Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zapiekanka ze szpinakiem i makaronem

Tekst i foto steel8 12-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty30-40 min.średnio dużo

Składniki:

Szpinak, może być mrożony (500g), pół paczki makaronu (ok. 250g) typu rurki cięte (penne rigatte), kilka pomidorów (zależnie od wielkości), puszka tuńczyka w kawałkach w oleju, jedna czerwona cebula, kilka ząbków czosnku (zależnie jak kto lubi i od ich wielkości), zioła prowansalskie, pieprz, sól, 2 jajka.

Jak przyrządzić:

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (najlepiej żeby był "al dente"). Pomidory i cebulkę kroimy w plastry (krążki). Szpinak rozmrażamy lub podsmażamy (w zależności jaki się ma) na patelni, wciskamy do niego czosnek, dodajemy tuńczyka razem z olejem z niego i chwilke (2-3min) razem podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy zioła prowansalskie (ilość zależna od indywidualnych preferencji, ja daję dość dużo), pieprzymy i solimy do smaku. Układamy ugotowany makaron do kamionki lub innego naczynia w którym będzie zapiekane. Na makaron kładziemy pomidory i następnie cebulę. Na to nakładamy wcześniej przygotowany szpinak z tuńczykiem i czosnkiem. Na sam wierzch wbijamy jajka i rozcieramy po całej powierzchni (chyba, że ktoś woli mieć je raczej skupione jakby sadzone). Wkładamy do piekarniki nagrzanego do około 200 - 230 stopni i zapiekamy 20min. Potrawa jest gotowa jak jajka na wierzchu się ładnie zetną. Smacznego!

Potrzebne przybory:

Na pewno niezbędne jest jakieś żaroodporne naczynie do zapiekania, patelnia.

Uwagi:

Na pewno przy podawaniu zapiekanka się porozwala ale po prostu trzeba ją wymieszać sobie na talerzu. Na koniec można także posypać ją parmezanem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.09.2004 KASKAS (kaskas2@o2.pl)

Tuńczyka chyba można sobie podarować!

Zgłoś 21.09.2004 steel8

Dlaczego? Dobrze doprawione z tuńczykiem smakuje naprawdę nieźle. Ale trzeba doprawić bo inaczej wychodzi trochę młdłe.

Zgłoś 30.10.2004 Anula

pychotka! bylam zaskoczona jak fajnie smakuje polaczenie szpinaku z tunczykiem, no i z cala reszta. przepis super.

Zgłoś 24.08.2005 i

bardzo smaczne :)

Zgłoś 21.11.2008 Patrycja

Polecam bardzo pyszne. Właśnie jestem po degustacji i nie raz jeszcze skorzystam z tego przepisu.

Dziękuje za świetny przepis!

Smaczego

Zgłoś 02.01.2008 tośka

polaczenie skladnikow nawet niezle... smakuje calkiem dobrze

to moje pierwsze danie ze szpinakiem jakie przyrzadzilam i musze powiedziec ze smakuje naprawde dobrze, nawet z tunczykiem

Zgłoś 28.01.2008 nika

Zamiast tuńczyka w oleju polecam tuńczyka w sosie własnym odsączyć i dodać oleju takiego, jak się lubi. Ten gotowy w puszkach bywa różny, nie zawsze najlepszy.

Zgłoś 21.01.2010 gonka

mam zamiar nakarmic tym meza. napewno pychota.dodam ostrego sera i ostra papryczke nie jest wtedy mdle

Zgłoś 03.11.2009 Piotrek

Nie wiedziałem że szpinak w tej postaci jest TAKI SMACZNY!! no i ZDROWY!!!! MNIAM. Bardzo Dziękuję za przepis. Nie raz już zrobiłem tą zapiekankę. Taak i zamiast być na 2 dni jest na 1. Cóż... h... Pokaż więcej

Nie wiedziałem że szpinak w tej postaci jest TAKI SMACZNY!! no i ZDROWY!!!! MNIAM. Bardzo Dziękuję za przepis. Nie raz już zrobiłem tą zapiekankę. Taak i zamiast być na 2 dni jest na 1. Cóż... hehe:) Pozdrawiam.

Zgłoś 03.02.2010 ewa_niem1

danie średnie w smaku, nie zwala z nóg.