Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zielone risotto z sałatą i szpinakiem

Tekst i foto Gosia 14-05-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
45 złprosty15 min.niska

Składniki:

1 szklanka bulionu,
200 g przezroczystego, dobrego ryżu,
125 g mrożonego szpinaku,
7-8 młodych, dużych liści sałaty,
2 łyżki masła,
pół łyżeczki suszonego tymianku i bazylii,
szczypta imbiru,
szczypta mielonych nasion kolendry,
szczypta przyprawy chińskiej 5 smaków,
2 łyżki oleju sezamowego,
przegotowana woda

Jak przyrządzić:

Liście sałaty opłukać, osuszyć i rozdrobić. W woku rozgrzać masło, dodać sałatę i dusić liście, aż zmniejszą objętość (nie smażyć). Następnie dodać szpinak i znów dusić przez chwilę. Po chwili do woka z zieleniną wrzucić suchy ryż i mieszać, aż masło oblepi ziarenka. Wlać szklankę bulionu i gotować całość pod przykryciem, dolewając wody, w miarę pęcznienia ziaren. Kiedy ryż będzie miękki, na kilka minut przed końcem gotowania, dodajemy przyprawy: tymianek, bazylię, kolendrę i przyprawę chińską. Przed nałożeniem na talerze skrapiamy risotto olejem sezamowym.

Potrzebne przybory:

wok (duża patelnia lub duży garnek),
łyżka do mieszania,
szklanka

Jak podawać?

Na ciepło
Wygląd potrawy na stronie http://blizejnatury.pnth.net/index.php?ACTION=czytaj&aid=308
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.06.2005 Ludzia

Bardzo ciekawy przepis (szczególnie duszenie sałaty), wypróbuję go z pewnością, bo uwielbiam szpinak. Dzięki

Zgłoś 18.12.2005 Ulis

Ugotowałam z podwójnej ilości i znikło wszystko w przeciągu godziny. Risotto jest przezpyszne, a do tego lekkie i sycące. Cudo. Gorąco polecam wszystkim

Zgłoś 09.05.2011 dorusia

Pychotka!!! Bardzo łatwe w przygotowaniu i szybko znikające z garnka:)