Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zasmażka

Tekst i foto Agnieszka.G 09-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty10 min.?

Składniki:

Masło,
mąka,
woda,
sól, pieprz,
śmietana 18%.

Jak przyrządzić:

Rozpuścić masło.
Na rozgrzanym masełku zrumienić mąkę (tak aby była brązowa).
Zalać wodą (jeśli jest bardzo gęste, wlać więcej wody).
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zabielić śmietaną.

Uwagi:

Sos bardzo łatwy do przygotowania, super, jak podajemy na obiad kotlety (filety z kurczka, schabowe, mielone itp.) i nie mamy sosu.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.01.2007 ziuta

hey ta zasmazke umi zrobic chyba kazdy a ja uzywam ja przewaznie do zup pozdrawiam pa

Zgłoś 01.11.2007 ja:)

chyba nie każdy "umi" bo mnie wychodzą kluchy :(

Zgłoś 06.03.2008 adzia

kluchy nie będą sie robiły ,tylko trzeba zachować jedna zasadę!

gorąca zasmażka do zimnej zupy ,czy sosu, albo zimna zasmażka do gorącej potrawy no i najlepiej mieszać energicznie trzepac... Pokaż więcej

kluchy nie będą sie robiły ,tylko trzeba zachować jedna zasadę!

gorąca zasmażka do zimnej zupy ,czy sosu, albo zimna zasmażka do gorącej potrawy no i najlepiej mieszać energicznie trzepaczka lub łyżką.

Zgłoś 05.05.2008 cipcia

kurza melodja:( mi kluski prawie lane wyszły :(

Zgłoś 21.03.2009 Sus

jak wleje się wodę to nie można już się z tym bawić tylko odrazu do garnka xD

Wlewasz wode i cały czas mieszając cwlewasz i to jest cała filozofia ^^

Trzeba poćwiczyć szybkość ^^Pokaż więcej

jak wleje się wodę to nie można już się z tym bawić tylko odrazu do garnka xD

Wlewasz wode i cały czas mieszając cwlewasz i to jest cała filozofia ^^

Trzeba poćwiczyć szybkość ^^

Zgłoś 30.01.2010 emma03

Można dodać koperek mrożony, lub pieczarki lub sos pomidowowy np. z kartonika. Wówczas mąka nie powinna byc długo podgrzewana.Robie "to to" w jasnym kolorze

Zgłoś 02.05.2011 lola

Jesteś wielka! pierwszy raz w zyciu robilam zasmażke i wyszła mi :) gdyby nie ten przepis byłaby lipa! dzieki :))

Zgłoś 22.11.2010 dora

A czy mozna zamazke zrobic na oliwie z oliwek lub oleju z pestek winogron. Pytam dlatego poniewaz nie uzywam innych tluszczy ze wzgledow zdrowotnych.