Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zupa kukurydziana

Tekst i foto Robur 11-04-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5-67 złprosty30 min.?

Składniki:

- pół kostki masła,
- puszka kukurydzy,
- 2-3 cebule,
- wywar drobiowy lub warzywny - 1,5 litra,
- mąka,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- śmietana 18%,
- ew. szczypior.

Jak przyrządzić:

Masło rozpuszczam na patelni, następnie wrzucam cebulę i smażę ją do zeszklenia (nie może zbrązowieć!). Po otwarciu puszki z kukurydzą płyn wlewam do wywaru, a kukurydzę wrzucam na patelnię do cebuli, smażącej się na maśle, chwilę smażę tak aby kukurydza przesiąknęła aromatem maślanym, następnie dodaję jeszcze masła i mąki. Całość smażę nie dłużej niż 2 minuty i wrzucam do wywaru. Gdy składniki znajdują się już w wywarze ścieram gałkę według uznania, ale uważam by nie przesadzić, oczywiście dodaję także sól i pieprz ewentualnie szczypior. Całość gotuję 15 minut, po upływie których wlewam do zupy zahartowaną uprzednio śmietanę. Po dalszych trzech minutach zupa jest gotowa do spożycia. Można ją jeszcze posypać posiekanym szczypiorem i tyle. Smaczego z całą pewnością!

Uwagi:

Istotą tej zupy jest aromat maślany (nie masmixowy!!!!), dlatego można dodać do niej nawet całą kostkę tego naturalnego produktu, pozostawiam to wyczuciu kucharza.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.05.2004 Martyna

Zrobilam zupke bo uwielbiam kukurydze:)Niedawno zreszta zajadalam zupke kukurydziana w restauracji chinskiej bardzo podobna ,jednak bardziej slodka..moze zalezy to od ilosci wlanego soku z kukur... Pokaż więcej

Zrobilam zupke bo uwielbiam kukurydze:)Niedawno zreszta zajadalam zupke kukurydziana w restauracji chinskiej bardzo podobna ,jednak bardziej slodka..moze zalezy to od ilosci wlanego soku z kukurydzy,ja niestety mialm go malo .W dodatku do zupki dodane byly jakies przepyszne rybki ktore nie nadawaly zupie wcale smaku ryby:)

Polecam ta zupke bo jest przepyszna moja rodzinka jest zachwycona:)Moge smialo powiedziec ze moze konkurowac z ta zupka w restaracji:)Jest pycha:)

Zgłoś 29.05.2004 rita

ta zupa jest boska, wiem bo ciągle namawiam Robura żeby mi ją przyrządzał :-)

Zgłoś 08.06.2004 starfish

Taaak! Jest bez konkurencyjna.

Zgłoś 18.08.2004 edzik

przykro mi psuc taki ladny wynik - same pozytywne komentarze... ta zupa to calkowity niewypal, uwielbiam kukurydze, ale w tej oprawie przyprawila mnie o mdlosci. szczerze odradzam... za duzo mas... Pokaż więcej

przykro mi psuc taki ladny wynik - same pozytywne komentarze... ta zupa to calkowity niewypal, uwielbiam kukurydze, ale w tej oprawie przyprawila mnie o mdlosci. szczerze odradzam... za duzo masla, zupa zadka (mimo ze dodalem 1,5 puszki kukurydzy, a nie 1 jak jest w przepisie/ moze trzeba by bylo dodac wiecej maki... nie wiem ja juz na pewno nie sproboje) ...jeszcze pare godzin temu, az slinka mi ciekla na sama mysl o kukurydzianej zupie, teraz musze zrobic sobie tygodniowa przerwe zanim spojze na kolejna kolbe

Zgłoś 20.10.2004 piega

zupka wysmienita , super, poprostu palce lizać

Zgłoś 16.11.2004 Nusia

Zupa wyśmienita. Poprostu pycha! Proponuje również w wersji krem. Palce lizać!

Zgłoś 07.02.2005 kessi18

Zupa jest poprosyu boska!! Polecam i zycze smacznego :-)

Zgłoś 17.05.2005 pletwa rekina

martyna ta w chinskiej to z "pletwa rekina", jest dobra ale bez tej "pletwy" trudno ja zrobic.tez mi smakuje tej jeszcze nei robilam ale zamierzam zrobic...pozdrawaim

Zgłoś 15.03.2010 -

Ja dałam znacznie mniej masła, dosłownie ze dwie łyżki, kukurydzę trochę posiekałam żeby bardziej puściła sok (tego z puszki - przy okazji: firmy Bonduelle, piszę to bo nie kazda jest tak samo d... Pokaż więcej

Ja dałam znacznie mniej masła, dosłownie ze dwie łyżki, kukurydzę trochę posiekałam żeby bardziej puściła sok (tego z puszki - przy okazji: firmy Bonduelle, piszę to bo nie kazda jest tak samo dobra, jeśli oczywiście w ogóle musi być z puszki - nie wlewałam), dałam dużo mniej wody i żadnej kostki czy wywaru czy czegoś podobnego, żeby nie zabijać smaku - inne wymienione przyprawy to, co innego, zabieliłam odrobiną mleka zamiast śmietany i wyszła palce lizać. Ale w wielu przepisach jest z chili czy jakimiś kiełbaskami, więc wyobrażam sobie, że taka też musi smakować. Ja bym tylko pewnie robiła wtedy z białej większej kukurydzy, która jest mniej słodka.

Zgłoś 23.03.2006 borys_bial

Zupa smakuje o wiele lepiej gdy zredukujemy ilość masła o połowę i dodamy nieco chili.

Zgłoś 05.04.2006 karolinna

mniam mniam :-) bardzo dobra zupka :) może trochę za dużo cebuli ale i tak smaczna :-) mąż ma takie samo zdanie o tym daniu :-D

Zgłoś 11.05.2006 brass

Po zmiksowaniu jest o wiele smaczniejsz.Bardziej czuć smak kukurydzy.Polecam

Zgłoś 02.03.2007 Kiwi

ja dodałam 1,5 puszki kukurydzy i paprykę chilli i nie dodawałam smietany. Wyszła wyśmienita, z tartym żółtym serem.....mmmmm pyszności....

Zgłoś 20.10.2011 maga

No to już wiem czemu mu dzisiaj ta zupa nie wyszła@ Miałam podobny przepis, ale różnił się i dlatego poległa moja zupa.

Zgłoś 27.11.2007 Justyna

Zupa pyszotka, szybka, łatwa i smaczna. Polecam!!! Nawet mojej wymagającej teściowej smakowała. Posłuchałam rady z komantarza i zupę zmiksowałam, dodoałam groszek ptysiowy.

Zgłoś 26.01.2010 luna19

zupka pyszna , robilam dzis podobną ale bez masła.... bardziej dietetycznie ..

Zgłoś 26.01.2010 luna19

ale ale .. proporcje tej są jakies dziwne ... za duzo bulionu na puszke kukurydzy... za duzo masla..... !

Zgłoś 20.05.2011 Kate

Proszę państwa! Wprawdzie zupkę całą jeszcze zmiksowałam i masełka faktycznie mniej niż w przepisie dodałam a kukurydzy 2 puszki... jej... ekstaza podniebienia! Super przepis i powiem szczerze, ... Pokaż więcej

Proszę państwa! Wprawdzie zupkę całą jeszcze zmiksowałam i masełka faktycznie mniej niż w przepisie dodałam a kukurydzy 2 puszki... jej... ekstaza podniebienia! Super przepis i powiem szczerze, że nawet nie doprawiałam WOGÓLE! cudo! :) Pozdrawiam Autorkę przepisu!

Zgłoś 27.06.2010 jarek

Czy was pogibało? Cała kostka masła na taką porcję!? Przecież to czysty cholesterol!

Zgłoś 29.12.2010 Agata

ja zrobiłam zupę z 3 l wywaru, z dużej puszki kukurydzy i połowy kostki masła. Zupę zblenderowałam, bo w smaku była mało kukurydziana. Dodatkowo gotowałam ją na piersi z kurczaka. Dziękuję za pr... Pokaż więcej

ja zrobiłam zupę z 3 l wywaru, z dużej puszki kukurydzy i połowy kostki masła. Zupę zblenderowałam, bo w smaku była mało kukurydziana. Dodatkowo gotowałam ją na piersi z kurczaka. Dziękuję za przepis :) Bardzo smaczna wyszła

Zgłoś 30.12.2013 Magda

Dodam jeszcze, że zupę o podobnym smaku jadłam w bardzo dobrej restauracji japońskiej. A to ile kto sobie doda masła to już jego sprawa, zgodzę się jednak, że zupa powinna mieć wyraźnie maślany ... Pokaż więcej

Dodam jeszcze, że zupę o podobnym smaku jadłam w bardzo dobrej restauracji japońskiej. A to ile kto sobie doda masła to już jego sprawa, zgodzę się jednak, że zupa powinna mieć wyraźnie maślany smak, ale nie pływać w maśle.

Zgłoś 30.12.2013 Magda

To jest najlepszy przepis na zupę kukurydzianą jaki znalazłam. Robiłam ją kilka lat temu i teraz przekopałam internet, aby znaleźć ten przepis, i udało się :) Polecam! Zupa jest przepyszna i ban... Pokaż więcej

To jest najlepszy przepis na zupę kukurydzianą jaki znalazłam. Robiłam ją kilka lat temu i teraz przekopałam internet, aby znaleźć ten przepis, i udało się :) Polecam! Zupa jest przepyszna i banalnie prosta w przygotowaniu.