Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa Czorta

Tekst i foto Czort 21-04-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?30 złśredni45 min.?

Składniki:

Krewetki w lekko solonej zalewie, cebula, papryka chili, zwykła, pomidor, czosnek, ananas, mięso - najlepiej szynka, wino półsłodkie, pieprz, sól, przyprawa do mięsa duszonego, ryż.

Jak przyrządzić:

Mięso pokroić w kostkę i wrzucić na gotującą się wodę, osobno ugotować ryż. Gdy mięso się już odpowiednio ugotuje, dodać warzywa i ananasa pokrojone w paski, zalać połową szklanki wina i dodawać przyprawy, mieszając. Całość gotować do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Dodać krewetki. Zupa powinna być ostra.

Jak podawać?

Pięknie wygląda podana w chińskich miseczkach.

Uwagi:

Mięso przed ugotowaniem trzeba dobrze przemyć, wcześniej pokrojone warzywa najlepiej, aby leżały w naczyniu, w którym jest odrobina wina, powinny nasiąknąć aromatem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.