Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa gulaszowa

Tekst i foto grubcio 06-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6 porcji? złśredni? min.?

Składniki:

- 1 kg wolowiny,
- 3 duże cebule,
- 70 dkg pieczarek,
- 3 duże papryki (najlepiej różnokolorowe),
- pietruszka,
- 2 marchewki,
- pół selera,
- por,
- 3 ziemniaki (opcjonalnie),
- koncentrat pomidorowy,
- groszek konserwowy,
- papryka słodka w proszku.

Jak przyrządzić:

Wołowinę i cebulę pokroić w kostkę i poddusić. Osobno poddusić pieczarki (pokrojone w plasterki) i paprykę. Przełożyć do garnka, zalać wodą, zetrzeć warzywa (pietruszkę, marchewki, selera, por), posolić i gotować. Można dodać też 3 ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy mięso będzie miękkie dodać koncentrat pomidorowy, słodką paprykę a na końcu groszek z puszki.

Jak podawać?

Podawać z bagietką.

Uwagi:

Można dodać zacierki i torebkę sosu pieczarkowego.

Czas przygotowania:

Czas gotowania zależy od kupionej wołowiny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.09.2003 claudia

a konkretnie ile wody zeby zupa miala dobra, gesta konsystencje?

Zgłoś 23.09.2003 Grzegorz

Grabciu , zapomniałeś o KMINKU !! bez kminku ta zypa nie ma smaku , --- trzeba zaparzyć kminek, ok. łyżeczki na 2, 2.5 litra wody, odczekać ok. 5,7 min, zlać wodę , dodać do zupki ( nie bedzi... Pokaż więcej

Grabciu , zapomniałeś o KMINKU !! bez kminku ta zypa nie ma smaku , --- trzeba zaparzyć kminek, ok. łyżeczki na 2, 2.5 litra wody, odczekać ok. 5,7 min, zlać wodę , dodać do zupki ( nie bedzie goryczki ) z kminkiem to jest klimat !!

Smacznego !!

Zgłoś 03.01.2004 tes

popieram - kminek musi być, ale można dodać mielony.

Zgłoś 30.08.2004 malpus

kminek? Maciek kuron nie dodal kminku i zupa byla fantastyczna!!!Majeranek chyba...Zreszta kazdy gotuje wedlug swojego smaku i kaprysu, prawda?

Zgłoś 26.01.2005 rusikus

ja dodaję jeszcze kminku i tymianku i jest pysznie :-)

Zgłoś 19.03.2005 PEPE

a ja dodaje soli i jest smaczna!

Zgłoś 25.05.2006 Kaśka

Też gotowałam bez kminku, ale kiedyś znajomy mnie namówił bym spróbowała. Tak zrobiłam i była zdecydowanie lepsza. Robię mocny napar, później przecedzam dodaję napar do zupy i jest pyyycha

... Pokaż więcej

Też gotowałam bez kminku, ale kiedyś znajomy mnie namówił bym spróbowała. Tak zrobiłam i była zdecydowanie lepsza. Robię mocny napar, później przecedzam dodaję napar do zupy i jest pyyycha

Zgłoś 02.07.2006 ZUZIA ZE ŚLĄSKA

WITAM SERDECZNIE,BARDZO LUBIE GOTOWAĆ ROBIĘ TO OD PRAWIE 30 LAT,CHĘTNIE WPROWADZAM NOWE POTRAWY NIE HOŁDUJĘ TYLKO KUCHNI ŚLĄSKIEJ I BARDZO CZĘSTO KORZYSTAM Z WASZYCH PRZEPISÓW,KTÓRE CZĘSTO SA RE... Pokaż więcej

WITAM SERDECZNIE,BARDZO LUBIE GOTOWAĆ ROBIĘ TO OD PRAWIE 30 LAT,CHĘTNIE WPROWADZAM NOWE POTRAWY NIE HOŁDUJĘ TYLKO KUCHNI ŚLĄSKIEJ I BARDZO CZĘSTO KORZYSTAM Z WASZYCH PRZEPISÓW,KTÓRE CZĘSTO SA REWELKA ZA CO DZIEKUJĘ.PODZIELAM ZDANIE DYSKUTANTÓW KONIECZNIE MUSI BYĆ KMINEK,A OILE ZUPA MA MIEĆ NUTKE ZUPY WĘGIERSKIEJ GULASZOWEJ TO JAKO PODSTAWA MIĘSKO WOLOWE SMAŻONE TYLKO NA SMALCU-KONIECZNIE,POKROJONA PAPRYKA CZERWONA W WIĘKSZE KOSTKI I TROCHĘ ZIEMNIACZKÓW.OCZYWIŚCIE NALEŻY PRZYPRAWIĆ DOSYĆ OSTRO PAPRYKA SŁODKĄ PAPRYKĄ OSTRĄ I PIEPSZEM,DOPRAWIĆ MAGGI.ŻYCZĘ SMACZNEGO I POZDRAWIAM SERDECZNIE

Zgłoś 17.02.2008 Hortensja

Zgadzam się z Zuzią, pozatym nie trzeć warzyw na tarce tylko kroić w kosteczkę.

Zgłoś 17.02.2008 Hortensja

Zależy ile jest warzyw,zupka musi być nie4zbyt rzadka.

Zgłoś 01.11.2011 korys

Jeżeli w zupie są ziemniaki, to po co pieczywo. Zupa gulaszowa pochodzi z Węgier a ziemniaki z pieczywem jedzą bracia ze wschodu.