Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa krem z dyni

Tekst i foto maja 28-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty20-30 min.135 kcal porcja

Składniki:


400 g dyni,
1 marchewka,
korzeń pietruszki,
1 łyżka stołowa mąki,
1 łyżka oliwy z oliwek,
nieduża cebula,
3 szklanki bulionu mięsnego (może być z kostki),
2 łyżki stołowe śmietany

Jak przyrządzić:

Pokroić dynię w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować, pozostawiając kilka kostek w całości.
W pozostałym wywarze ugotować marchewkę i pietruszkę, przetrzeć je przez sito lub zmiksować.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoto, dodać mąkę, a następnie wlać trochę bulionu.
Dokładnie wymieszać.
Sos wlać do przetartych jarzyn i zalać resztą bulionu.
Doprowadź do wrzenia.

Jak podawać?

Podawać ze śmietaną, do każego talerza włożyć kilka kostek dyni.

Uwagi:

Dynia jest skarbnicą potasu, karotenu oraz witamin z grupy B.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.