Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zrazy wieprzowe w pysznym sosie

Tekst i foto Hannah 03-11-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty--

Składniki:

Schab wieprzowy, boczek wędzony w kawałku, ogórki konserwowe, cebula, musztarda średnio ostra, olej, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Schab pokroić w kolety grubości 1 cm, następnie rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić w kostkę, boczek i ogórki konserwowe pokroić na słupki. Każdy rozbity kotlet z jednej strony posmarować musztardą, następnie posypać każdą porcję cebulą, poukładać po 2-3 słupki boczku i ogórka. Zawinąć, by składniki nie wyleciały ze środka, i zabezpieczyć zraz wykałaczką. Każdy zraz podsmażyć na patelni na gorącym tłuszczu, aż się zarumieni. Następnie przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, by zakryć zrazy (woda może być podgrzana na patelni, na której podsmażały się zrazy), i gotować całość, aż mięso będzie miękkie. Sos można zagęścić mąką.

Jak podawać?

Zrazy podaję z całymi gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej (pekińska, marchew, cebula, koperek świeży lub mrożony, sos majonezowo-jogurtowy).

Uwagi:

Nie trzeba niczym doprawiać sosu (typu vegeta, liść czy ziele) - smak powstaje z wyciekającej musztardy i cebuli. Nie podaję ilości składników - robię zawsze na wyczucie, przeważnie zostaje mi trochę cebuli, boczku i ogórka, ale dodaję te resztki do wody, w której potem gotuję zrazy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.11.2006 toska

Ja robie takie same zrazy tylko z wołowiny i w moim domu nazywało sie je roladami.Jemy z czerwona,zasmazana kapusta i kluskami slaskimi.

Zgłoś 04.11.2006 basilicum

Do środka prócz w/w składników można włożyć też świeżą paprykę i odrobinkę razowego chleba.

Mięso może być wołowe - w moim domu nazywa się tę potrawę nie zrazami, lecz roladami i podaje z... Pokaż więcej

Do środka prócz w/w składników można włożyć też świeżą paprykę i odrobinkę razowego chleba.

Mięso może być wołowe - w moim domu nazywa się tę potrawę nie zrazami, lecz roladami i podaje z buraczkami na ciepło lub z czerwoną duszoną kapustą. Pycha.

Zgłoś 04.11.2006 lalapupu

brzmi apetycznie :) a zeby sprawe jeszcze uproscic, mozna dusic przykrywajac ta sama patelnie, na ktorej sie smazyly (z dodatkiem wody), albo smazyc w garnku, do ktorego potem dodajemy wode. z l... Pokaż więcej

brzmi apetycznie :) a zeby sprawe jeszcze uproscic, mozna dusic przykrywajac ta sama patelnie, na ktorej sie smazyly (z dodatkiem wody), albo smazyc w garnku, do ktorego potem dodajemy wode. z lenistwa zawsze staram sie brudzic jak najmniej naczyn.

Zgłoś 06.11.2006 natasza

Ja robie podobnie zrazy z tym ze miesko oczywiscie wolowe a do gotujacego sosu dodaje pare suszonych grzybkow. Podaje z kasza i buraczkami. Pozdrawiam i polecam

Zgłoś 12.03.2010 jaaga

Robie takie same zrazy, tylko z ogórkiem kiszonym. Moja mama tez je robiła, to była ulubiona potrawa całoej rodziny, teraz mojej rodziny także.