Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa krem z młodych warzyw

14.06.2010

Sezon na młode warzywa w pełni, więc starajmy się go wykorzystać maksymalnie, bo każda potrawa z dodatkiem nowalijek pachnie świeżością i zachwyca delikatnością. Coraz częściej odchodzimy od tradycyjnych, zawiesistych zup. Na ich miejsce wchodzą mocno warzywne zupy - krem, lekkostrawne, zdrowsze. Proponuję zupę na bazie młodej włoszczyzny, kalarepy i rzodkiewki. Młoda kalarepa, rzodkiewka przysmażona na maśle i dodana do zupy podkreślają smak.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
412 złprosty30 min.niska

Składniki:

2 młode kalarepy,
pęczek rzodkiewek,
2 ziemniaki,
marchewka,
pietruszka,
młoda cebula,
1 por,
kawałek selera,
łyżka masła,
łyżka pokrojonej natki pietruszki,
łyżka pokrojonego koperku,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, selera, pół pora (tylko białą część) pokroić.

Wrzucić do 1,5 l wody i ugotować wywar.

Wywar przecedzić przez sito.

Dodać obraną, pokrojoną jedną kalarepkę i ziemniaki pokrojone w kostkę.

Gotować do miękkości warzyw.

Pod koniec gotowania wrzucić połowę natki i koperku.

Doprawić solą i pieprzem, zmiksować.

Pozostałą część pora pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka, kalarepkę w słupki.

Warzywa podsmażyć na maśle, uważając by masło nie przypaliło się.

Smażyć 2 minuty.

Następnie dodać pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i smażyć jeszcze 2 minuty.

Warzywa z patelni dodać do zupy i zagotować.

Jak podawać?

Przed podaniem posypać pozostałą natką i koperkiem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.06.2010 Aggie

A owszem, kielki są wybitne, zapomnialam o nich:-) no wlaśnie, super wybitne są, jak się o nich zapomni. NIgdy więcej.

Ale gotowana rzodkiewka, zapewniam, też dostarcza niezapomnianych doz... Pokaż więcej

A owszem, kielki są wybitne, zapomnialam o nich:-) no wlaśnie, super wybitne są, jak się o nich zapomni. NIgdy więcej.

Ale gotowana rzodkiewka, zapewniam, też dostarcza niezapomnianych doznań. Nasze drogie kucharki postanowily zafundować nam mocne wrażenia:-)

Zgłoś 14.06.2010 emo

to nie jest zupa krem tylko zwykla zupa, aby zrobic z tego zupe krem nalezy na koniec zmiksowac warzywa i dopiero dodaj je do wywaru:P

Zgłoś 14.06.2010 Aggie

No nieźle, nic takiego smrodu w domu nie zrobi jak gotowana rzodkiewka:-) jeden raz jeszcze jako nastolatka probowalam pod wplywem jakiejś niezrozumialej fantazji ugotować rzodkiewkę, pies nawet... Pokaż więcej

No nieźle, nic takiego smrodu w domu nie zrobi jak gotowana rzodkiewka:-) jeden raz jeszcze jako nastolatka probowalam pod wplywem jakiejś niezrozumialej fantazji ugotować rzodkiewkę, pies nawet uciekl na balkon...

Zgłoś 14.06.2010 Raz Putin

Czas na kiełbę z patelni, z cebulką i piwem !

Zgłoś 14.06.2010 Do emo

Zupa została zmiksowana wcześniej z warzywami, to co widzisz na zdjęciu to wkładka - dekoracja.

Zgłoś 14.06.2010 BUhahaha

To ma być krem? Wygląda jak flaki!

Zgłoś 15.06.2010 Markoni

Danka, dziś muszę cię pochwalić. Rzeczywiście przeżycia po zjedzeniu gotowanej rzodkiewki są niesamowite. Jedna z bardziej drastycznych diet oczyszczających organizm opiera się głównie na gotowa... Pokaż więcej

Danka, dziś muszę cię pochwalić. Rzeczywiście przeżycia po zjedzeniu gotowanej rzodkiewki są niesamowite. Jedna z bardziej drastycznych diet oczyszczających organizm opiera się głównie na gotowanej rzodkiewce. Ryzykantom życzę smacznego

Zgłoś 18.06.2010 ajkh

Współczuję ludziom,którzy używają jednej marchewki do ugotowania zupy.Blada jak trup.Żadne cudo.

Zgłoś 22.06.2010 Jola

Zupa jest bardzo dobra ja już spróbowałam i wam zamist dyskutować bo to najłatwiej radzę zabrać się do roboty, jeżeli jecie flaki to gotowana rzodkiewka też wam przejdzie

Zgłoś 21.06.2010 kwiatek

okropna ta zupa niby ''krem''

Zgłoś 22.06.2010 Maria

Kto nie lubi rzodkiewki w zupie może jej nie dodawać, ja tam lubię wyzwania, jest ok.

Zgłoś 22.06.2010 Wiktoria

Fajna ta zupa, bardzo lubię kalarepkę, a pzrysmażona na masełku super

Zgłoś 22.06.2010 Kaśka

Widzę że piszący dowcipnise poza rosołem i pmidorową nic więcej nie próbowali, czas to zmienić.

Zgłoś 22.06.2010 Irena

każda zupa z mlodych warzyw jest pyszna, a rzodkiewka to tylko jeden element, który nie zepsuje smaku, a wręcz poprawi, do dzieła mlodzi ludzie, bo jacyś jesteście zacofani, a może przemęczeniPokaż więcej

każda zupa z mlodych warzyw jest pyszna, a rzodkiewka to tylko jeden element, który nie zepsuje smaku, a wręcz poprawi, do dzieła mlodzi ludzie, bo jacyś jesteście zacofani, a może przemęczeni

Zgłoś 22.06.2010 młoda

Fajnie że wymyślacie coś nowego, bo te krupniczki, pomidorowe, kartoflanki dawno mi się znudziły, trzeba iść do przodu

Zgłoś 22.06.2010 Nika

Uwielbiam kalarepkę na surowo, smażoną duszoną, a ile ma witamin zresztą rzodkiewka też

Zgłoś 22.06.2010 Ola

Wygląda na bardzo delikatną,takie zupki lubię, a nie takie tłuste i mączne

Zgłoś 22.06.2010 Monika

Zrobiłam tę zupę dla mojej mamy, była zaskoczona, powidziała że takiej nie jadła, ale musi przyznac że jest pyszna, niedowiarkom radzę spróbować, warto.