Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa musztardowa

Tekst i foto Conio 12-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty15 min.?

Składniki:

1 litr bulionu z kurczaka,
30 g masła,
40 g mąki,
4 łyżki stołowe musztardy,
100 ml śmietany (do ubicia),
2 żółtka jaj

Jak przyrządzić:

Masło z mąką wymieszać i przez 5 minut trzymać na wolnym ogniu, pilnując, żeby mąka nie zmieniła koloru. Następnie dolewamy gorącego bulionu (może być z kostek rosołowych) i dodajemy musztardę (jeżeli zupa ma być delikatna, należy dodać 4 płaskie łyżki stołowe musztardy). Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować.
Do tak przygotowanej zupy dodajemy krem ze śmietany i żółtek (krem dodajemy przed samym podaniem zupy). Śmietanę lekko ubijamy i dodajemy do niej żółtka. Całość dodajmy do zupy, mieszamy i podajemy.

Uwagi:

Zupa powinna być delikatna w smaku (kremowa) z lekką nutką goryczki z musztardy.
Można dodać więcej musztardy, ale wówczas zupa traci swój kremowy charakter.
Jest to oryginalny holenderski przepis z regionu Zaanstad. Do zrobienia tej zupy używałem również oryginalnej holenderskiej musztardy, która jest ostra (!!!) i jest z czarną gorczycą. W Polsce dostępna jest musztarda rosyjska, która też ma czarną gorczycę i jest ostra (ale jeszcze jej nie próbowałem, więc gwarancji nie daję).
Śmietany nie należy zbytnio ubijać i należy dokładnie wymieszać z żółtkiem, tak aby w zupie nie powstały grudki śmietany.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.07.2011 Sojana

Mieszkam w Holandii w prowincji Limburg.I od czasu do czasu ,jezdze do miejscowosci Stevensweert do Restauracji,ktora miesci sie w Wiatraku.I wlasnie tam,podaja pyszna zupe musztardowa.Jest to p... Pokaż więcej

Mieszkam w Holandii w prowincji Limburg.I od czasu do czasu ,jezdze do miejscowosci Stevensweert do Restauracji,ktora miesci sie w Wiatraku.I wlasnie tam,podaja pyszna zupe musztardowa.Jest to przepis holenderski.Ale mistrz kucharski,dodaje jeszcze podsmazony boczek wedzony,drobniutko pokrojony.I do tego,wspaniale buleczki z maslem ziolowym.Mowie Wam,''niebo w buzi''.Pozdrawiam serdecznie.

Zgłoś 03.05.2010 pilupilu

pyszne :) jadlam oryginalną holenderska kiedyś, ale kiedy gotuje się samemu to zupełnie co innego. poza tym idealna na sobotniego kaca :)