Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zupa-krem z groszku

Tekst i foto Stokrota 27-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złśredni60 min.?

Składniki:

udko kurze lub indycze, kostka rosolowa, 2 lub 3 puszki groszku, wloszczyzna(maly por,kilka marchewek, maly seler i pietruszka), przyprawy, smietana 18%

Jak przyrządzić:

Zagotowac wywar z udkiem i kostka, pokroic warzywka i dorzucic groszek, pogotowac godzinke aby miesko bylo miekkie. Wtedy wyciagnac udko, pokroic w drobne kawalki i wrzucic z powrotem, zmiksowac, zagescic smietana. Mniam!!!!

Potrzebne przybory:

mikser

Uwagi:

Polecam dosc duzo marchewki, ale bez przesady zeby nie wyszla marchwiowa.
Najlepiej do wywaru dodac wode od groszku z puszki.
Ostroznie ze smietana, zeby sie nie sciela.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.03.2005 madzia i andrzejek

Zupka wyszła nam bardzo dobra! Samo zdrowie!!!

Zgłoś 11.05.2005 ina4

hej, zupka fajny ma przepis, ale czy mozna dodac groszek mrozony z paczuszki, np. hortex-u.?

Zgłoś 12.06.2005 darek

Do tej pysznej zupki dodajcie kilka listków swiezej miety,tylko nie za dzzo i na sam koniuszek ,niby nic a naprawde zmienia smak zej zupci.

Zgłoś 14.09.2005 Carmen

nigdy nie miksowałam zupy,w jaki sposób to robicie? Calutką zupę się miksuje mikserem czy się łowi tylko warzywa i miksuje i w rzuca spowrotem do bulionu?? Przepraszam za łopatologiczne pytanie,... Pokaż więcej

nigdy nie miksowałam zupy,w jaki sposób to robicie? Calutką zupę się miksuje mikserem czy się łowi tylko warzywa i miksuje i w rzuca spowrotem do bulionu?? Przepraszam za łopatologiczne pytanie,ale nigdy tego nie robiłam.

Zgłoś 07.11.2005 Jagoda

ja probowalam miksowac na oba sposoby- wszystko zalezy od miksera. pewniejszy jest sposob z miksowaniem samych warzyw, a potem siup-z powrotem do bulionu, zwlaszcza jesli misker nie za ciekawy. ... Pokaż więcej

ja probowalam miksowac na oba sposoby- wszystko zalezy od miksera. pewniejszy jest sposob z miksowaniem samych warzyw, a potem siup-z powrotem do bulionu, zwlaszcza jesli misker nie za ciekawy. uwaga na pryskanie, ja pobrudzilam siebie i wszystko w promieniu metra :)

Zgłoś 01.04.2006 Zuzanna

ja tez polecam sposob na lowienie warzyw-najlepiej byloby miec tzw blender,ale my,szarzy obywatele nie zawsze takowy posiadamy. co do pryskania to fajne sa tez specjalne plastikowe pojemniki do ... Pokaż więcej

ja tez polecam sposob na lowienie warzyw-najlepiej byloby miec tzw blender,ale my,szarzy obywatele nie zawsze takowy posiadamy. co do pryskania to fajne sa tez specjalne plastikowe pojemniki do miksowania

Zgłoś 01.07.2006 rupert

ja miksowalem w akademiku i rzeczywiscie wszystko bylo na scianach, ale w koncu tam kuchnie sprzata pani pietrowa ;) najlepiej lowic warzywa, a pojemnik tez jest pozadany, jesli nie chce sie pot... Pokaż więcej

ja miksowalem w akademiku i rzeczywiscie wszystko bylo na scianach, ale w koncu tam kuchnie sprzata pani pietrowa ;) najlepiej lowic warzywa, a pojemnik tez jest pozadany, jesli nie chce sie potem zaskrobywac groszku ze scian :)

Zgłoś 12.12.2008 edyt

hej,panie kucharzu.

jesli chodzi o wode z puchy to nie przesadzajmy, ze taka jest ona niebywale zla.

a jesli juz mowa o olowiu, mysle, ze i groszek zaczerpna troszeczke.

nie... Pokaż więcej

hej,panie kucharzu.

jesli chodzi o wode z puchy to nie przesadzajmy, ze taka jest ona niebywale zla.

a jesli juz mowa o olowiu, mysle, ze i groszek zaczerpna troszeczke.

nieuniknione.niestety.

pozdro...

Zgłoś 10.11.2007 kucharz

NIE MOGĘ! DODAĆ PŁYN Z PUSZKI ?? TEN SYF KTÓRY ZAWIERA WIĘCEJ OŁOWIU Z PUSZKI NIŻ AROMATU?