Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zupa piwna

Tekst i foto Sven 19-11-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-5 porcji8 złprosty10 min.mało

Składniki:

- 1,5 litra jasnego piwa,
- 3 żółtka,
- 5 łyżek cukru,
- 5 goździków,
- laska cynamonu,
- 100 gramów białego sera.

Jak przyrządzić:

żółtka wymieszać z cukrem na jednolitą masę, piwo delikatnie podgrzać z przyprawami (nie może być gorące). Żółtka wlewamy do ciepłego piwa, z którego usunęliśmy już przyprawy i cały czas energicznie mieszająć podgrzewamy, nie można dopuścić do powstania grudek! Biały ser kroimy na kostkę i kładziemy na talerze, zalewamy to ciepłym piwem z żółtkami! Do smaku możemy dać maleńką szczyptę soli.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.11.2003 ivo

zgadnijcie czemu nie ma komentarzy..... jak tam wasze glowy..........

Zgłoś 08.02.2004 januszek

pychotka-na kaca

Zgłoś 22.09.2004 Placek

Świetnie rozgrzewa po jesienno-zimowych przemarznięciach, tym zdobyłem moją lubą? Mój wariant: 4 żółtka ucieramy z cukrem i 200g śmietany 18% w rondelku, do tego mieszając wlewamy piwo mocno cie... Pokaż więcej

Świetnie rozgrzewa po jesienno-zimowych przemarznięciach, tym zdobyłem moją lubą? Mój wariant: 4 żółtka ucieramy z cukrem i 200g śmietany 18% w rondelku, do tego mieszając wlewamy piwo mocno ciepłe to się nie zrobią grudki i potem podgrzewamy ostrożnie jak się da, ale żeby nie wykipiało i procenty nie wyparowały! Dalej jak w oryginale, (do tego grzanki z rogalika pociętego na plasterki, rumiane z piekarnika, z masełkiem - patent dziadka piekarza).

Zgłoś 16.03.2005 Częstogniew

Sven, a śmietanka? I jak tam idzie tworzenie piwska?

Zgłoś 23.12.2005 werbool

no no no a ja tyle się męczyłem

Zgłoś 27.01.2010 aga

zupka pyszna a przepis od Makłowicza