Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zielone penne

Tekst i foto Vanite 24-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20 min.?

Składniki:

makaron penne - szklanka (albo więcej) na osobę,
brokuły - mogą być z mrożonki, wtedy pół paczki,
suszone grzyby - wg uznania,
szynka - ok 10 dag,
ser lazur zielony - 1 sztuka

Jak przyrządzić:

Namoczyć grzyby.
Ugotować makaron al dente.
Ugotować na parze pocięte na kawałki brokuły, żeby zostały jędrne.
Przesmażyć pociętą w paseczki szynkę z grzybami.
Wyjąć makaron na talerz, położyć na nim gorące brokuły, szynkę z grzybami i posypać serkiem
lazurem,
można polać śmietaną, jeśli ktoś lubi.

Uwagi:

Inne warzywa też się nadają, ale z brokułami jest najsmaczniejszy.
Dla bardziej wytrwałych sos serowy - zagrzać w garnku troszkę mleka i wrzucić pokruszony ser, mieszać, póki się nie rozpuści.

Czas przygotowania:

Łatwe do odgrzania.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.