Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ziemniaczane puree ze zsiadłym mlekiem

Tekst i foto Jacek 30-01-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni30 min.-

Składniki:

Ziemniaki, boczek wędzony, śmietana (lub jogurt naturalny), przyprawy: sól, pieprz, szczypiorek.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki ugotować w tradycyjny sposób.
Boczek pokroić w dość grubą kostkę, lekko podsmażyć, nie dopuszczając do powstania skwarek.
Kartofelki utłuc drewnianą pałką (nie wiedzieć czemu, ale sprawdza się najlepiej:) na gładkie pure, po czym dodawać kolejno: boczek razem z tłuszczykiem wytopionym podczas smażenia, śmietanę (aż do uzyskania aksamitnej konsystencji), wreszcie posiekany szczypiorek. Ewentualnie doprawić solą (ostrożnie - choćby sam wędzony boczek zawiera jej sporo) i pieprzem.

Jak podawać?

Na talerzu formować ziemniaczane kule. W osobnym naczyniu podać mocno schłodzone zsiadłe mleko, lub maślankę. Pałaszować łychą, dobierając na przemian.

Uwagi:

Jeśli potrawa wydaje się komuś niedostatecznie staropolska, jako dodatek proponuję tradycyjną mizerię. Nie wiecie jak ją przyrządzić? Spytajcie babcię.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.02.2010 Kasia

Aż zgłodniałam... :)

Uwielbiam Twoje przepisy, Jacku.

Zgłoś 02.02.2010 Alicja

Pychota!!!!!!

Czesto przyzadzalam (jeszcze przed zawalem meza),teraz to smaczne jedzonko poszlo w zapomnienie...