Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa kalafiorowa

15.08.2012

Wśród wszystkich warzyw kapustnych kalafior wyróżnia się największą zawartością witamin i składników mineralnych, co czyni go jednym z cenniejszych warzyw w naszej diecie.
Zupa kalafiorowa oprócz walorów smakowych i dietetycznych jest bardzo odżywcza i zdrowa, a składniki do niej użyte, ogólnie dostępne i tanie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
411 złprosty25 min.średnia

Składniki:

kalafior,
3 skrzydełka kurczaka,
2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
pół pęczka koperku,
pół pęczka pietruszki,
cebula,
pół szklanki śmietany 18%,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kalafior podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w talarki, pietruszkę, seler, cebulę w kostkę.

Skrzydełka oczyścić, dodać do jednego litra wody, zagotować, usunąć szumowiny.

Dodać wszystkie warzywa i gotować do miękkości.

Wrzucić pokrojony koperek i natkę pietruszki i jeszcze chwilę gotować.

Przyprawić solą, pieprzem i zabielić śmietaną.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.12.2012 Mariola

Uwielbiam takie wiosenne zupki,często kupuję w Lidlu mrożonki warzywne do szybkich zup są idealne.