Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa cebulowa z żółtym serem

Tekst i foto Gastrosfera 16-08-2012

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
430 złprosty-300

Składniki:

1 opakowanie sera morskiego, 150 g
10 średniej wielkości cebul, 2 pomidory, ½ l białego wina, ½ l wody, 6 ząbków czosnku, po 1 łyżce oleju i sosu sojowego, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, pieprz, majeranek i listki świeżej melisy do dekoracji.

Jak przyrządzić:

Pokroić cebulę w grube pióra, podsmażyć na łyżce oleju. Po kilku minutach dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do cebuli. Całość zalać wodą i winem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz
sos sojowy i dusić do chwili, kiedy cebula zmięknie. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Wszystko przełożyć do kokilek, ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Udekorować melisą.

Potrzebne przybory:

Garnek, nóż, deska.

Jak podawać?

Podawać np. z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Na ciepło w głębokich talerzach.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.06.2013 gość

Why do I bohetr calling up people when I can just read this!