Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i mięsa mielonego

23.09.2013

Doceń smak słodkich ziemniaków. Słodkie ziemniaki (nazywane również batatami), to nadal dość egzotyczny składnik w naszych kuchniach. Warto jednak czasami zaryzykować i docenić ich oryginalny smak. Świetnie pasują do różnych zapiekanek i fajnie komponują się z mięsem indyka.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
612 złśredni60 min.średnia

Składniki:

300 g mielonego mięsa z indyka, 2 łyżeczki sosu chili, ½ szklanki sosu pomidorowego, puszka czarnej fasoli, 6 szklanek pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków, 2 łyżki masła, ½ łyżki soli, 1 ½ szklanki świeżego szpinaku, 1 ½ szklanki żółtego sera, śmietana.

Jak przyrządzić?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Na patelni przez około 5 minut podsmażamy mięso mielone. Dodajemy sos pomidorowy, sos chili, fasolę i smażymy wszystko przez około 10 minut. Pokrojone ziemniaki umieszczamy na folii, dodajemy masło, szpinak oraz usmażone mięso. Delikatnie solimy i posypujemy serem (nie za dużo!). Zawijamy folię, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Jak podawać?

Najlepiej smakują podane na tortilli z odrobiną śmietany.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.01.2013 dziadek

Tytuł dzisiejszego odcinka spowodował, że z ogromną siłą wróciły najpiękniejsze wspomnienia młodości. Idę poszukać babki. Dziękuję ci Danko.

Zgłoś 30.01.2013 Pieróg babci Haliny

To ja jestem wilgotny i mooooocno aromatyczny a nie jakiś piernik !!!

Zgłoś 30.01.2013 gość

wygląda na zdjęciu bosko,przepis łatwy do wykonania,na pewno zrobię go na sobotę i polecę znajomym.Brawo.

Zgłoś 30.01.2013 Koń Jaki Jest

Oj narobiłem się przy tej polewie, narobiłem...

Zgłoś 04.02.2013 helena

Nie wiem piernik bez miodu?

Zgłoś 20.03.2013 gość

http://torty-ciasta-zielona-gora.manifo.com