Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zapiekanki

Tekst i foto ANIAkotek 30-12-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

30 dag pieczarek, 2 - 3 duże bułki (najlepiej "szwedki"), kawałek średnio tłustej szynki (ok 2-3 plasterki na zapiekanke), masło, ser, sól i pieprz do smaku, ketchup

Jak przyrządzić:

1. pieczarki zetrzeć na tarce na jak najmniejsze wiórki, lekko zagnieść z solą i pieprzem
2. szynkę pokroić w małą kostkę
3. bułki przekroić, posmarować masłem, na środku położyć szynkę; następnie położyć na tym pieczarki - na to jest specjalny sposób - pieczarki ułożyć tak, aby wyglądały jak góra bułki
4. zapiekanki włożyć do piekarnika (ok. 180 stopni) na 10 min
5. wyjąć zapiekanki, posypać serem i zostawić je w nagrzanym piekarniku do czasu aż ser się stopi
6. najlepiej smakują z pikantnym ketchupem z Włocławka

Potrzebne przybory:

nóż, tarka z drobnymi oczkami, deska do krojenia i piekarnik :)

Uwagi:

Ukradłam ten przepis chłopakowi mojej koleżanki :) Zapiekanki są pyszne, bardzo dobrze smakują też bez mięsa. Polecam!

Myślę, że 2 bułki to dobra porcja dla jednej osoby. Danie naprawdę bardzo sycące
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.02.2006 SYLWIA

Brzmi smakowicie, napewno spróbuję...

Zgłoś 24.06.2006 gienia

tesz kiedyś piekłah zapiekanki ale sie spaliły :(

Zgłoś 29.08.2006 pola

gienia no to masz problem....