Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Znakomite kruche ciasto

Tekst i foto nutella 05-12-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty15 min.?

Składniki:

- 500 g mąki
- 250 g margaryny
- 7 łyżek mleka
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 proszek do pieczenia
- 1 cukier waniliowy

Jak przyrządzić:

Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Aby było bardziej kruche można je schłodzić w lodówce.

Uwagi:

Ciasto jest bardzo dobre. Nadaje się na wszelkiego rodzaju spody do szarlotek, serników, ciast z owocami, słodkich tart, mazurków, babeczek itd.
Jest też bardzo dobre do robienia kruchych ciasteczek. Wystarczy go cienko rozwałkować (dość dużo rośnie) na posypanej mąką stolnicy i foremkami powycinać różne kształty. Ciasteczka można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem albo po upieczeniu polukrować lub polać czekoladą. Piekę go w 180 stopniach. Czas zależy od rodzaju ciasta- jest gotowe gdy ciasto się lekko zezłoci i przyrumieni. Można go też zamrozić- po rozmrożeniu również smakuje tak samo świetnie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.01.2011 agataa902

a ile te ciasto sie piecze bo ie pisze nic w przepisie.prosze o odp

Zgłoś 20.02.2011 agas

przepis super dzis go znalazlam i od razu zrobilam super jablecznik na tym spodzie mezusiowi ciasteczka w ksztalcie serc ha ha zajadal i tylko mowil jakie pyszne.dziekuje pozdrawiam

Zgłoś 26.01.2005 boss

rzeczywiście znakomite, nadaje się do wielu ciast na spody, super jako ciasteczka czy kruche babeczki np. z owocami czy budyniem. Jest doskonałe bo zawsze jest kruchutkie i pyszniutkie

Zgłoś 19.03.2005 zepp

a jeśli chciałabym z tego zrobić ciasto z powidłami to też by mogło być? nie byłoby za kruche? bo mi zależy na tym żeby przy krojeniu sie nie rozpadało tak bardzo...

Zgłoś 19.05.2005 Ula

mam pytanie - co z cukrem do tego ciasta?

Zgłoś 19.05.2005 Magda

co to znaczy 1 proszek do pieczenia mały czy duzy może napisz ile łyżeczek

Zgłoś 18.11.2005 madzienka

moj przepis jest taki sam, jednakze dodaje 120 gram cukru do ciasta, a proszek do pieczenia maly. :)))

Zgłoś 02.03.2007 aga

Jest pycha !!!

Zgłoś 29.10.2006 asia

ciasto jest dobre i snakowite................

Zgłoś 09.10.2007 annais9

witam

W tym przepisie brakuje cukru. w tej formie nadaje się do wytrawnych tart, ale do ciast powinien być cukier.

Zgłoś 25.09.2008 AnKaa

Ciasto wyszlo naprawde super. Dodalam tylko jeszcze cukier.

Zgłoś 13.01.2011 Ewa

Przeraza mnie ilosc proszku do pieczenia...czy nie daje to cierpkiego posmaku?

Zgłoś 30.06.2007 Agnieszka

Pychotka!

Zgłoś 10.10.2009 Baśka

wyśmienite - ale nie dałam oleju ( polecam masło) i dodatkowo 2 łyżki kwaśnej śmietany, zamiast mleka.

na wierzch łódeczki ze sliwek wypełnione miodem - PYCHA!!!

Zgłoś 19.01.2008 Vanessa

Pyszne znakomite ale nie robiłam

Zgłoś 05.03.2008 bruni

Tak jak nazwa ciasta tak i samo ciasto jest znakomite!

Tylko ja dodałam cukru i jest ok.

Zgłoś 27.06.2008 madzia

przepis jest super a ciasto pyha

Zgłoś 11.08.2008

Do ciacha dodałam cukier i śliweczki. Wyszło znakomite!!!

Zgłoś 13.08.2008 Kasia

Witam, dziś wypróbowałam ten przepis, jest naprawdę rewelacyjny, ciasto ładnie się wyrabia, jest smaczne i pulchne. Dodam ten przepis do specjalnego zeszytu "ulubionych":) Serdecznie p... Pokaż więcej

Witam, dziś wypróbowałam ten przepis, jest naprawdę rewelacyjny, ciasto ładnie się wyrabia, jest smaczne i pulchne. Dodam ten przepis do specjalnego zeszytu "ulubionych":) Serdecznie pozdrawiam.

Zgłoś 23.08.2008 ala

mam pytanie jak dlugo trzeba to ciasto piec i w jakiej temperaturze pozdrawiam

Zgłoś 30.08.2008 iwonka

właśnie wyciągnęłam kruche z jabłkami z piekarnika. Wyszło całkiem niezłe. Mniam. Przepis wg mnie udany, z tym że ja do tej porcji dodałam pół szklanki cukru.

Zgłoś 30.08.2008 iwonka

do ala: ja piekłam ok. 45 minut w 180 stopniach. Pozdrawiam.

Zgłoś 01.09.2008 quest

no dobra.. ale czemu nie pisze ile czasu mam piec???

Zgłoś 19.09.2008 Kasia

Ciasto jak najbardziej nadaje się do wszelkiego rodzaju owoców oraz przetworów ze słoików. Ciasto jest kruche, ale dzięki dużej zawartości tłuszczu nie jest suche, zachowuje swoją wilgoć. Dlateg... Pokaż więcej

Ciasto jak najbardziej nadaje się do wszelkiego rodzaju owoców oraz przetworów ze słoików. Ciasto jest kruche, ale dzięki dużej zawartości tłuszczu nie jest suche, zachowuje swoją wilgoć. Dlatego warto dodać masło = margarynę lepszej jakości ponieważ mamy maślany posmak. Osobiście przygotowałam je tak: Ugniotłam ciasto z przepisu wyżej, nie dodałam oleju, dodałam odrobinę więcej mleka. I szklankę cukru. Proszku ok pół opakowania. Wspaniale urosło na ponad 1 - 1,5 cm! Podzieliłam ciasto na 2 części, do jednej dodałam dużą łyżkę kakao. Białe ciasto w strzępy "kruszyłam" (lepi się) i wrzucałam na blachę wysmarowaną mąką i tłuszczem. Następnie dodałam dwie warstwy plasterków jabłek. A na koniec znów pokruszyłam ciemne ciasto na wierzch. Smak ciasta niebiański. Jabłka pokrojone najpierw zasypałam cukrem. Można dodać ulubione przyprawy, np cynamon. Ja nie przepadam. Ciasto wyszło NIEBIAŃSKIE!!!!!! piekłam ok 1 godz w temp. ok 175 stopni, pycha! najlepsze na drugi dzień!!!!!

Zgłoś 03.11.2009 Betka27

Wlasnie dzisiaj: zrobilam to ciasto i wykorzystalam je do rogalikow z dzemem.Jeszcze sie piecze ostatnia tura:)Ale pierwsza juz sprobowana:)To ciasto jest naprawde swietne!Kruchutenkie:)Tylko za... Pokaż więcej

Wlasnie dzisiaj: zrobilam to ciasto i wykorzystalam je do rogalikow z dzemem.Jeszcze sie piecze ostatnia tura:)Ale pierwsza juz sprobowana:)To ciasto jest naprawde swietne!Kruchutenkie:)Tylko zamiast mleka dalam kwasna smietane:):P Palce lizac!

POLECAM

Zgłoś 06.11.2009 marcia

Ciasto świetne i łatwe. Do ciasta osobiście dodaję cukier , śmietanę zamiast mleka a jak chcę zmodyfikować leciutko to kakao i jest dalej znakomite. Polecam

Zgłoś 06.11.2009 marcia

Ciasto świetne i łatwe. Do ciasta osobiście dodaję cukier , śmietanę zamiast mleka a jak chcę zmodyfikować leciutko to kakao i jest dalej znakomite. Polecam

Zgłoś 10.11.2009 Leget

dziwne

Zgłoś 24.07.2009

ciasto jest mega proste i smaczne,ja dodaję na niego borówki, posypuję 1 szkl cukru, na to ubite białka(ok 5) i zcieram na grubych okach tarła ciasto(przed wyłożeniem na blachę odkrawam kawałek ... Pokaż więcej

ciasto jest mega proste i smaczne,ja dodaję na niego borówki, posypuję 1 szkl cukru, na to ubite białka(ok 5) i zcieram na grubych okach tarła ciasto(przed wyłożeniem na blachę odkrawam kawałek i daję do zamrażalnika na ok. 30 min).piekę w 160-180 stopniach aż się zarumieni(ok. 35-40min), posypuję cukrem pudrem.super

Zgłoś 03.09.2009 Justyna

naprawde znakomite. dziekuje za przepis :) zrobiam identycznie, nie dodawalam cukru. Zrobilam ciasteczka z konfiturami jagodowymi i posypalam tylko cukrem :) rewelacja!! Gdybym dodala go do cias... Pokaż więcej

naprawde znakomite. dziekuje za przepis :) zrobiam identycznie, nie dodawalam cukru. Zrobilam ciasteczka z konfiturami jagodowymi i posypalam tylko cukrem :) rewelacja!! Gdybym dodala go do ciasta byly by za slodkie. pozdrawiam

Zgłoś 11.04.2010 estee

Naprawde ciasto jest super!

Dodawalam juz jablka, rabarbar, wisnie i jagody,

raz tez zrobilam z czekolada i za kazdm razem wychodzilo rewelacyjne!!

Naprawde polecam!!

Zgłoś 12.06.2010 braktus

za trudne do zrobienia d;

Zgłoś 24.07.2012 VCOlmgRDBCvbb

I give him props for coming out with his own brand. I have to admit he's a good beaniussmsn. Ciroc is going to be sucessful because nothing else(liquor) new is out now. I just wonder why ou... Pokaż więcej

I give him props for coming out with his own brand. I have to admit he's a good beaniussmsn. Ciroc is going to be sucessful because nothing else(liquor) new is out now. I just wonder why out of all Sinatra's song why this one? Hmmm.

Zgłoś 12.11.2010 Gosia

Przepis jest OK, nalezy jednak dodac okolo 100 gr cukru i zmniejszyc ilosc proszku do pieczenia. Ja robie takie ciasto z nutella i ciasteczkami amaretto. Jest pyszne!

Pozdrawiam.

Zgłoś 13.08.2010 Nella

Okropne. Tyle proszku do pieczenia powoduje,ze ma chemiczny smak. W ogóle jest też mało kruche, raczej sypkie. Zdecydowanie nie warto psuć owoców łącząc z tym czymś!

Zgłoś 03.11.2010 Szogunica

Używam podobnego przepisu

2 szklanki mąki

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenie

1 opakowanie cukru waniliowego lub jakiś... Pokaż więcej

Używam podobnego przepisu

2 szklanki mąki

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenie

1 opakowanie cukru waniliowego lub jakiś olejek

Mąkę siekam z margaryną, cukrem i żółtkami i zagniatam szybko do jednolitej konsystencji. Po czym owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki. W czasie kiedy ciasto się chłodzi sprzątam i przygotowuję nadzienie. Najczęściej piekę w 180 stopniach przez jakieś 30 min. Ale z tym bywa różnie, bo duże znaczenie ma moc piekarnika... Ciasto jest dobrze upieczone kiedy nabierze złocistego, rumianego koloru. Smacznego

Zgłoś 29.09.2010 Marta.

kruche cisto z mlekiem ? osobiście nie lubię . od zawsze robie tak jak moja babcia . ciasto jest na prawdę pyszne i kruche . doskonale nadaje się do szarlotki .

3-4szklanki mąki

1 ł... Pokaż więcej

kruche cisto z mlekiem ? osobiście nie lubię . od zawsze robie tak jak moja babcia . ciasto jest na prawdę pyszne i kruche . doskonale nadaje się do szarlotki .

3-4szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

margaryna

2 żółtka z jajek i jedno całe jajko

szklanka zwykłego cukru

cukier waniliowy

Zgłoś 27.10.2010 Hania

A ja robię również z tego ciasta paszteciki, tylko daję odrobinę cukru, do smaku. Palce lizać!