Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa brokułowo-stiltonowa

Tekst i foto MiA 14-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

2 brokuły,
ser stilton blue (wedle uznania) lub inny pleśniowy, ale bardzo wyraźny w smaku,
kostka warzywna lub rosołowa,
liść laurowy,
2-3 ziarenka ziela angielskiego,
sól i pieprz czarny do smaku

Jak przyrządzić:

Zagotować wodę (ok. 1,5 l) z zielem angielskim, liściem laurowym i kostką warzywną lub rosołową. Brokuły umyć, podzielić na mniejsze cząstki i wrzucić do wrzącego wywaru. Gotować na małym ogniu, aż brokuły staną się bardzo miękkie. Następnie zmiksować zawartość garnka, dodać rozdrobniony ser i gotować jeszcze przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem.

Potrzebne przybory:

mikser ze specjalną nasadką do rozdrabniania

Jak podawać?

W głębokich miseczkach, z bagietką i zimnym masełkiem.

Uwagi:

W celu osiągnięcia gęstszej konsystencji zupy można dodać ziemniaki, które gotujemy razem z brokułami. Osobiście wolę zagęszczać zupę większą ilością brokułów. Nie należy żałować pieprzu czarnego!

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.