Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ziemniaki z rozmarynem

01.08.2012

W sierpniu, gdy wszędzie za niewysoką cenę można kupić świeże zioła, należy z tego korzystać. Zwyczajne ziemniaki upieczone w towarzystwie rozmarynu nabierają odświętnego charakteru i rewelacyjnego smaku. Aromat sączy się z piekarnika i przyjemnie nastraja domowników. Wystarczy kubek kefiru i jarski obiad gotowy, choć dodatek mięsa nie zaszkodzi.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złprosty60 min.wysoka

Składniki:

1 kg ziemniaków,
pół pęczka świeżego rozmarynu,
1/3 szklanki oliwy,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Stare ziemniaki obieramy, młode tylko myjemy i suszymy.

Kroimy na ćwiartki i wkładamy do miski.

Rozmaryn siekamy, dodajemy do ziemniaków, wlewamy oliwę, dodajemy sól i pieprz.

Mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Ziemniaki układamy na blasze, zakrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 40 minut.

Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i podlewamy oliwą, która spłynęła na blachę i, jeśli to możliwe, włączmy grill.

Jak podawać?

Ziemniaki podajemy jako danie główne (z kefirem lub sałatką) albo jako dodatek do mięs.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.04.2014 gość

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak ... Pokaż więcej

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)