Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa meksykańska

Tekst i foto Julita 16-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:


ok. 50 dag mięska mielonego,
puszka kukurydzy,
puszka czerwonej fasoli,
puszka białej fasoli,
2-3 kolory papryki (nie muszą być całe strąki),
2 cebule,
kilka ogórków konserwowych,
łycha przecieru pomidorowego (albo pomidory z puszki, ale wtedy wyjdzie trochę inny smak),
kostka rosołowa,
sól, pieprz, ostra papryka.

Jak przyrządzić:


Cebulę pokroić i podsmażyc oleju, dorzucić mielone mięsko (ja dodaję własnoręcznie zmieloną chudą wołowinkę) i podsmażyć na dużym ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Wpakować to do garnuszka razem z kukurydzą, pokrojoną w kostkę papryką i ogórkami (ja użyłam 2 średnich ogórasów, ale można więcej - w oryginale było 5). Dołożyć oba rodzaje fasoli z puszki albo wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolkę. Ta, którą sami ugotujemy nie będzie się tak rozpadać, ale puszkowa jest niezastąpiona dla wszystkich leniuchów.
Składniki należy zalać wrzątkiem z kostką rosołową i pogotować z kwadransik aż papryka nieco zmięknie. Teraz wystarczy doprawić zupkę przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i ostrą papryką.
Zupa powinna wyjść gęsta, ale jeśli komuś się ręka omsknie i wleje ciut za dużo wody, to może sobie zagęścić odrobiną mąki.
Podaje się to cudo ze startym żółtym serem i bagietką albo jakąś inną bułeczką.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.08.2005 ansza

to jest zupa Taco, jak wszystko co meksykańskie powinna być b. ostra. Proponuję dodać łyżeczkę chili.

Zgłoś 21.09.2005 ana

to jest taco, je się to z czymś w rodzaju cklebka pita, albo z taco chips, nawet niezłe

Zgłoś 03.11.2005 ina

bardzo ciekawy przepis. jutro wyprobuje

Zgłoś 16.10.2008 małgosia

bardzo fajna zupka, tylko robiłam ją w wersji z koncentratem i z gotowym sosem łowicza . Z ŁOWICZEM MA WYRAZNIEJSZY SMAK I KONSYSTENCJA JEST LEPSZA-CZYLI GESCIEJSZA. POZATYM ZUPKA REWELKA!!!!!!... Pokaż więcej

bardzo fajna zupka, tylko robiłam ją w wersji z koncentratem i z gotowym sosem łowicza . Z ŁOWICZEM MA WYRAZNIEJSZY SMAK I KONSYSTENCJA JEST LEPSZA-CZYLI GESCIEJSZA. POZATYM ZUPKA REWELKA!!!!!!!