Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i mięsa mielonego

23.09.2013

Doceń smak słodkich ziemniaków. Słodkie ziemniaki (nazywane również batatami), to nadal dość egzotyczny składnik w naszych kuchniach. Warto jednak czasami zaryzykować i docenić ich oryginalny smak. Świetnie pasują do różnych zapiekanek i fajnie komponują się z mięsem indyka.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
612 złśredni60 min.średnia

Składniki:

300 g mielonego mięsa z indyka, 2 łyżeczki sosu chili, ½ szklanki sosu pomidorowego, puszka czarnej fasoli, 6 szklanek pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków, 2 łyżki masła, ½ łyżki soli, 1 ½ szklanki świeżego szpinaku, 1 ½ szklanki żółtego sera, śmietana.

Jak przyrządzić?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Na patelni przez około 5 minut podsmażamy mięso mielone. Dodajemy sos pomidorowy, sos chili, fasolę i smażymy wszystko przez około 10 minut. Pokrojone ziemniaki umieszczamy na folii, dodajemy masło, szpinak oraz usmażone mięso. Delikatnie solimy i posypujemy serem (nie za dużo!). Zawijamy folię, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Jak podawać?

Najlepiej smakują podane na tortilli z odrobiną śmietany.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.10.2008 kasia

Wczoraj upiekłam z tego przepisu jabłecznik, wyszedł znakomity, dzisiaj nie było już po nim śladu. Wieczorem upiekłam drugi, do kruszonki dodałam wiórki kokosowe, a jabłka wymieszałam z orzecham... Pokaż więcej

Wczoraj upiekłam z tego przepisu jabłecznik, wyszedł znakomity, dzisiaj nie było już po nim śladu. Wieczorem upiekłam drugi, do kruszonki dodałam wiórki kokosowe, a jabłka wymieszałam z orzechami. Specyficzny wygląd zawdzięcza dodatkom: jogurtowi i oliwie.

Zgłoś 28.10.2008 Justyna

Dzisiaj piekłam , smakował całej rodzince

,znajomej a pieski się zabijały !

Zgłoś 28.10.2008 bluemay

jakoś nudny ten przepis...ma chandrę jesienną poproszę przepis na udana imprę Taka rozeselającą...

Zgłoś 01.11.2008 Jola

Ciasto bardzo dobre. Lekkie i wilgotne. Pyyyyycha.

Mam taką uwagę, aby sypkie składniki dodawane do masy jajecznej były mieszane łyżką i niezbyt dokładnie / tak jak przy mufinkach/

... Pokaż więcej

Ciasto bardzo dobre. Lekkie i wilgotne. Pyyyyycha.

Mam taką uwagę, aby sypkie składniki dodawane do masy jajecznej były mieszane łyżką i niezbyt dokładnie / tak jak przy mufinkach/

Zgłoś 01.11.2008 kicia

Polecam!!! Warto spróbować, bo baaaaardzo smaczne.

Zgłoś 31.10.2008 ajona

Jadlam jablecznik oczami. Nie wytrzymalam wiec i upieklam kilka godzin pozniej.

Dodalam platki migdalow na jablka i wiorki kokosowe na kruszonke.

Wyszedl znakomity, co potwierdzi... Pokaż więcej

Jadlam jablecznik oczami. Nie wytrzymalam wiec i upieklam kilka godzin pozniej.

Dodalam platki migdalow na jablka i wiorki kokosowe na kruszonke.

Wyszedl znakomity, co potwierdzila rodzina, przyjaciele i pusta brytwanka :))

Zgłoś 09.11.2008 adiomene

Ciasto jest rzeczywiście pyszne i w sam raz na jesienną słotę. Zapach cynamonu wspaniale poprawia nastrój ;) Chociaż rzeczywiście jabłek w cieście powinno być nieco więcej. Aha, jeśli dacie mnie... Pokaż więcej

Ciasto jest rzeczywiście pyszne i w sam raz na jesienną słotę. Zapach cynamonu wspaniale poprawia nastrój ;) Chociaż rzeczywiście jabłek w cieście powinno być nieco więcej. Aha, jeśli dacie mniej proszku do pieczenia niż te wspomniane 3 łyżeczki to zaręczam, że i tak wam wyrośnie. Róbcie co chcecie, ja idę je jeść :p

Zgłoś 28.11.2008 Asia

ciasto pycha :) puszte i aromatyczne. Dzis zrobiłam je po raz drugi, bo wczorajsze zniknęło :D Przepis swietnie napisany, nic w nim nie zmieniałam. Polecam każdemu :)

Zgłoś 27.10.2008 anna

ja ja robie te kruszonke dodaje wiorki migdalowe polepszaja smak a ciasto jest dobre

Zgłoś 27.10.2008 Kalim

Przecież tam nie ma drożdży, to jak może być drożdżowe. To ciasto z jabłkami - inaczej jabłecznik.

Zgłoś 29.10.2008 Misia

wyglada smacznie ale jak na mój gust za mało jabłuszek :)

Zgłoś 28.10.2008 lilas65

nie wiem czy autorka przepisu wie,ze proszek do pieczenia nie jest zdrowy,to praktycznie trucizna,a tu sa az 3lyzeczki

Zgłoś 12.11.2008 kachna

zrobiłam ten jabłecznik,chociaż zamieniłam kilka składników w cieście np:cukier bo dla mnie to za dużo 1 szklanka,ale tak po za tym jabłeczkik jest wyśmienity,naprawde jest bardzo smaczny :) pol... Pokaż więcej

zrobiłam ten jabłecznik,chociaż zamieniłam kilka składników w cieście np:cukier bo dla mnie to za dużo 1 szklanka,ale tak po za tym jabłeczkik jest wyśmienity,naprawde jest bardzo smaczny :) polecam

Zgłoś 09.11.2008 elka

Wczoraj robilam to ciasto, wyszedl taaaaaaaakkkiii zakalec ze szok, pierwszy raz w zyciu wyszedl mi zakalec. Ciasto pieknie wyroslo, i po wyjeciu z piekarnika opadl o polowe. Moze zrobilam cos z... Pokaż więcej

Wczoraj robilam to ciasto, wyszedl taaaaaaaakkkiii zakalec ze szok, pierwszy raz w zyciu wyszedl mi zakalec. Ciasto pieknie wyroslo, i po wyjeciu z piekarnika opadl o polowe. Moze zrobilam cos zle ale nie wydaje mi sie, wszytko zgodnie z przepisem.

Zgłoś 01.11.2008 adus

Wspaniały, bardzo wszystkim smakował.

Zgłoś 28.10.2008 Tomek

Ja tam się na gotowaniu nie znam, ale czy te jabłka nie zostały zrobione z brzoskwiń? Takich z puszki :-P

Zgłoś 27.10.2008 Mola

Mi to wygląda na drożdżowe z jabłkami... a nie jabłecznik...

Zgłoś 27.10.2008 jooolka

Niestety nie podoba mi sie ten jabłecznik!!Wygląda jak ciasto z posypką.Ten jabłecznik ma stanowczo za duzo ciasta a za mało jabłek.

Zgłoś 05.12.2008 aniamama

Mam pytanie. Co zrobić żeby góra ciasta była bardziej zarumieniona. Chodzi o to, że mam gazowy piekarnik i po upieczeniu ciasto ma bladą górę. Ciasto jest upieczone normalnie, ale blade. Już pró... Pokaż więcej

Mam pytanie. Co zrobić żeby góra ciasta była bardziej zarumieniona. Chodzi o to, że mam gazowy piekarnik i po upieczeniu ciasto ma bladą górę. Ciasto jest upieczone normalnie, ale blade. Już próbowałam trzymać ciasto dłużej w piekarniku, ale też nie chcę przypalić spodu. Czy jest jakiś sposób na to? Proszę o rady.

Zgłoś 03.02.2009 Majka

Jabłecznik jest pyszny!!! Mam ostatni kawałek i nie dam nikomu. Wyjątkowe ciasto, proste, szalenie smaczne. Brawo, dzięki za przepis...

Zgłoś 20.12.2009 litkasj

super Ciasto bardzo smaczne!!! polecam

Zgłoś 28.08.2013 ronny

wsDKmu http://www.5EWalaK3zaEFzKWsK72EARLchwGWGEmy.com

Zgłoś 17.08.2013 gość

Z przepisu nie skorzystam bo brak warunków,ale przypomniało mi to dawne,nawet bardzo dawne smaki.Jabłecznik. To już całe wieki,jak nie jadłem z delikatną domieszką cynamonu, mniam. Ale jeszcze r... Pokaż więcej

Z przepisu nie skorzystam bo brak warunków,ale przypomniało mi to dawne,nawet bardzo dawne smaki.Jabłecznik. To już całe wieki,jak nie jadłem z delikatną domieszką cynamonu, mniam. Ale jeszcze raz udam się na poszukiwanie utraconego raju.

Zgłoś 17.08.2013 gabi

wyśmienity TORT TIRAMISU nasączony kawą i armatetto ze znakomitą masą z serka mascarpone

http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/tort-tiramisu.html

serdecznie zapraszam

Zgłoś 17.08.2013 gość

Proponowany przepis to placek na proszku z jabłkami. Jabłecznik powinien być zrobiony na cienkim kruchym cieście i takim przykryty.

Zgłoś 18.08.2013 gość

3 lyzeczk proszku do peczena? Panstwo cpacie ?

Zgłoś 04.03.2014 gość

Za dużo proszku do pieczenia - co można zrobić, by ciasto było zdrowsze?

Zgłoś 04.03.2014 gość

wszystko ok za wyjątkiem tego proszku do pieczenia i za mało jabłek