Ziemniaki zapiekane z boczkiem
Może nie wszyscy do tego się przyznają, ale lubimy nasze polskie ziemniaki i często lądują na naszych stołach w różnych postaciach. Ziemniaki zapiekane z boczkiem to przystawka lub dodatek do rozmaitych sałatek. Danie konkretne i sycące.
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
4 | 15 zł | średni | 50 min. | wysoka |
Składniki:
8 ziemniaków,10 dag boczku wędzonego w cienkich plastrach,
15 dag pieczarek,
cebula,
papryka,
sól,
pieprz,
łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż będą miękkie.Po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół.
Z każdej połówki wydrążyć miąższ ze środka.
Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną cebulę, pieczarki i paprykę.
Smażyć, aż warzywa trochę zmiękną.
Przyprawić szczyptą soli i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem napełnić wgłębienia w ziemniakach i przykryć plasterkami wędzonego boczku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż boczek będzie chrupiący.

Szaszłyki z mozzarelli, pomidorków i brzoskwini
Pomysł na oryginalną przystawkę. Jeśli masz w planach domowe przyjęcie dla znajomych, warto pomyśleć o lekkich i wygodnych do jedzenia przystawkach. Świetnie na taką okazję sprawdzą się szaszłyki z sera mozzarella, pomidorków koktajlowych i brzoskwini. Połączenie owoców z warzywami i serem urozmaicą listki bazylii oraz sos z limonki i papryczki jalapeno.

Deser owocowy z bezą i budyniem
Smaczne i zdrowe desery owocowe jadamy nie tylko latem, chociaż wtedy są najlepsze, ze świeżych sezonowych owoców. Taki deser to czysta improwizacja, maliny, truskawki, banany, porzeczki, bita śmietana, słodkie sosy, galaretki. Ja robiłam go z wcześniej zamrożonych poziomek i truskawek, ale wy możecie wybrać inne owoce.
Komentarze
Zgłoś 28.02.2013 gość
A jak wykorzystać wydrążony miąższ?Czytając przepis, myślałam,że będzie wykorzystany.
Zgłoś 14.06.2013 OLA
Takie ziemniaczki są pyszne z grilla,ja robiłam podobne z przepisów kuchni Lidla,wyszły pyszne .
Zgłoś 26.09.2013 gość Ula
witam! ja podałam bym farsz obok ziemniaków owiniętych wędzonym boczkiem ...sprubuję