Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zapiekany makaron z szynką

Tekst i foto Flassh 26-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprostyok. 30 min.?

Składniki:


ok. połowy paczki makaronu np. świderki (nie spaghetti),
0,6 litra (3 pojemniczki) słodkiej śmietany,
5 plasterków szynki,
150 dag sera żółtego potartego,
1 kostka rosołowa,
zioła prowansalskie,
sól.

Jak przyrządzić:


Nieugotowany makaron wsypać do glinianej brytfanki (lub ze szkła). Smietanę wlać do granka, dodać kostkę rosołową, pół łyżeczki ziół prowansalskich i sól do smaku (sos musi być lekko słonawy) i zagotować. Szynkę pokroić na kosteczkę i rozsypać na makaron. To wszystko zalać sosem i wyłożyć na wierzch ser. Piec w piekarniku przy 220 stopniach C. około 30 minut.

Potrzebne przybory:


Gliniana lub szklana brytfanka. Garnek do przygotowania sosu.

Jak podawać?


Dobrze do tej potrawy podać bagietkę, którą wcześniej należy lekko podpiec w piekarniku aby była ciepła i chrupiąca. Do tego oczywiście masło ziołowe no i sałatka. Najlepiej z mozarelli.
Smacznego.

Uwagi:


Ważne by sos był słonawy, bo musi wejść w makaron, który nie jest wcześniej ugotowany w wodzie z solą. Ważne jest, by makaron był całkowicie przykryty sosem, ponieważ ten który nie będzie przykryty będzie twardy.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.12.2005 ela

Danie wyśmienite. Wypróbowałm na swoim chłopaku i bardzo mu smakowało. Nastepnym razem zrobie z pieczarkami i zamiast szynki dam małe kawałki podsmazonego kurczaka.