Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zapiekanka z sosem pomidorowym i mięsem

Tekst i foto ANULKA 05-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

makaron świderki 0,5 kg, koncentrat pomidorowy (słoiczek), mięso mielone (3/4 kg) (najlepiej), gdyby nie było w kostce), ser, 3-4 cebule, 5 większych pomidorów, bazylia, vegeta, pieprz, sól, mąka.

Jak przyrządzić:

Sos: kroimy cebule w grubą kostkę i smażymy w garnku z mięsem mielonym bez oleju. Przyprawiamy vegetą. 1 słoiczek koncentratu rozrabiamy w 1 i 1/3 litra wody i dodajemy do mięsa kiedy odparuje z niego woda. Zetrzeć na tarce pomidory bez skórki i dołożyć do sosu. Doprawiamy bazylią, najlepiej świeżą i resztą przypraw wedle uznania. Zagęszczamy sos wodą z maką (należy dobrze wymieszac mąkę, żeby nie było grudek). Gotujemy makaron. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami makaron-sos-starty ser i tak do końca składników. Pieczemy w nakrytym naczyniu ok. 7-10 min. w 180 stopniach. Życzę smacznego! :)

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.01.2006 ala

Ależ to skomplikowane hoho..

Zgłoś 11.01.2006 lalapupu

po oc chcesz ta cala potrawe zepsuc wegeta? jest przeceiz tyle pysznych ziol, a ty przytloczysz wszystkie smaki glutamianem sodu.

Zgłoś 24.05.2006 madzia

chyba dzisiaj zrobie, "wyglada" smakowicie:)))

co do wegety... ja tez jej uzywam i uwazam, ze jest to bardzo dobry dodatek do prawie wszystkiego:)

Zgłoś 21.10.2006 lalapupu

madzia, masz prawo tak uwazac, po prostu nie razi cie ten ordynarny smak, ktory nadaje wszystkiemu glutamian sodu, jestes przyzwyczajona i pawdopodobnie uzalezniona. a szkoda, bo tracisz wiele n... Pokaż więcej

madzia, masz prawo tak uwazac, po prostu nie razi cie ten ordynarny smak, ktory nadaje wszystkiemu glutamian sodu, jestes przyzwyczajona i pawdopodobnie uzalezniona. a szkoda, bo tracisz wiele nie potrafiac odroznic szlachetnych od tandetnych smakow.

Zgłoś 30.12.2006 monika

lalapupu grunt ze twoj nick nie jest tandetny

Zgłoś 21.01.2007

normalnie oddajcie mi 30 zlotych za skladniki.... to sie nadaje na pasze dla bydła a nie na jedzenie:P

Zgłoś 21.01.2007

oraz dajcie mi pepsi bo mi sie chce

Zgłoś 11.05.2007 Po

zal mi was dziei biedne ech o ile sie nie myle to ten przepis byl w kuchni polskiej ksiazce ktora mialy juz nasze prababki ech ale to nie znaczy ze przepis jest zly lub nie prydatny szkoda tylko... Pokaż więcej

zal mi was dziei biedne ech o ile sie nie myle to ten przepis byl w kuchni polskiej ksiazce ktora mialy juz nasze prababki ech ale to nie znaczy ze przepis jest zly lub nie prydatny szkoda tylko ze tak malo wloski ale coz to polska system samowolka pzdr

Zgłoś 14.05.2010 janka

się okaże dziś na kolacji czy będzie dobre ! :))