Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zupa cebulowa

Tekst i foto FRUZIELKA 16-04-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- 1 kg cebuli (posiekana w półplasterki),
- 1 kostki masła,
- 1 l wody,
- szklanka białego wytrawnego wina,
- sól,
- pieprz,
- 10 dag startego żółtego sera,
- 4 pszenne grzanki,
- szczypta gałki muszkatołowej.

Jak przyrządzić:

Rozpuścić w garnku masło, dodać do niego cebulę. Cebulę należy zeszklić (trochę bardziej niż zeszklić, nieco poddusić). Do podduszonej cebuli należy dodać wody, białego wina, soli i gałki muszkatołowej. Zawartość powinna się gotować godzinę na małym ogniu. - Pieczywo należy podsmażyć na maśle tak aby powstały grzanki.

Uwagi:

- Zupę podajemy w talerzu z grzanką posypaną serem, można to jeszcze zapiec.

- SMACZNEGO!!!!!!!!
TO JEST PRZEPIS KTÓRY SPISAŁAM Z TV Z PROGRAMU PODRÓŻE KULINARNE ROBERTA MAKŁOWICZA
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.11.2003 rteo

Znam lepszy sposób na zupę cebulową i w smaku jest doskonala .

4-5 duzych cebul pokroić w kostkę i zeszklić na maśle./masła według uznania conajmniej 1 łyżka/. Po zeszkleniu cebuli dodać ... Pokaż więcej

Znam lepszy sposób na zupę cebulową i w smaku jest doskonala .

4-5 duzych cebul pokroić w kostkę i zeszklić na maśle./masła według uznania conajmniej 1 łyżka/. Po zeszkleniu cebuli dodać łyżkę mąki i zasmażyć. Następnie dodać 1.5 litra wody i zagotować. Gotować 15 minut i zaprawić według uznania 0.5 litrem mleka. Dodać sól i pieprz do smaku.

Polecam zamiast soli dodać wegetę lub tym podobne już podczs szklenia cebuli.

Nie polecam dodawania wina z powodu posmaku kwaśnego, który niekorzystnie zmienia smak.

Dodać można już na talerzu grzanki w/g uznania jak ser żółty np. ementaler, edamski .

Grzankę wraz z serem można zapiec w piekarniku, lecz niekoniecznie.

smacznego.

Zgłoś 29.10.2004 BaRRyBoy

Cebule podsmażyć na małej ilości masła aż lekko zbrązowieją, wtedy dodać więcej masła i poddusić, a potem mąka (również powinna nieco zbrązowieć) dzieki temu zupa nabiera pełnego brązowego kolor... Pokaż więcej

Cebule podsmażyć na małej ilości masła aż lekko zbrązowieją, wtedy dodać więcej masła i poddusić, a potem mąka (również powinna nieco zbrązowieć) dzieki temu zupa nabiera pełnego brązowego koloru. Następnie zalewamy lekkim warzywnym bulionem (może być z kostki, może być też woda ale z bulionem smak jest pełniejszy) i gotujemy na małym ogniu 20-30min.

Podobno dobrze jest dodać do duszącej sie cebuli odrobinę brandy, wtedy smak jest bardziej wytrawny, ale nie próbowalem jeszcze tego sposobu.

Zgłoś 26.03.2005 paulinka

ja to jeszcze czasem miksuję

Zgłoś 04.08.2005 badyl93

do smazonej cebulki mozna dodac czerwonego wina i poddusic

Zgłoś 02.12.2005 tina

Kostka masła !!!

Zgłoś 15.01.2006 olsen

jak można dodawać biały pieprz do cebuli???!!! biały pieprz jest do ryb!

do tego idiotycznym pomysłem jest czerwone wino!tylko białe, wytrawne lub polwytrwne, a cebule najlepiej szklić na... Pokaż więcej

jak można dodawać biały pieprz do cebuli???!!! biały pieprz jest do ryb!

do tego idiotycznym pomysłem jest czerwone wino!tylko białe, wytrawne lub polwytrwne, a cebule najlepiej szklić na mieszaninie masła i oliwy(może być olej z pestek winogron jak ktoś nie lubi zapachu oliwy z oliwek), żeby się masło nie przypalało, można dodać odrobinę mąki, trochę na wzór zasmażki żeby zupę zagęścic, ale osobiście odradzam, jestem purystą w taskich sprawach;)

Zgłoś 12.04.2006 POLECAM

Ludzie!!!NAJLEPSZY PRZEPIS NA ZUPE CEBULOWA:

3 DUZE CEBULE W KOSTKE ZARUMIENIC NA (OLEJU), DOLAC SZKLANKE WINA BIALEGO I ODCZEKAC JAK ODPARUJE. DODAC CEBULE DO BULIONU I ZMIKSOWAC. POSTAW... Pokaż więcej

Ludzie!!!NAJLEPSZY PRZEPIS NA ZUPE CEBULOWA:

3 DUZE CEBULE W KOSTKE ZARUMIENIC NA (OLEJU), DOLAC SZKLANKE WINA BIALEGO I ODCZEKAC JAK ODPARUJE. DODAC CEBULE DO BULIONU I ZMIKSOWAC. POSTAWIC NA OGIEN, DODAC SMIETANE 30% , PRZYPRAWIC NA OSTRO, ZAGOTOWAC. PODAC Z GRZANKAMI LUB GROSZKIEM PTYSIOWYM. TAKA ZUPE ZJECIE W PIWNICY FONDUE WIERZYNKA:)

Zgłoś 21.04.2006 bb

a pan /pani poleca to pracuje w wiezynku?

Zgłoś 25.10.2006 Macias

A ja gotuje (15-20min) SUROWĄ cebule w bulionie warzywnym, przyprawiam solą i pieprzem, i już! Podaje ją w miseczkach, z posiekaną natką pietruszki i posypaną startym żółtym serem, oczywiście gr... Pokaż więcej

A ja gotuje (15-20min) SUROWĄ cebule w bulionie warzywnym, przyprawiam solą i pieprzem, i już! Podaje ją w miseczkach, z posiekaną natką pietruszki i posypaną startym żółtym serem, oczywiście grzanki do tego.

Zgłoś 24.11.2006 Gosia

A jak zamiast żółtego serka na grzankach rozpuścicie serek w plastrach topiony to po zalaniu zupka się robi pysznie kremowa ;) Właśnie wypróbowałam :)

Zgłoś 05.02.2010

Polecam na tartce do mizerii (takie poprzeczne dziury :D) zetrzeć prawdziwy parmezan i na gorącą zupę rozsypać wraz z ziołami - pycha... ciągnie się i klei :D

Zgłoś 28.09.2007 berta

Zupka jest pyszna ja osobiscie dodalam troszke ziemiaczkow i marchewki nie dodawalam wina a etap koncowy poprostu paluszki lizac gotowalam ja pierwszy raz polecam

Zgłoś 03.04.2012 vivaldi

Powinno być 1,5 kg cebuli i 0,5 kostki masła. Przepis spisany nie z programu R.M ale ze strony http://www.staff.amu.edu.pl/~artur_ko/wedrowki/wedrowka023.htm.

Zgłoś 03.04.2012 vivaldi

Powinno być 1,5 kg cebuli i 0,5 kostki masła. Przepis spisany ze strony o R.M., a nie z programu R.M.