Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa neapolitańska

Tekst i foto kasik 07-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
310 złprosty15-20 min.?

Składniki:

- 1-2 kostki rosolowe,
- przyprawy do smaku,
- 1-2 serki topione smietankowe,
- ser zolty,
- i do smaku:
1/2 serka topionego pieczarkowego lub
kilka pieczarek lub
zupa pieczarkowa w proszku,
chleb/bulka,
czosnek.

Jak przyrządzić:

Zupa jest bardzo prosta w przyrzadzeniu. Na bazie rosolu, ktory mozna przygotowac na kosci lub tez po prostu z rosolku.
Odlewamy pol kubka rosolu i rozpuszczamy w nim serki smietankowe. Wlewamy do zupy i do smaku dodajemy serka pieczarkowego lub tez innego slkadnika grzybowego. Nie jest to niezbedne, aczkolwiek zupa ma wowczas wyrazistszy smak :)
Lekko zagotowujemy zupe. Kiedy troszke ostygnie, mozna wetrzec sera zoltego, jednak trzeba uwazac, aby po dodaniu sera zoltego nie zagotowac zupki:)
Podajemy z grzankami (chleb poktojony w male kostki i przypieczony na patelni lub w piekarniku).

Jak podawać?

W miseczkach najlepiej... Talerze pomimo ze glebioki sa troszke za plytkie.

Uwagi:

Po podaniu mozna wcisnac czosnek... Bezposrednio do talerza.

Czas przygotowania:

Jest to jedna z najprostszych zup jakie sa.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.08.2004 sloneczkojasne

Ja tą zupę robię trochę inaczej, pewnie dłużej, ale za to trochę mniej "Sztuczności" (bez obrazy;-)) używam. Gotuję rosołek, najlepiej na indyczych szyjkach, z dużą ilością wloszczyzny... Pokaż więcej

Ja tą zupę robię trochę inaczej, pewnie dłużej, ale za to trochę mniej "Sztuczności" (bez obrazy;-)) używam. Gotuję rosołek, najlepiej na indyczych szyjkach, z dużą ilością wloszczyzny, jak już jest ugotowany (tzn mięso miękkie i warzywa też, to nie trwa oczywiście dłużej niż 30 minut) dodaje 1 lub dwa dojrzałe pomidory, sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę, wrzucam i czekam, aż sie chwilę pogotują do miękkości,gaszę gaz, następnie dolewam śmietany (pasuje zarówno slodka, jak i kwaśna, dobre jest nawet z mlekiem, ja bardzo często zamiast śmietany do pieczarkowej, czy pomidorowej wlewam mleko, oczywiście ze względów dietetycznych), wrzucam żółty ser (łagodny, miękki i dosyć tłusty), przyprawiam do smaku, wsypuję posiekaną natkę pietruszki , mieszam i jem;-))) jest bardzo dobra i delikatna w smaku (nie można przesadzić z pomidorami, to nie pomidorówka, nie ma być kwaśna)pozdrawiam i smacznego

Zgłoś 12.08.2004 anulka

to jedna z moich ulubionych zup. robię ją trochę inaczej: rozpuszczam we wrzątku 2 kostki rosołowe, pokrojoną w małą kosteczkę paprykę i cebulkę, ziarenko ziela angielskiego i kilka kulek pieprz... Pokaż więcej

to jedna z moich ulubionych zup. robię ją trochę inaczej: rozpuszczam we wrzątku 2 kostki rosołowe, pokrojoną w małą kosteczkę paprykę i cebulkę, ziarenko ziela angielskiego i kilka kulek pieprzu. i gotuję to do miękkości papryki. w 0,5 litra wrzątku rozpuszczam dwa serki i dodaję do wywaru. następnie kilka ząbków czosnku (mniam). i do smaku pieprz ziołowy. pycha. potem zagęszczam mąką żeby zrobić z tego kremik. wystarczy trochę grzanek i śmietany i zupa gotowa. polecam:)

Zgłoś 12.08.2004 kfiatek

no coz...co do sztucznosci...jak sie niema czasu to gotuje sie na rosolkach...ja gotuj czasem na rosolkach a jak mam miesko to wrzucam miesko...przypraw tez nie dodaje bo np zielonej pietruszki ... Pokaż więcej

no coz...co do sztucznosci...jak sie niema czasu to gotuje sie na rosolkach...ja gotuj czasem na rosolkach a jak mam miesko to wrzucam miesko...przypraw tez nie dodaje bo np zielonej pietruszki nie znosi pol mjej rodziny...ale z tymi przyprawami to pomysl trafiony...zupka super:)

Zgłoś 29.05.2005 JADZIK

a te serki topione to jakie maja byc? duze jakies czy takie male trojkaty? bo jest nie jasno napisane

Zgłoś 30.05.2005 kfiatek

serki najlepiej takie 'kielbaski' lub zwykle polskie serki prostokatne:]

Zgłoś 15.04.2007 Sałatek

Zupa super. Dodałam do niej trochę słodkiej papryki i sera pleśniowego i wyszła naprawdę pyszna ;)

Zgłoś 16.05.2007 bartek

Do Syla1234

Troszke Ci się pomyliło:) Pewnie słyszałaś ze serki topione są robione z zepsutych serów żółtych, i to jest prawda jednak nie chodzi tu o zepsucie typu pleśń , barkterie czy i... Pokaż więcej

Do Syla1234

Troszke Ci się pomyliło:) Pewnie słyszałaś ze serki topione są robione z zepsutych serów żółtych, i to jest prawda jednak nie chodzi tu o zepsucie typu pleśń , barkterie czy inne grzyby ;P lecz o wady mechaniczne czyli pęknięcie, czy jak ser spadnie pod czas transportu i sie rozłamie to takie sery właśnie ida na serki topione.

A co do zupy to bardzo dobra ;)

Zgłoś 27.11.2007 stonka

ciekawe z kąd kiedyś neapolitańczycy mieli ser topiony ?

Zgłoś 05.11.2014 Cheap Nike SB Blazers

http://www.thedrainagepeople.co.uk/uk/Nike-air-max-60.html Nike air max 60

Cheap Nike SB Blazers http://www.autoelectrics-uk.com/pink/Cheap-Nike-SB-Blazers.html

Zgłoś 16.11.2014 hogan outlet

The provincial flood control and drought relief headquarters has initiated an emergency response to rescue the missing people and aid flood-hit regions.

[url=http://www.sipesca.it/public/d... Pokaż więcej

The provincial flood control and drought relief headquarters has initiated an emergency response to rescue the missing people and aid flood-hit regions.

[url=http://www.sipesca.it/public/dang.asp?hogan-outlet/]hogan outlet[/url]

Zgłoś 09.12.2016 janko

Zupa bardzo smaczna. Niedawno sam zrobiłem. Zamiast kostek rosołowych użyłem bulionu drobiowego Krakus. Jest bardzo smaczny i nie zawiera żadnych szkodliwych składników.