Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zupa-krem serowy

Tekst i foto Karotkowa Dziewczynka 25-06-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4 osoby15 złprosty30 min.?

Składniki:

- kawałek mięsa wołowego /młodego/ - 30-40dkg,
- włoszczyzna,
- 3-4 litr. wody /w zależności od ilości głów chętnych na konsumpcję/,
- 3-4 serki topione śmietankowe lub naturalne /bez przypraw!/,
-sól,
- wegeta,
- groszek ptysiowy lub grzanki,
- kilka gałązek pietruszki zielonej /do ozdoby/,
- śmietana /może być, ale ja nie polecam/.

Jak przyrządzić:

Gotujemy wywar mięsny z warzywami jak na klasyczny bulion, czyli: umyte mięso wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, żeby był klarowny. Jak woda zagotuje się i powstaną burzyny, usuwamy je, następnie dodajemy obraną, umytą włoszczyznę, trochę vegetty /lub jakiegoś Kucharka/, sól do smaku. Z solą ostrożnie, ponieważ niektóre serki również mogą być przesolone /jak nie na serki topione przystało/.
Gdy mięso i warzywa będą już miękkie, wywar odcedzamy do innego garnka /musi być czysty,bez żadnych przypraw i takich tam różności/. Do bulionu wrzucamy nasze serki topione i rozpuszczamy NA MAŁYM OGNIU!, aż do zagotowania. UWAGA, może wykipieć. Po zagotowaniu ewentualnie doprawiamy solą. JUŻ GOTOWE DO PODANIA.

Potrzebne przybory:

Garnek 2 szt., łyżka.

Jak podawać?

Do talerzy nakładamy groszek lub grzanki/ ile kto ma ochotę/, nalewamy zupę-krem, dekorujemy 2-3 listkami pietruszki zielonej. Zyczę smacznego. Bardzo ją lubię i moja rodzina również.

Uwagi:

Ja generalnie serki topione kupuję 1 szt. na 1 głowę. Do wywaru zawsze można dolać wodę /przegotowaną/, żeby starczyło dla wszystkich gości. A groszek ptysiowy,lepiej 1 opakowanie więcej niż mniej. Do zupy nie dodaję śmietany, wydaje mi się, że serki zawierają już wystarczającą ilość tłuszczu i śmietany. Moim zdaniem śmietana psuje smak. Ale to rzecz Waszych upodobań.

Czas przygotowania:

Przygotowanie zupy-kremu jest bardzo łatwe. Najwięcej czasu zajmuje gotowanie wywaru mięsno-warzywnego, a reszta prosta.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.06.2004 SZROTA

Zrobiłam, jadłam, bardzo wykwintne, elegancka zupa. Dobra do pokazania się od jak najlepszej strony (np.teśiowej!!!! ha...ha...)

Zgłoś 22.08.2004 Monika

Znam ta zupe ale z prostszego przepisu.Otoz nie gotuje wywaru miesnego lecz robie bulion z kostek drobiowo-wolowych.Nie przyprawiam i biore dwa serki topione z papryka.te akurat maja wszelakie p... Pokaż więcej

Znam ta zupe ale z prostszego przepisu.Otoz nie gotuje wywaru miesnego lecz robie bulion z kostek drobiowo-wolowych.Nie przyprawiam i biore dwa serki topione z papryka.te akurat maja wszelakie przyprawy.

Wersja prostsza.Pozdrawiam

Zgłoś 06.11.2004 ruda

chyba nikt nie zaprzeczy że zupa z kostki jest do niczego, więc jeśli ma być wykwintnie to chyba można sobie podarować kostkę i ugotować wywar.

Zgłoś 23.11.2004 Bagieta

Zgadzam się całkowicie z RUDĄ. Żadna prawdziwa gospodyni i koneser podniebienia nie będzie "wsuwać" jakiekolwiek danie z kostek rosołowych. Tylko LENIE to robią. TO NIE JEST GOTOWANIE!... Pokaż więcej

Zgadzam się całkowicie z RUDĄ. Żadna prawdziwa gospodyni i koneser podniebienia nie będzie "wsuwać" jakiekolwiek danie z kostek rosołowych. Tylko LENIE to robią. TO NIE JEST GOTOWANIE!! Tylko ODGRZEWANIE.

Ta zupa-krem jest wyśmienity z grzankami własnoręcznie zrobionymi, a nie z groszkiem ptysiowym(pomyłka w tym daniu).

Bardzo łatwa do zrobienia, smaczna, SUPER !!!!

Zgłoś 30.11.2004 czarna

jest przepyszna zarowno z grankami jak i z groszkiem ptysiowym

polecam!!!!

Zgłoś 15.12.2004 Hellmut

Jadłem tą zupe pierwszy raz we Włoszech z braku kasy ale tam była na bulionie kostki po powrocie zrobiłem w domu na prawdziwym wywarze i nie ma porównania !!! najlepsza z grzankami na oliwie z o... Pokaż więcej

Jadłem tą zupe pierwszy raz we Włoszech z braku kasy ale tam była na bulionie kostki po powrocie zrobiłem w domu na prawdziwym wywarze i nie ma porównania !!! najlepsza z grzankami na oliwie z oliwek

Zgłoś 29.03.2007 evka

eeee ja tez bede robic na bulionie z kostki, dlatego że tłuszcz z prawdziwego mięcha + tłuste serki= ekstrema kaloryczna, poza tym, żadna ze mnie gospodyni ha :> dlatego wybieram opcje szybsz... Pokaż więcej

eeee ja tez bede robic na bulionie z kostki, dlatego że tłuszcz z prawdziwego mięcha + tłuste serki= ekstrema kaloryczna, poza tym, żadna ze mnie gospodyni ha :> dlatego wybieram opcje szybszą !!!

pozdrawiam pomysłodawce zupy !!!

Zgłoś 02.06.2007 józka

pierwszy raz w zyciu widze zupe z syra.ale dosyc dobra bo prubowałam................pychotka

Zgłoś 16.11.2007 monia

ja robię zupę z serka topionego z ziołami, na rosołkach wołowych z grzankami, nie dodaję żadnej śmietany, wywaru z warzyw lecz do zupy dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę. Super!!! To jes... Pokaż więcej

ja robię zupę z serka topionego z ziołami, na rosołkach wołowych z grzankami, nie dodaję żadnej śmietany, wywaru z warzyw lecz do zupy dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę. Super!!! To jest bardzo szybka zupa a nie delektowanie się sama czynnością przygotowywania wywaru - znakomita na imprezkę jako tzw. ciepłe danie, a nie jakaś wykwintna popisowa zupa - choć w smaku rzeczywiście niezła.

Zgłoś 23.11.2009 sandra

zupa rewelacja, ja jesli mam wiecej czasu robie z wywaru, ale czasem barak mi czasu i robie z kostki. oczywiscie wywar na miesie i warzywach jest niezastapiony i najlepszy,ale na kostce tez smak... Pokaż więcej

zupa rewelacja, ja jesli mam wiecej czasu robie z wywaru, ale czasem barak mi czasu i robie z kostki. oczywiscie wywar na miesie i warzywach jest niezastapiony i najlepszy,ale na kostce tez smakuje swietnie. pychotka :)

Zgłoś 26.03.2010 deadlock

Evka,wybierz chude mieso,nie bedziesz miala tluszczu....co do smietany ablsolutnie sie zgadzam z wiekszoscia,wiecej niz niepotrzebna,bo wrecz szkodliwa,jeszcze dodatkowo otepia i robi mdlym smak... Pokaż więcej

Evka,wybierz chude mieso,nie bedziesz miala tluszczu....co do smietany ablsolutnie sie zgadzam z wiekszoscia,wiecej niz niepotrzebna,bo wrecz szkodliwa,jeszcze dodatkowo otepia i robi mdlym smak zupy,ktora sama w sobie ma delikatny i kremowy smak....jeszcze ze swoich eksperymentow,ja nie wyrzucam warzyw z bulionu,tylko blenduje i dodaje spowrotem,by ja zagescic(to samo robie np,z pomidorowa,brokulowa,kremem ziemnaczanym,a nawet gulaszowa;])....jesli ktos czuje niedosyt co do gestosci zupy w dalszym ciagu,zamiast maki lub innych wynalazkow polecam w blenderze zmiksowac odrobine ugotowanych ziemniakow z odrobina zupy i dodac do calosci;].....no i ja ze wzgledu na swoje do niego zamilowanie,dodaje do miksowanych warzyw jeszcze kilka zabkow czosnku,kazdemu sugeruje tyle,ile uda za stosowne-z brakiem wlacznie,gdy ktos uwaza to za zly pomysl;])....z serkami paprykowymi nie ryzykowalem,ale niejednokrotnie poza pietruszka,sypalem tez po wierzchu odrobine papryki w proszku.