Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ziemniaki zapiekane z boczkiem

Tekst i foto Danka Daniłowska 28.02.2013

Gdy zaczęliśmy interesować się kuchniami innych kultur i zwracać uwagę na zdrowe, lekkostrawne potrawy, ziemniak popadł w niełaskę, lub po prostu nam się znudził.
Może nie wszyscy do tego się przyznają, ale lubimy nasze polskie ziemniaki i często lądują na naszych stołach w różnych postaciach. Ziemniaki zapiekane z boczkiem to przystawka lub dodatek do rozmaitych sałatek. Danie konkretne i sycące.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złśredni50 min.wysoka

Składniki:

8 ziemniaków,
10 dag boczku wędzonego w cienkich plastrach,
15 dag pieczarek,
cebula,
papryka,
sól,
pieprz,
łyżka masła.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będą miękkie.

Po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół.

Z każdej połówki wydrążyć miąższ ze środka.

Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną cebulę, pieczarki i paprykę.

Smażyć, aż warzywa trochę zmiękną.

Przyprawić szczyptą soli i pieprzem.

Tak przygotowanym farszem napełnić wgłębienia w ziemniakach i przykryć plasterkami wędzonego boczku.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż boczek będzie chrupiący.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.02.2013 gość

A jak wykorzystać wydrążony miąższ?Czytając przepis, myślałam,że będzie wykorzystany.

Zgłoś 14.06.2013 OLA

Takie ziemniaczki są pyszne z grilla,ja robiłam podobne z przepisów kuchni Lidla,wyszły pyszne .

Zgłoś 26.09.2013 gość Ula

witam! ja podałam bym farsz obok ziemniaków owiniętych wędzonym boczkiem ...sprubuję