Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zupa chrzanowa

Tekst i foto Ewa Kubicka 03.04.2007

Mało spopularyzowana, choć na pewno zasługuje na to. Świetnie się mieści w wielkanocnego menu, ale warta zrobienia przez wszystkich, którzy kochają zupy pełne treści. Prosta do zrobienia i bardzo smaczna.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-614 złprosty45 min.sporo

Składniki:

- 3 kawałki białej kiełbasy,
- 150 g wędzonki (boczek, jeśli żeberka to nieco więcej ),
- 2 cebule,
- ziele angielskie, liść laurowy, grzyb suszony,
- sól, cukier,v - 1 słoiczek chrzanu 200 ml (w miarę możliwości bez żadnych dodatków),
- 1 opak. śmietany 18%,
- 2 łyżki mąki (niekoniecznie),
- 4 jajka,
- natka pietruszki lub rzeżucha.

Jak przyrządzić?

1) Nastawiamy wodę (nie więcej niż 1 ½ litra) z cebulą i przyprawami. Dodajemy opłukaną białą kiełbasę i wędzonkę. Gotujemy ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy mięsa z wywaru. Dodajemy chrzan. Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną schłodzonej zupy (nie jest to konieczne, jeśli nie musicie mieć gęstej zupy). Doprawiamy śmietaną oraz solą i cukrem do smaku.




2) Jaja gotujemy na twardo i dzielimy na ćwiartki. Ugotowaną kiełbasę i boczek kroimy na kawałki, które mieszczą się swobodnie na łyżce.

Jak podawać?

Zupa powinna być bardzo gorąca. Jajka i mięsa podajemy oddzielnie, pamiętając, by nie miały temp. „lodówkowej”. Każdy dokłada je do talerza wg własnego uznania. Można mięsa podgrzać w zupie, oddzielnie podając jedynie jajka. Odrobina zielonej pietruszki, lub rzeżuchy mile widziana.

Uwagi:

Ilość chrzanu kontrolujemy wg własnego smaku. Jedni będą woleli bardzo ostrą, inni łagodniejszą. Trzeba pamiętać o tym, że im dłużej będzie stała, tym bardziej będzie traciła na ostrości.<br><br>
Zupę chrzanową można oczywiście przygotować ze świeżo startego chrzanu. Ale znając życie potoczne oraz fakt, że świeży chrzan można dostać jedynie przed Świętami Wielkanocnymi i Bożym Narodzeniem zdecydowałam się na wersję z utartym chrzanem.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.11.2008 krzysiek

owszem ta zupa jest naprawdę przepyszna ale powinna być gotowana na serwatce a nie na wodzie wtedy osiąga naprawdę niesamowity smak a co najważniejsze za każdą łyżką ma być kawałeczek mięska lub... Pokaż więcej

owszem ta zupa jest naprawdę przepyszna ale powinna być gotowana na serwatce a nie na wodzie wtedy osiąga naprawdę niesamowity smak a co najważniejsze za każdą łyżką ma być kawałeczek mięska lub kiełbaski smacznego

Zgłoś 03.04.2007 skarpetings

znam tą zupe jest poprostu super u mnie w domu jest tradycją na wielkanocnym stole,polecam ja wszystkim.

Zgłoś 03.04.2007 EwaZak

Zupka pychotka.Latwo przygotowac i nie zabiera nam duzo czasu.Godna polecenia znajomym...

Zgłoś 04.04.2007 idi

polecam, święta wielkanocne bez tej zupy nie są swietami

Zgłoś 04.04.2007

Zgłoś 05.04.2007 nurse

znam ten przepis ale jako sos chrzanowy do bialych mies. osobiscie bardzo go lubie . musi byc zageszczony.

Zgłoś 05.04.2007 smartie

ja też znam tę zupę i nazywam ją "oszukanym" żurkiem. bardzo ją lubię :-), jest naprawdę smaczna.

Zgłoś 06.04.2007 Bronisław

Podobny smak, tylko trochę kwaśniejszy ma żurek staropolski, podaję przepis

Naczynie: garnek kamienny lub gliniany o pojemności co najmniej 5 litrów.

Do naczynia wsypujemy 1 kg zia... Pokaż więcej

Podobny smak, tylko trochę kwaśniejszy ma żurek staropolski, podaję przepis

Naczynie: garnek kamienny lub gliniany o pojemności co najmniej 5 litrów.

Do naczynia wsypujemy 1 kg ziarna żyta. Zalewamy 3 litrami przegotowanej bardzo lekko osolonej wody, ostudzonej do temperatury pokojowej. Wkładamy dwa ząbki czosnku i skórkę z razowego chleba . Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (dobre przy kaloryferze).

Przez następne dnie, gotując ziemniaki, odlewamy osoloną wodę, ostudzamy i dolewamy do naczynia glinianego z zalanym ziarnem z żyta. Po dopełnieniu do pełna, po 8 - 10 dniach żurek jest gotowy.

Żądaną ilość żurku, wlewamy do garnka w którym będziemy go gotować. Wkładamy &frac12; kg surowej białej kiełbasy i gotujemy przez 25 minut. Następnie, wyjmujemy kiełbasę, krajemy w talarki, wkładamy ponownie do garnka w którym gotujemy żurek, dodajemy łyżkę stołową chrzanu, śmietanę 18%, (dwie, trzy łyżki stołowe), łyżeczkę majeranku, trochę pieprzu i serwujemy. Smacznego życzy Bronek.

Zgłoś 06.04.2007 tola

polewka chrzanowa to danie ktore powinno sie jesc w wielki piatek w ramach pokuty za najciezsze grzechy... jest paskudna i zjadanie jej w najradosniejsze Swieto w roku jest dla mnie tajemnica.

Zgłoś 06.04.2007 ilona

Ta zupa jest u nas na Slasku od zawsze z tym ,ze w troche innej wersji...gotuje sie boczek wedzony ,albo surowa szynke a z nimi utarty chrzan tak z 3 pedy oczywiscie ilosc chrzanu swiadczy o os... Pokaż więcej

Ta zupa jest u nas na Slasku od zawsze z tym ,ze w troche innej wersji...gotuje sie boczek wedzony ,albo surowa szynke a z nimi utarty chrzan tak z 3 pedy oczywiscie ilosc chrzanu swiadczy o ostrosci i gestosci...nastepnie wlewa sie uprzednio przygotowane mleko z roztrzepanymi jajkami i odrobina maki dla zageszczenia zupy.Na koniec dodaje sie pokrojona wedline z wywaru i jajko na twardo....Pyszne..polecam:)a co do jedzenia tego w Wielki Piatek...tez cos!!! przeciez jest Post i to scisly ,a ta zupa jest na wedzonce.. .tak moze mowic osoba nie wierzaca lub taka ,ktora nigdy tego nie sporobowala,aha...pierwsze slysze by swiezy chrzan byl na Boze Narodzenia....dopiero teraz przed Wielkanoca wychodzi z ziemi i wykopuje sie swieze pedy z ziemi zanim liscie wyrosna... w grudniu ziemia jest przeciez zamarznieta.I moze jeszcze jedno...ta zupa nie ma nic wspolnego z zurkiem lub tzw.barszczem mialym.Pozdrawiam i zycze smacznego Ilona

Zgłoś 07.04.2007 jagoda

zgadzam sie zupełnie z tym,,,,,,,,ze to zupka w sam raz na teraz. od kiedy mam własną rodzinę właśnie ją serwuję na święta- duuuuuuuuuży garnek i jemy przez trzy dni, zmienia sie tylko menu II d... Pokaż więcej

zgadzam sie zupełnie z tym,,,,,,,,ze to zupka w sam raz na teraz. od kiedy mam własną rodzinę właśnie ją serwuję na święta- duuuuuuuuuży garnek i jemy przez trzy dni, zmienia sie tylko menu II dania

Zgłoś 07.04.2007 Józek

Zupa bardzo dobra, nietypowa. Od dzisiaj będze tradycją w naszym domu! :) Polecam!

Zgłoś 09.04.2007 Ewa G

Nie znam tej zupy, ale po przeczytaniu takich komentarzy nie ulega wątpilwości, że również wejdzie na stałe w nasze domowe menu. Dzięki za ten przepis i inne jej wersje... Moje wydanie zupki bę... Pokaż więcej

Nie znam tej zupy, ale po przeczytaniu takich komentarzy nie ulega wątpilwości, że również wejdzie na stałe w nasze domowe menu. Dzięki za ten przepis i inne jej wersje... Moje wydanie zupki będzie po raz pierwszy serwowane po świetach ...

Zgłoś 11.04.2007 ziutek

Bardziej do administratora.Dlaczego jacys kochający inaczej obrzydzają sobie iinnym bardzo smaczne starodawne przepisy.

Zgłoś 11.04.2007 krycha

Zrobiłam (ugotowałam) tę zupę po raz pierwszy. Pycha! Składniki nieco inne - podstawa wywar z białej kiełbasy i wędzonej kiełbasy w innych ilościach niż w przepisie. Można ze smakiem zaszaleć.<... Pokaż więcej

Zrobiłam (ugotowałam) tę zupę po raz pierwszy. Pycha! Składniki nieco inne - podstawa wywar z białej kiełbasy i wędzonej kiełbasy w innych ilościach niż w przepisie. Można ze smakiem zaszaleć.

Zgłoś 12.04.2007 zlosnica1dna

Przepysznie wyglada :) wlasnie dzisiaj mam wolne i planowalam zrobic bialy barszcz na wywarze z bialej kielbasy ze Swiat,ale zrobie dla odmiany zupke chrzanowa :) swietny pomysl na "bial... Pokaż więcej

Przepysznie wyglada :) wlasnie dzisiaj mam wolne i planowalam zrobic bialy barszcz na wywarze z bialej kielbasy ze Swiat,ale zrobie dla odmiany zupke chrzanowa :) swietny pomysl na "bialy barszcz inaczej" :) dzieki :)

Zgłoś 12.04.2007 mateusz

nie sadze by wiele osob jadlo prawdziwa chrzanowke. to co tu jest podane jako przepis jest tylko modyfikacja przepisu na chrzanowke.

idea powstania tej zupy jest niezwykle prosta. z reszt... Pokaż więcej

nie sadze by wiele osob jadlo prawdziwa chrzanowke. to co tu jest podane jako przepis jest tylko modyfikacja przepisu na chrzanowke.

idea powstania tej zupy jest niezwykle prosta. z resztek ze swiatecznego stolu. jedynie wywar na wedzace nie jest resztka. ale skrawki wedlin mies czy jajek jak rowniez chrzan jak najbardziej.

przeznaczenie rowniez nie nalezy do skomplikowanych. zupa ta ma pobudzic apetyt, a przede wszystkim pomoc w trawieniu (bron boze dodawac mąki do wywaru!!!).

zatem je sie ja nie w piatek czy sobote, a po wielkim obzarstwie niedzielnym. zapewniam, ze skutecznie dziala na zoladek i pomaga w trawieniu. a jesli ktos koniecznie potrzebuje zagescic zupke, niech bedzie to garsc grzanek. ale rowniez dobrze smakuje w postaci zupy do picia z kubka.

pozdrawiam poswiatecznie i zycze smacznego, bo zupe mozna jesc tak naprawde przez caly rok po kazdym obzarstwie.

Zgłoś 12.04.2007 zlosnica1dna

Witam ponownie.Wlasnie zrobilam i juz nawet sprobowalam zupki i stwierdzam szczerze,ze jest przepyszna!!!! Latwa w zrobieniu i nawet wygladala tak jak na fotkach :) Ja dodalam jeszcze ziemniacz... Pokaż więcej

Witam ponownie.Wlasnie zrobilam i juz nawet sprobowalam zupki i stwierdzam szczerze,ze jest przepyszna!!!! Latwa w zrobieniu i nawet wygladala tak jak na fotkach :) Ja dodalam jeszcze ziemniaczkow,zeby wlasnie bylo gesciej w talerzu,zreszta uwielbiam ziemniaczki.Dodalam je do garnka zaraz po wyciagnieciu miesa i podgotowalam zanim wlozylam chrzan i reszte skladnikow.Polecam zupke.

Zgłoś 12.04.2007 ala

U mnie w rodzinie zupa chrzanowa serwowana jest na wielkanocne śniadanie, ale w innej wersji. Chrzan obowiązkowo swieżo tarty i tylko na esencjonalnym wywarze z wędzonki bez żadnych przypraw + d... Pokaż więcej

U mnie w rodzinie zupa chrzanowa serwowana jest na wielkanocne śniadanie, ale w innej wersji. Chrzan obowiązkowo swieżo tarty i tylko na esencjonalnym wywarze z wędzonki bez żadnych przypraw + dobra śmietana i jajeczko. Ziele, grzyb i inne może pasują do chrzanu z octem, nie sądzę, ale przy okazji spróbuję.

Zgłoś 14.04.2007 lodzianka

To jest zupa, ktora w mojej rodzinie jest od kilku pokolen, a przywiozla ja moja prababka ze Lwowa w XVIII w. Moze troche inaczej ja gotuje, ale idea ta sama. Pozdrawiam wszystkie rodziny, ktore... Pokaż więcej

To jest zupa, ktora w mojej rodzinie jest od kilku pokolen, a przywiozla ja moja prababka ze Lwowa w XVIII w. Moze troche inaczej ja gotuje, ale idea ta sama. Pozdrawiam wszystkie rodziny, ktore ta zupe jedza w Wielkanoc!

Zgłoś 16.04.2007 Duchna

zupka przepyszna, kto lubi smak chrzanu, zapewne będzie mu smakowała.

Zgłoś 16.04.2007 Cherry

a powiedzcie ,cebule kroiliscie drobniutko,w talarki,w kostkę?

Zgłoś 17.04.2007 amator

W sumie to dopiero się uczę robić zupy i widocznie musiałem zrobić coś nie tak bo ta zupa średnio mi smakowała.

Wydaje mi się, że :

- dodałem zbyt dużo mąki

- zamiast rozrob... Pokaż więcej

W sumie to dopiero się uczę robić zupy i widocznie musiałem zrobić coś nie tak bo ta zupa średnio mi smakowała.

Wydaje mi się, że :

- dodałem zbyt dużo mąki

- zamiast rozrobić wcześniej śmietanę w innym pojemniku ze schłodzoną zupą, ściągnąłem garnek z zupą z palnika i odczekałem aż przestanie się gotować, następnie dodałem cały pojemnik (mały) śmietany przez co mi się ona zważyła. Poza tym wydaje mi się, że całe opakowanie to przesada (przynajmniej jak dla mnie)

- pokroiłem boczek na kostki zbyt dorbno

- pokroiłem 2 cebule w kostkę przez co smak cebuli był zbyt intensywny (mogłem je przekroić na pół)

Tak czy siak nie zniechęciłem się do tej zupy - dużo się nauczyłem na własnych błędach i jutro podejmę to wyzwanie ponownie ;)

Zgłoś 17.04.2007 Świetna zupa

Ja robię ją na serwatce

Zgłoś 19.04.2007 Ulik

Tak prawdę mówiąc zapomniałam o tej zupce, nie gotuję jej na święta ale gotuję na obiadek z pokrojonym jajkiem jest bardzo dobra, u mnie lubimy ostre zupy w zwiazku z tym dodaję dużo chrzanu ale... Pokaż więcej

Tak prawdę mówiąc zapomniałam o tej zupce, nie gotuję jej na święta ale gotuję na obiadek z pokrojonym jajkiem jest bardzo dobra, u mnie lubimy ostre zupy w zwiazku z tym dodaję dużo chrzanu ale jest wspaniała.

Zgłoś 19.04.2007 maria

podobna zupe jada sie u mnie na sniadanie wielkanocne

Zgłoś 23.04.2007 martaaa

Ta zupka jest przepyszna.

Zgłoś 23.04.2007 Robaczek

Ty aglaiaa jesteś gupia zupa jest pycha tylko cebulke trzeba zetrzeć na tarce i podsmażyć ugotować z chrzanem i dodać wszystkie składniki Czarnej Oliwki m niam!

Zgłoś 27.04.2007 olga t-g

właśnie gotuję tą zupę według przepisu.... zobaczymy co mi wyjdzie.... ;)

Zgłoś 03.06.2007

a propos. moja rodzina jest z łowickiego i bez tej zupy wielkanoc sie nie obejdzie,a skąd Wy pochodzicie jadając tę zupe?

Zgłoś 03.06.2007 madzik

Bez tej zupy nie wyobrażam sobie wielkanocy.Sniadanie wielkanocne zaczyna sie właśnie od niej, jest niestąpiona.jajeczko, biała kiełbaska i zupa chrzanowa. to coś na co czekam co rok.

Zgłoś 03.06.2007 madzik29

P.S. robimy ją tylko z tartego chrzanu, nie ze słoiczka, polecam chrzan najpierw namoczyć nie bedzie tak szczypał w oczy:)

Zgłoś 01.05.2007 zbych

Sam umię gotować,ponieważ pochodzę ze wsi a tam byli nauczeni wszystkiego m.in.gotowania,bywały chwile gdy pracowaliśmym z żoną na zmiany,że dzieci mówiły,że tatuś lepiej gotuje od mamy.Zbych... Pokaż więcej

Sam umię gotować,ponieważ pochodzę ze wsi a tam byli nauczeni wszystkiego m.in.gotowania,bywały chwile gdy pracowaliśmym z żoną na zmiany,że dzieci mówiły,że tatuś lepiej gotuje od mamy.Zbych

Zgłoś 01.05.2007

zupka byla super

Zgłoś 02.05.2007 rena

Prawie wszystko się zgadza z tradycyjnym barszczem chrzanowym, ale jak wiecie - "prawie" to jednak różnica! Więc zamiast wędzonki na wywarze z kielbasy białej gotuje się biały barszcz... Pokaż więcej

Prawie wszystko się zgadza z tradycyjnym barszczem chrzanowym, ale jak wiecie - "prawie" to jednak różnica! Więc zamiast wędzonki na wywarze z kielbasy białej gotuje się biały barszcz - najlepiej taki robiony na zakwasie (z bazarku), ale może być i z torebki żurek. A potem juz wszystko tak samo jak wyżej :) Aha - dodać odrobinę majeranku i jeść z chlebem.

Pyszne na śniadanie świąteczne!

Ale naprawdę ten barszcz czyni cuda o poranku po sylwestrze - śladu po zmęczeniu i kacu! :)))

Zgłoś 02.05.2007 rena

... i jeszcze jedno - nie przesadżmy z ilością śmietany ! kilka łyżek wystarczy!

Zgłoś 02.05.2007

ja to zna jest pychotka

Zgłoś 07.05.2007 marat

A ja te zupę znam jako poświąteczną resztkówkę. Czyli to, co zostanie z wielkanocnego stołu ( mięso) - gotujemy, zaprawiamy chrzanem i dodajemy jajka (też z wielkanocnego półmiska). To znakomi... Pokaż więcej

A ja te zupę znam jako poświąteczną resztkówkę. Czyli to, co zostanie z wielkanocnego stołu ( mięso) - gotujemy, zaprawiamy chrzanem i dodajemy jajka (też z wielkanocnego półmiska). To znakomity pomysł na zagospodarowanie świątecznych resztek, których nikt juz nie chce jeść.

Zgłoś 08.05.2007 jolkaaaaaaaaaaa

a z czym te zupe jesc, z chlebem czy osobno ugotowac ziemniaki?i nie zakwaszac tej zupy, tak jak biały barszcz?bo ja zakwasiłam, tzn. miałam słodką smietane wiec aby była kwasna to dodałam do sm... Pokaż więcej

a z czym te zupe jesc, z chlebem czy osobno ugotowac ziemniaki?i nie zakwaszac tej zupy, tak jak biały barszcz?bo ja zakwasiłam, tzn. miałam słodką smietane wiec aby była kwasna to dodałam do smietany odrobine octu jabłkowego i kilka kropel soku z cytryny.Bo wydaje mi sie ze lepsza kwasna smietana do tej zupy, tylko sie zastanawiam czy ja słodzic, bo bez cukru jest tez dobra. ja dodałam jeszzce koperku

Zgłoś 12.05.2007 gospodyni domowa

to jest paskudne!!!

proponuję w przyszłości zamiast ściągać przepisy i podawać je jako własne (po niewielkiej przeróbce )- spróbować ugotować i zjeść to co się zachwala.

Zgłoś 16.05.2007 trinity

Superrrrrrr!!

Zgłoś 16.05.2007 ews

Ta zupa to lekko zmodyfikowana sodra, bardzo typowa, góralska wielkanocna potrawa.

W przypadku jednak prawdziwej sodry nie dodaje sie mąki.

Robi ja moj maz, ktory pochodzi z rodz... Pokaż więcej

Ta zupa to lekko zmodyfikowana sodra, bardzo typowa, góralska wielkanocna potrawa.

W przypadku jednak prawdziwej sodry nie dodaje sie mąki.

Robi ja moj maz, ktory pochodzi z rodziny góralów.

Zgłoś 18.05.2007 anielski

proponuję dodać jeszcze pokruszony prawdziwy wiejski ser biały, i zupka będzie wyśmienita, a chrzan najlepiej własnoręcznie zrobiony, pozdrawiam smakoszy

Zgłoś 27.05.2007 Johnny

Ech... Zupa :)

Zgłoś 27.05.2007 anka

Zupka pyszna. Właśnie gotowaliśmy z miom facetem. Bardzo sycąca;-] Mała podpowiedż dla gotujących: użyjcie mocnego chrzanu, smak będzie bardziej wyrazisty

Zgłoś 13.06.2007 szwarc

kiedyś szukałem tego przepisu. Byłem po imprezce nic mi nie pomagało poprostu umierałem. Podali mi właśnie te danie przeszło jak ręką odjąc, nie mówiąc już o smaku poprostu pysio.

Zgłoś 17.06.2007 danka

Zupka pyszna, mozna dodać odrobine majeranku. Smacznego

Zgłoś 21.06.2007 panna rumianna

Ah ambrozja...kocham tą zupkę...tradycyjnie na Wielkanoc, na wywarze z "parzenia" szynki lub boczku własnej roboty..pychota...

Zgłoś 04.07.2007 andula

Wypróbowałam ten przepis i rzeczywiście zupka dobra jest :) Jedyne co, to nie dodałam cukru jak w przepisie, wydaje mi się on tam zupełnie zbędny :)

aaa no i nie wiedziałam (mama mnie uśw... Pokaż więcej

Wypróbowałam ten przepis i rzeczywiście zupka dobra jest :) Jedyne co, to nie dodałam cukru jak w przepisie, wydaje mi się on tam zupełnie zbędny :)

aaa no i nie wiedziałam (mama mnie uświadomiła), że chrzan należy dodać już na sam koniec i NIE GOTOWAć zupy już! Bo chrzan traci swoją ostrość i staje się zupełnie łagodny, a wtedy wydaje nam się jakby tego chrzanu w zupie było ciągle za mało ;P

Zgłoś 05.07.2007 Anama

Zrobiłam wczoraj zupę chrzanową tylko na białej kiełbasie.Po ugotowaniu kiełbasy(15min)pokroiłam ją w plasterki(0,5cm) i podrumieniłam na patelni(tak robię do żurku).Ogólnie zupka smaczna.

... Pokaż więcej

Zrobiłam wczoraj zupę chrzanową tylko na białej kiełbasie.Po ugotowaniu kiełbasy(15min)pokroiłam ją w plasterki(0,5cm) i podrumieniłam na patelni(tak robię do żurku).Ogólnie zupka smaczna.

Zgłoś 07.07.2007

W mojej rodzinie zupa ta to nieodzowna czesc tradycji Swiatecznej i Swieta by sie 'nie liczyly' gdyby zabraklo jej na stole:) Funkcjonuje pod nazwa Serwatki badz Swieconki bo jest przy... Pokaż więcej

W mojej rodzinie zupa ta to nieodzowna czesc tradycji Swiatecznej i Swieta by sie 'nie liczyly' gdyby zabraklo jej na stole:) Funkcjonuje pod nazwa Serwatki badz Swieconki bo jest przygotowana na bazie serwatki a wrzuca sie do niej smakolyki ze Swieconki (nie resztki wielkanocne). Jadam ja tylko raz w roku i to jej nieodparty urok. Nie wszystkim smakuje, to prawda:) Ale warto sprobowac. Smacznego!

Zgłoś 04.01.2008 Renata

Na Podkarpaciu ta zupa to pychota świąteczna ze święconym jajkiem, kiełbaską i surowym, startym na tarce chrzanem - uwielbiamy ją na swięta Wielkanocne, a i od czasu do czasu robimy taka z ziem... Pokaż więcej

Na Podkarpaciu ta zupa to pychota świąteczna ze święconym jajkiem, kiełbaską i surowym, startym na tarce chrzanem - uwielbiamy ją na swięta Wielkanocne, a i od czasu do czasu robimy taka z ziemniaczkami w czasie roku!

Zgłoś 14.02.2008 Ania

Może ktoś mi wytłumaczy co powoduje niektórymi ludźmi- na szczęście nielicznymi - że nie potrafią się powstrzymać od wulgarnych komentarzy ? Wybrałam kilka przepisów i w każdym znalazły się zaró... Pokaż więcej

Może ktoś mi wytłumaczy co powoduje niektórymi ludźmi- na szczęście nielicznymi - że nie potrafią się powstrzymać od wulgarnych komentarzy ? Wybrałam kilka przepisów i w każdym znalazły się zarówno komentarze wulgarne, jak i niestosowne pouczenia. Więcej taktu i kultury kochani.

Zgłoś 14.02.2008 Ania

Znam i gotuję tę zupę od lat. U nas nazywa się biały barszcz. Podaje się ją na śniadanie wielkanocne. Ja gotuję wywar na boczku wędzonym z dodatkiem pokrojonej w cienkie piórka cebuli, obowiązko... Pokaż więcej

Znam i gotuję tę zupę od lat. U nas nazywa się biały barszcz. Podaje się ją na śniadanie wielkanocne. Ja gotuję wywar na boczku wędzonym z dodatkiem pokrojonej w cienkie piórka cebuli, obowiązkowo ziele i listek.Gdy wywar jest gotowy wyjmuję boczek (schłodzony podaję jako wędlinę) dodaję pokrojoną w kostkę szynkę, białą kiełbasę i jeszcze chwilę podgotuję. Zabielam śmietaną, dodaję ugotowane i roztarte żółtka ( w zależności od ilości zupy) a następnie chrzan. Specyficznym dodatkiem jest pokrojona w kostkę baba drożdżowa i biały ser. Ale ser musi być odciśnięty - najlepiej owinięty kawałkiem płótna ułożony między dwiema deseczkami i czyms obciążony - a następnie podsuszony. Pokrojony w kostkę ser i babkę drożdżową no i oczywiście jajka w ćwiartkach dodaję już na talerzach. To jest wersja wielkanocna, którą przejęłam od mojej mamy a mama od babci Obydwie pochodzą z Zamościa. Uczta dla podniebienia - polecam.

Zgłoś 22.03.2008 witch

pomocy

uwielbiam zupy chrzanowe i sosy, ale nie wiem czemu, kiedy dodaje chrzanu ze sloiczka, robi sie gorzki i zupa staje sie niezjadliwa. od razu uprzedzam, ze mieszkam we Francji i do ... Pokaż więcej

pomocy

uwielbiam zupy chrzanowe i sosy, ale nie wiem czemu, kiedy dodaje chrzanu ze sloiczka, robi sie gorzki i zupa staje sie niezjadliwa. od razu uprzedzam, ze mieszkam we Francji i do swiezego chrzanu nie mam dostepu. co robie zle?

Zgłoś 04.04.2008 ghost

nigdy wczesniej nie słyszałem i nie jadłem tej zupy. zrobiłem ją ponieważ biała kiełbasa z niczym innym lepiej nie smakuje niż z chrzanem. Na śniadanu wielkanocnym wszyscy byli zaskoczeni, że ta... Pokaż więcej

nigdy wczesniej nie słyszałem i nie jadłem tej zupy. zrobiłem ją ponieważ biała kiełbasa z niczym innym lepiej nie smakuje niż z chrzanem. Na śniadanu wielkanocnym wszyscy byli zaskoczeni, że taka pyszna zupa. Pozycja obowiązkowa

Zgłoś 20.04.2008 KA

U mnie w rodzinie również zupa chrzanowa serwowana jest na wielkanocne śniadanie tylko w innej wersji. Chrzan świeżo tarty i na wywarze z wędzonki bez żadnych przypraw, zagęszczona roztrzepanymi... Pokaż więcej

U mnie w rodzinie również zupa chrzanowa serwowana jest na wielkanocne śniadanie tylko w innej wersji. Chrzan świeżo tarty i na wywarze z wędzonki bez żadnych przypraw, zagęszczona roztrzepanymi jajkami. Opcjonalnie do wzmocnienia ostrości chrzan ze słoika.

Zero śmietany, mąki, grzybów i liści laurowych, cebuli.

Zgłoś 14.09.2008 Iw1

Sprawdziłam - fantastyczna zupa, wcześniej jej nie znałam.

Nie zagęszczałam mąką i wyszła super.

Zgłoś 06.09.2010 Niewiedza

A skąd mam dostać serwatkę? Można ją kupić w sklepie? Ile tej serwatki? Dobra ona jest?

Zgłoś 23.04.2011 Ula

Ta zupa, to u mnie tradycja na wielkanocnym stole! Chociaż ja przyrządzam ja troszeczkę inaczej. Przede wszystkim podkładem pod zupę jest wywar spod ugotowanej surowej, wędzonej szynki, boczku, ... Pokaż więcej

Ta zupa, to u mnie tradycja na wielkanocnym stole! Chociaż ja przyrządzam ja troszeczkę inaczej. Przede wszystkim podkładem pod zupę jest wywar spod ugotowanej surowej, wędzonej szynki, boczku, białej kiełbasy i surowej (najlepiej swojskiej) kiełbasy. Po wyjęciu ugotowanej szynki itp. , na wrzący wywar wrzucam starty 1 kg świeżego chrzanu. Dopiero taką zawartość zagęszczam żółtkami, śmietaną i odrobiną mąki! Do talerza z gorącą zupą dodaję oczywiście szyneczkę, kiełbaski (różne) oraz (oczywiście) ugotowane jajka.

Smakuje wyśmienicie!!!

Pozdrawiam świątecznie!:)

Zgłoś 06.03.2014 goÅÄ

5172Wb <a href="http://asaofrqhrwvc.com/">asaofrqhrwvc</a>, [url=http://oxrddfkirfjv.com/]oxrddfkirfjv[/url], [link=http://gwhervozgbub.com/]gwhervozgbub[/link], http://cz... Pokaż więcej

5172Wb <a href="http://asaofrqhrwvc.com/">asaofrqhrwvc</a>, [url=http://oxrddfkirfjv.com/]oxrddfkirfjv[/url], [link=http://gwhervozgbub.com/]gwhervozgbub[/link], http://czaumbxnarin.com/

Zgłoś 30.03.2014 Ania

Pysznie wygląda ,u mnie właśnie się gotuje ale z białą kiełbaską surową Pikok,pyszna. Świetny przepis.

Zgłoś 06.04.2014 goÅÄ

DOnQfe <a href="http://ekjhzwlixnts.com/">ekjhzwlixnts</a>, [url=http://ngzsywwqmifm.com/]ngzsywwqmifm[/url], [link=http://stfywqutlkbc.com/]stfywqutlkbc[/link], http://iq... Pokaż więcej

DOnQfe <a href="http://ekjhzwlixnts.com/">ekjhzwlixnts</a>, [url=http://ngzsywwqmifm.com/]ngzsywwqmifm[/url], [link=http://stfywqutlkbc.com/]stfywqutlkbc[/link], http://iqdddpnkhlyn.com/