Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa gruzińska charczo

Tekst i foto gajka 12-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni150 min.?

Składniki:

50 dag tłustej wołowiny, 1,5 szklanki łuskanych włoskich orzechów, 1 łyżka mąki kukurydzianej, strączek papryki czuszki, 3-4 ząbki czosnku, ocet winny, nać pietruszki, przyprawa adżika lub ostry sos pomidorowy, sól, tłuczona kolendra, przyprawa chmeli-cymeli

Jak przyrządzić:

Mięso pokroić w kostkę, zalać w rondlu 2 l wody zimnej, gotować na wolnym ogniu 2 godziny. Orzechy zemleć przez maszynkę, dodać czuszkę, czosnek, sól. Do otzymanej masy dodać mąkę kukurydzianą rozprowadzoną kilkoma łyżkami wywaru i około 2 łyżek octu winnego, adżiki lub ostrego sosu pomidorowego. Dodać do wywaru, gotować 10 min, posypać pietruszką.

Jak podawać?

W wazie lub kociołku.

Czas przygotowania:

Charczo z ryb słodkowodnych gotuje się z migdałami i orzechami laskowymi. Ja jeszcze dodaję do obu wersji podduszoną cebulę, o ile nie mam przyprawy chmeli-cymeli
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.