Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa pieczarkowa od Pieczarki

Tekst i foto sylvek73 18-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
815 złprosty90 min.?

Składniki:

pieczarki 1,2-1,5 kg, włoszczyzna, korpus kurczaka lub skrzydełka, trochę masła, sól, pieprz, zielona pietruszka, ziemniaki, makaron, śmietana

Jak przyrządzić:

Obrać pieczarki, ugotować bulion (z części kurczaka) z włoszczyzną. Pokroić pieczarki w drobne plasterki. Rozgrzać masło na pateni, wrzucić pieczarki i podsmażyć. Podsmażone pieczarki wrzucić do czystego bulionu (bez warzyw). Po przesmażeniu wszystkich pieczarek wlać z patelni do garnczka to, co zostało. Można wrzucić pokrojone surowe ziemniaki i ugotować lub dorzucić wcześniej ugotowane. Można starkować marchewkę (ugotowaną) i wrzucić do gara. Posolić i popieprzyć do smaku.

Potrzebne przybory:

garnek, nóż, patelnia

Jak podawać?

Na gorąco, ze śmietaną (każdy sobie dorzuca śmietanę w swoim talerzu), z zieloną pietruszką, z ziemniakami, niektórzy dodają też makaron.

Uwagi:

Przy obieraniu pieczarek ze skórek z 1,5 kg zostaje ok. 1,1 kg pieczarek. Podsmażenie na patelni zmiękcza pieczarki. Jak ktoś lubi, można zabielić w garnczku śmietaną z mlekiem i mąką lub samą śmietaną w talerzu.

Czas przygotowania:

Od przyniesienia zakupów do zjedzenia pierwszego talerza zupy 120-150 minut, w zależności od umięjetnosci obierania warzyw.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.08.2006 lusiak_n

Zupa rewelacja... wyszła bardzo dobra szczerze polecam