pieprzem i galka.
Tortownice wysmarowac maslem, polac 3 lyzkami sosu, polozyc marchew na nią brokuly, pomidory i szynke. Posypac ziolami, polac sosem i posypac serem. Zapiekac w temp. 180 stopni ok. 25 minut, podawac z bulkami.

Uwagi:

Danie mozna zapiec w naczyniu zaroodpornym, ale goraco polecam tortownice, w naczyniu wyjdzie jakby bardziej ugotowane a nie pieczone. Zycze smacznego :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.02.2007 xxx

Po takim zarciu to dopiero bedzie "bzyk".........:)