Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Żeberka miodowo-musztardowe

Tekst i foto Capriciosa 15-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych,
3 łyżki miodu (najlepszy wielokwiatowy),
3 łyżki musztardy (ostrej! np. rosyjskiej Kamis),
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
4 łyżki masła,
sól, pieprz, chili, ew. słodka papryka w płatkach, sok z cytryny

Jak przyrządzić:

Żeberka pokroić na kawałki, natrzeć przyprawami, kilkoma kroplami soku z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulę i dusić ok. 10 minut, dodać zmiażdżony czosnek, dusić 2-3 minuty, zdjąć z ognia, dodać miód, musztardę i dokładnie wymieszać. Posmarować sosem żeberka, kłaść na rozgrzany ruszt. Po 15 minutach posmarować znów, przewrócić na drugą stronę. Piec do miękkości ok. 35-40 minut.

Jak podawać?

Podawać z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem i sałatką ze świeżych warzyw.

Uwagi:


W ten sam sposób można przyrządzić udka lub skrzydełka z kurczaka, ale wtedy piecze się krócej.
Grill można oczywiście zastąpić piekarnikiem.

Czas przygotowania:

Niezbyt pracochłonne, a wyjątkowo smaczne!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.07.2006 KUBUSIAK

SUPER!!!Naprawdę polecam, palce lizać- robiłam tak skrzydełka wyszły rewelka, skórka chrupiąca.

Spróbujcie

Zgłoś 14.08.2006 Daria

Robiłam skrzydełka i normalnie wyszły pyszniutkie, nie za słodkie nie za ostre miały posmak miodu ale bardzo przyjemny. palce lizać, smakuje nawet tym którzy miodu nie lubią:)

Zgłoś 21.09.2006 Sylwia...

Ja robię jeszcze z ketchupem, wtedy jest pycha

Zgłoś 04.02.2007 rybkka

rewelacja :)

Zgłoś 20.03.2007 zulus

Nie nie NIE........ nie róbcie tak źle robicie,,,,, proponuję w domciu obgotować żeberka do miękkości a następnie miodem i musztardą posmarować a dopiero na grila, więcej czasu z bliskimi przy ... Pokaż więcej

Nie nie NIE........ nie róbcie tak źle robicie,,,,, proponuję w domciu obgotować żeberka do miękkości a następnie miodem i musztardą posmarować a dopiero na grila, więcej czasu z bliskimi przy stole a nie przy grilu

tak robie zawsze . ponadto mam wywar na zupe , jako baza .Wtym że dodaję do gotowanego mięsa liść i ziele i inne skladniki , marchew i pietruszke, warto polecam , skrzydła ćwiartki kurczaka , są pyszne i szybko . Pozdrawiam

Zgłoś 15.10.2009 Mikosz

Kiedy czytałem ten przepis miałem wątpliwości czy jest to to, czego szukam... i nie zawiodłem się. Sos jest fantastyczny, miód i musztarda świetnie się komponują, do tego ostrość chilli i posmak... Pokaż więcej

Kiedy czytałem ten przepis miałem wątpliwości czy jest to to, czego szukam... i nie zawiodłem się. Sos jest fantastyczny, miód i musztarda świetnie się komponują, do tego ostrość chilli i posmak czosnku - mniam! Bardzo polecam.

Zgłoś 23.12.2008 :)

Zgłoś 11.08.2010 Martini

Brawo Zulus!!!!

Żeberka przed grilowaniem należy przynajmniej obgotować!

15 minut wystarczy, a późniejszy efekt na grilu jest o niebo lepszy!

Zgłoś 23.05.2014 gość

Robię je wg tego przepisu do cebuli dodaje jeszcze paprykę pokrojoną w kosteczkę, wszystko układam w naczyniu żaroodpornym i dodaje ugotowaną cieciorkę. Wszystko piekę pod przykryciem ok 1,5 god... Pokaż więcej

Robię je wg tego przepisu do cebuli dodaje jeszcze paprykę pokrojoną w kosteczkę, wszystko układam w naczyniu żaroodpornym i dodaje ugotowaną cieciorkę. Wszystko piekę pod przykryciem ok 1,5 godz. nie trzeba nic dodatkowo podawać. Danie pycha