Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ziemniaki po szwajcarsku

04.02.2011

Skoro nie po drodze nam do kurortów w szwajcarskich Alpach, to może choć trochę klimatu przenieśmy do naszej kuchni. Placek z ziemniaków smażony w specjalny sposób na wędzonym boczku to świetna baza pod zsiadłe mleko lub piwo, co kto woli. Mroźne wieczory aż się proszą o taką oprawę. Może tylko trochę szkoda, że następnego dnia nie można tych kalorii wykorzystać na stoku.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złprosty30 min.wysoka

Składniki:

60 dag ziemniaków,
15 dag wędzonego boczku,
1 łyżka oleju,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w łupinach 5 minut od momentu zagotowania się wody.

Po wyjęciu z wody ziemniaki muszą wystygnąć.

Obieramy je ze skórki i ścieramy na grubej tarce.

Boczek kroimy na plastry.

Na patelnię wlewamy olej, przykrywamy dno patelni plastrami boczku, które solimy i pieprzymy.

Następnie nakładamy starte ziemniaki dociskając łyżką, by dobrze przyległy.

Doprawiamy je solą i pieprzem i smażymy przez ok. 10 minut.

Kiedy przy poruszeniu patelnią placek się przesuwa, można go delikatnie przełożyć na talerz boczkiem do góry.

Jak podawać?

Podajemy w całości.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.02.2011

kurczę ale ładnie wygląda, dziś to zrobię....

Zgłoś 11.02.2011 Miau

Z obracaniem nie ma żadnego problemu. Pokrywka lub talerz kładziemy na placek i razem z patelnią obracamy, później suwamy na patelnię z powrotem. Uwaga z ilością oleju bo pocieknie po ręce a to... Pokaż więcej

Z obracaniem nie ma żadnego problemu. Pokrywka lub talerz kładziemy na placek i razem z patelnią obracamy, później suwamy na patelnię z powrotem. Uwaga z ilością oleju bo pocieknie po ręce a to boli. I zamiast przyjemności z jedzenia leczenie oparzenia. A żonka mówi że dobre już próbuję.

Zgłoś 04.02.2011 dziadek

Jakie nie po drodze???

co nie po drodze???

nam do kurortów w szwajcarskich Alpach???

Zuza, chyba ci czacha zaparowała w tej kuchni. Wyjdź na świeże powietrze.

Ja tam za... Pokaż więcej

Jakie nie po drodze???

co nie po drodze???

nam do kurortów w szwajcarskich Alpach???

Zuza, chyba ci czacha zaparowała w tej kuchni. Wyjdź na świeże powietrze.

Ja tam zapierdzielam do Szwajcarii co tydzień w te i nazad.

Wożę tam workami kapuchę jaką mi wypłaca ZUS na emeryturze. Do banków.

Z powrotem przywożę złote Bulovy, Doxay, Frederique Constanty, Girard-Perregauxy, IWC Schaffhauseny i chodzę sobie po ulicach i rozdaję żebrakom.

Taką mam fantazję! A co!!!

P.S. Chyba napiszę jeszcze dziś wierszyk o placku.

Zgłoś 04.02.2011 phi

swojski, rakowski kugiel jest o niebo lepszy, a zasada ta sama... zagraniczne nie znacyz lepsze.

Zgłoś 04.02.2011 njbvfgkljdn jkl nv

Jak to ? Smazymy bez przykrycia ? To te co beda od dołu sie przysmażą a te z góry beda surowe. gdzie tu logistyka ?

Zgłoś 20.02.2011 kartoflanka

I znowu moje ukochane ziemniaczki,trochę inaczej,pewno smakowite,ale jak wyglądają, to po prostu plastyczna poezja.

Zgłoś 04.02.2011 paker23

a ja dodałem smazone kawalki parowki i na gore ser zolty stopnioy na złoto ;p i wyszlo cos takiego:

przeklej.pl/plik/040220111327-jpg-0026qp899agh

i tutaj ze strony boczku :)

... Pokaż więcej

a ja dodałem smazone kawalki parowki i na gore ser zolty stopnioy na złoto ;p i wyszlo cos takiego:

przeklej.pl/plik/040220111327-jpg-0026qp899agh

i tutaj ze strony boczku :)

przeklej.pl/plik/040220111328-jpg-0026qp8je7tb

troche mi sie przypalił ale wole taki niz surowy, nastepny raz zrobie lepiej, dodam wiecej ziemniakow itp

Zgłoś 11.07.2013 gość

wygląda jak łajno krowy