Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

17.10.2002

Popularna pomidorówka z koncentratu z puszki jest smakowita, ale zupa pomidorowa jest warta pracy włożonej w przygotowanie jej ze świeżych pomidorów.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje15 złśredni60 min.mało

Składniki:

- 1/2 kg mięsa: np. żeberka wieprzowe, drób, lub wołowina z kością,
- włoszczyzna,
- 1 cebula,
- 1/2 kg tzw. pomidorów na zupę, czyli już nieco miększych od tych sałatkowych, ale za to dojrzalszych i tańszych,
- 1 opak. śmietany 12 - 18%,
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego (zwłaszcza jeśli mamy mało świeżych pomidorów),
- natka pietruszki,
- sól,
- cukier,
- opcjonalnie: pieprz czarny, liść laurowy.

Jak przyrządzić?

1) Nastawiamy mięso w dwulitrowym garnku z wodą. Mięso wkładamy do zimnej wody. Właściwie dobór rodzaju mięsa zależy od naszego smaku, bo właściwie na każdym można ją ugotować.


2) Do gotującego się wywaru dodajemy cebulę, oczyszczoną włoszczyznę.


3) Teraz pomidory. To dosyć pracochłonne zajęcie, ale zupa pomidorowa jest warta pracy włożonej w przygotowanie jej ze świeżych pomidorów. Bez nich smak zupy jest o jedno niebo uboższy. Parzymy pomidory, odzieramy ze skórki, drobimy na mniejsze części i wrzucamy do niedużego garnuszka stojącego na umiarkowanym ogniu. Mięknące pod wpływem temperatury, rozduszamy widelcem i pozwalamy im parować. Kiedy zrobi się z nich dosyć jednostajna papaja, zabieramy się do przecierania.
Przyda się spore sitko, bo szybciej wtedy idzie. Przecieramy naszą papaję łyżką lub widelcem do jakiegoś naczynia. Na sicie pozostaną pestki. Ja dosyć często czyszczę takie sito, żeby łatwiej i szybciej to co dobre spadało do garnuszka.


4) W międzyczsie nasz wywar mięsno-jarzynowy na pewno uzyskał właściwe natężenie smaku. Przelewamy przez sito (nawet to po pomidorach) wywar do czystego garnka. Pakujemy do niego przetarte pomidory, mieszamy, solimy, dodajemy odrobinę cukru i próbujemy. Bez tego ani rusz. Sprawdzamy czego brakuje i po chwili próbujemy jeszcze raz. Teraz zaczyna to powoli mieć smak zupy. Jeśli intensywność smaku nas nie zadawala, pomagamy sobie koncentratem pomidorowym, dokładając do zupy łyżkę lub dwie. Jeśli uważamy, że koncentracja smaku jest właściwa zdejmujemy zupę z ognia.


5) Do niedużego garnuszka odlewamy nieco zupy (ok. 1/5 l.). Gdy trochę przestygnie, dodajemy śmietanę. Najpierw powoli, małymi porcjami łyżką, mieszając dokładnie, potem nieco śmielej. Niektórzy dodają płaską łyżkę zwykłej mąki, bo wtedy śmietana się nie warzy w zupie. Tak przygotowaną śmietanę wlewamy do stygnącej zupy. Oczywiście jeszcze raz dokonujemy próby smaku - jeszcze możemy co nieco zmienić, np: złagodzić kwaskowatość cukrem, dosolić, lub jak ja, na pewno dopieprzyć.


6) Do gotowej pomidorówki wkładamy pokrojoną w talarki ugotowaną marchewkę, a nawet co smakowitsze, drobne kawałeczki mięsa z wywaru.


7) Wydajemy gorącą z ryżem albo makaronem lub kluskami lanymi, posypawszy suto drobno pokrajaną zieloną pietruszką.
Jeśli makaron lub ryż jest zdecydowanie zimny, prosto z lodówki, to proponuję włożyć go na chwilę do jakiegoś ocieplacza.

Uwagi:

Oczywiście istnieje wersja dla leniwych, która dopuszcza ominięcie pomidorowego duszenia i zadowolenie się wyłącznie koncentratem pomidorowym, ale ja polecam zdecydowanie dodatek świeżych pomidorów, nawet w śladowych ilościach jeśli brak czasu na przecieranie.

Nie spotkałam w swoim życiu osoby która nie lubiłaby zupy pomidorowej. Często gotuję ją na bazie rosołu ugotowanego i wydanego poprzedniego dnia. Ponieważ to naprawdę wielki gar, zawsze pozostaje tyle, żeby dało się wykroić z tego pomidorówkę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.12.2002 lulas

Mniam mniam

Zgłoś 07.12.2002 sandrina

proponuję zmiksować pomidory ( ok.1-1,5 kg) , dodać w trakcie miksowania włoszczyznę. Następnie przelewamy wszystko do garnka, dodajemy do smaku sól lub Vegetę i gotujemy ok. 30- 40 min na małym... Pokaż więcej

proponuję zmiksować pomidory ( ok.1-1,5 kg) , dodać w trakcie miksowania włoszczyznę. Następnie przelewamy wszystko do garnka, dodajemy do smaku sól lub Vegetę i gotujemy ok. 30- 40 min na małym ogniu. Od czasu do czasu należy zamieszać, na koniec dodać 1 łyżeczkę masła i trochę śmietany. Obowiązkowa jest posiekana zielona pietruszka lub koperek, a dla smakoszy proponuję dodać łyżke posiekanej bazylii i kolendry. Taka zupka zadowoli i wegetarian i odchudzających się ( bez klusek).Aha , ja jestem szczęśliwą posiadaczką termomiksu, więc cały proces miksowania i gotowania przebiega jednocześnie, ale można poradzić sobie zwykłym mikserem .

Zgłoś 18.11.2002 Tolek

Dla mniej wybrednych , a bardziej spragnionych szybkiego jedzenia- zamiast przecierac pomidory, mozna zmiksować :-)

Zgłoś 10.11.2002 lala

do Edyta

Ona napisala ,ze nie spotkala sie z osoba ktora nie lubilaby tej zupy a nie ze nie ma takiej osoby .........A pomidorowka jest dobra i kropka

Zgłoś 10.11.2002 Dorota

Mmmmmmmmmmm. Uwielbiam, kocham pomidorówkę. Mogłabym ją jeść codziennie tylko, że wtedy to by już zakrawało na obsesję :))))))) Ale i tak robię ją, wedlug tego przepisu, lub czasami sposobem... Pokaż więcej

Mmmmmmmmmmm. Uwielbiam, kocham pomidorówkę. Mogłabym ją jeść codziennie tylko, że wtedy to by już zakrawało na obsesję :))))))) Ale i tak robię ją, wedlug tego przepisu, lub czasami sposobem dla leniwych, kilka razy w tygodniu. Bo nie potrafię bez niej żyć. Ach idę sobie ją zrobić.... mniam mniam :)))))))

Zgłoś 02.11.2002 bonena

Jestem nawiedzona fanka "pomidorowki"-pychotka.Przepis klasyczny,taki jak robila pomidorowa moja mama.Zamiast swiezych pomidorow -rada dla leniwych- mozna kupic puszke obranych pomidor... Pokaż więcej

Jestem nawiedzona fanka "pomidorowki"-pychotka.Przepis klasyczny,taki jak robila pomidorowa moja mama.Zamiast swiezych pomidorow -rada dla leniwych- mozna kupic puszke obranych pomidorow pokrojonych , w sosie wlasnym.Ja dodaje rowniez koperek ,a nie pietruche .Jezeli zostanie- reszte wlac do woreczka nylonowego i zamrozic .Jest to wtedy "zupa pogotowie" Smacznego.

Zgłoś 01.11.2002 Monika

Zupa pomidorowa najlepsza na swiecie i wiekszos pewnie podpisalaby sie pod tym, ale. . .

Maly dodatek zoladki, to jest dopiero zupa pomidorowa, z zoladkami :)

Warto sprobowac:)
Pokaż więcej

Zupa pomidorowa najlepsza na swiecie i wiekszos pewnie podpisalaby sie pod tym, ale. . .

Maly dodatek zoladki, to jest dopiero zupa pomidorowa, z zoladkami :)

Warto sprobowac:)

polecam

Zgłoś 31.10.2002 Carollina

nie wiem jak inni ale ja uwielbiam pomidorówkę, najlepsza zupka na świecie, mniami aż mi slinka leci więc kończe bo zachlapię sobię cała klawiaturkę ;))))

Zgłoś 31.10.2002 Skorek

Czrna Oliwka? To jest to!

Jestem przekonany, że Ochcik Qba podglądał mnie przy robieniu pomidorówki, he, he... Zgadzam się, że tylko taka pomidorowa jest

prawdziwym przysmakiem (dl... Pokaż więcej

Czrna Oliwka? To jest to!

Jestem przekonany, że Ochcik Qba podglądał mnie przy robieniu pomidorówki, he, he... Zgadzam się, że tylko taka pomidorowa jest

prawdziwym przysmakiem (dla tych co lubią). Ja preferuję lane ciasto. Pozdrawiam wszystkich.

Zgłoś 31.10.2002 Kasia

Pomidorowka! Marzenie mojej Rodziny! Wszyscy ja kochaja - u nas w domu przynajmniej. Ja ja robie jeszcze inaczej, bo uzywam przypraw z radosna rozrzutnoscia. Dodaje duuuuuuuzo tymianku i bazylii... Pokaż więcej

Pomidorowka! Marzenie mojej Rodziny! Wszyscy ja kochaja - u nas w domu przynajmniej. Ja ja robie jeszcze inaczej, bo uzywam przypraw z radosna rozrzutnoscia. Dodaje duuuuuuuzo tymianku i bazylii, ktora mam w ogrodku, a jak nie mam to suszonej. I pieprzu cayenne, bo zupa musi byc ostra. I pomidorki parze, ale potem je dusze na oleju. A na koniec, do stolu, zanosze jeszcze kwasna, tlusciutka i cudownie gesta smietane i sie obzeramy bez pamieci, a jeszcze potem jest bitwa o ostatnia lyzke. Co jest w tych kwasnych zupach, ze wszyscy je lubia (no prawie wszyscy) - mam na mysli ogorkowa i czosnkowa.

Zgłoś 31.10.2002 Zuzia

Wow! Pomidorówka...<br>

Najsłynniejszą pomidorówkę w mojej rodzinie robi teściowa, też używa do jej przyrządzenia świeżych pomidorów. Przepisu jednak strzeże jak skarbu... :-)<br... Pokaż więcej

Wow! Pomidorówka...<br>

Najsłynniejszą pomidorówkę w mojej rodzinie robi teściowa, też używa do jej przyrządzenia świeżych pomidorów. Przepisu jednak strzeże jak skarbu... :-)<br>

Wkrótce wypróbuję podany przepis... Dziękuję za wyczerujący, dokładny opis przygotowywania jednej z ulubionych zup mojej rodziny.<br>

Załączam pozdrowionka dla Wielbicieli pomidorówki (i tych, którzy za nią nie przepadają).

Zgłoś 31.10.2002 Gosia

Przy okazji pomidorowej....<br>

bardzo mi się podoba Czarna oliwka:)<br>

na pewno nie jeden raz tutaj zajrzę.<br>

A przepis na pomidorową zamierzam wypróbo... Pokaż więcej

Przy okazji pomidorowej....<br>

bardzo mi się podoba Czarna oliwka:)<br>

na pewno nie jeden raz tutaj zajrzę.<br>

A przepis na pomidorową zamierzam wypróbować przy najbliższej okazji, pozdrawiam.

Zgłoś 30.10.2002 Pomidor

Przyznam szczerze, że surfowałam po sieci w poszukiwaniu jakiegoś fajnego przepisu właśnie na pomidorową bo ja także uwielbiam tą zupkę. Na pewno skorzystam z tego przepisu :-) Wszystki miłośni... Pokaż więcej

Przyznam szczerze, że surfowałam po sieci w poszukiwaniu jakiegoś fajnego przepisu właśnie na pomidorową bo ja także uwielbiam tą zupkę. Na pewno skorzystam z tego przepisu :-) Wszystki miłośnikom tego prostego, ale jakże pysznego dania życzę smacznego!

Zgłoś 30.10.2002 uparta

A ja uwielbiam pomidorówkę i chętnie skorzystam z tego przepisu.

Zgłoś 26.10.2002 Edyta

Napisałaś. że nie ma osoby, która nie lubiłaby pomidorówki. Otóż mylisz się, ponieważ ja nienawidzę pomidorówki i znam wiele osób, które za nią nie przepadają.

Zgłoś 31.07.2003 myshia

A ja jadłam zupę pomidorową ze słonecznikiem (w Maraku) i poszukuję przepisu, ale nigdzie nie mogę znależć :( Może ktoś zna??

Zgłoś 08.08.2004 dkozik

Proponuję dodać z mięsa wieprzowego drobniytke pulpeciki - jak najmniejsze.Mięso na pulpety przyprawić do smaku ( sul i pieprz )

Zgłoś 18.08.2004 Heniek

Bardyo dobra zrobiem zjadem 3 porcie odrazu polska dobra zupa

Zgłoś 27.08.2004 GOSIEK

A TA GŁADKA MASA Z POMIDORÓW TO NA PEWNO NIE - PAPAJA, BO TO TAKI OWOC PRZECIEZ. JA ZNAM OKREŚLENIE - PACIAJA ! ALBO EWENTUALNIE PAPKA!

Zgłoś 31.05.2005 = )

mniam

Zgłoś 20.07.2005 Paulina

A jeszcze lepsza jest, gdy pomidory udusi się na maśle.

Zgłoś 13.08.2005 Biwom

A ja bardzo lubie pomidorową ale z pestkami. Lubię je rozgryzać. Naprawdę ! Raczej bym nie przecierał.

Zgłoś 24.01.2006 MrL

Jesli pomidory pokroi sie na niezbyt duze kawalki (2-3cm dlugosci),

to mozna mocniej je poddusic, az zrobia sie zupelnie miekkie

i wrzucic do zupy bez miksowania/przecierania.

... Pokaż więcej

Jesli pomidory pokroi sie na niezbyt duze kawalki (2-3cm dlugosci),

to mozna mocniej je poddusic, az zrobia sie zupelnie miekkie

i wrzucic do zupy bez miksowania/przecierania.

Wtedy pomidorowa jest jeszcze lepsza! Przynajmniej wg niektorych.

Zgłoś 19.04.2006 Misia

A ja prawie zawsze robię zupę pomidorową ze świerzych pomidorów ale nigdy nie psujej jej samku koncentratem pomidorowym. Świerze pomidorki dają tak niepowtarzalny smak, że koncentrat jest tu moi... Pokaż więcej

A ja prawie zawsze robię zupę pomidorową ze świerzych pomidorów ale nigdy nie psujej jej samku koncentratem pomidorowym. Świerze pomidorki dają tak niepowtarzalny smak, że koncentrat jest tu moim zdaniem zbyteczny, ale o gustach sie nie dyskutuje. Ja stosuje różne wersje pomidorów od zmiksowanych do krojonych po prostu w drobną kostkę i wcale to wiele czasu nie zajmuje.

Pozdrawiam i udanych pomidorówek!!!!

Zgłoś 14.07.2011 anca

Pyszne :o) Od siebie dodam, ze przecieranie pomidorow pojdzie nam znacznie szybciej jesli uzyjemy blendera

Zgłoś 21.06.2011 Marian

Ja tylko obieram pomidorki ze skórki (mojej małżonce kiedyś cholerstwo na żołądku siadło, nie życzę nikomu) i całość miksuję. Wraz z pestkami wrzucam do garnka, pestki też mają witaminy :)

Pokaż więcej

Ja tylko obieram pomidorki ze skórki (mojej małżonce kiedyś cholerstwo na żołądku siadło, nie życzę nikomu) i całość miksuję. Wraz z pestkami wrzucam do garnka, pestki też mają witaminy :)

Najpiękniejszy smak ma pomidorowa zrobiona z zerwanych pomidorków w czasie świtu ze swojego ogródka. Wspaniała sprawa... :)

Zgłoś 14.11.2006 jolejro

polecam dodanie prazonych na patelni pestek slonecznika, naprawde duzo daje.

Zgłoś 21.11.2009 agatka

najprostsza pomidorowa, gotowa w 3,5 minuty;)

do garnka wrzuc dwie puszki pomidorow bez skorki i jedna kostke bulionowa.(30sek) zagotuj. (3min) zmiksuj zyrafa albo w blenderze. jesli za sl... Pokaż więcej

najprostsza pomidorowa, gotowa w 3,5 minuty;)

do garnka wrzuc dwie puszki pomidorow bez skorki i jedna kostke bulionowa.(30sek) zagotuj. (3min) zmiksuj zyrafa albo w blenderze. jesli za slone mozna dodac troche wody. (3,5min;))

rownoczesnie upraz garsc slonecznika na suchej patelni. wrzuc slonecznik do zupy i gotowe. podawac z pietruszka.

Zgłoś 20.01.2007 kileryk

można też dodać troszkę cytryny jak ktoś lubi kwasek

Zgłoś 10.06.2007 Miśka

Misia. Przestań może się odzywać !, bo jak przeczytałam "świerza" to zaraz mi się ze świerzbem skojarzyło i po apetycie :( Choć uwielbiam zupę pomidorową. Zacznij zauważać może, że je... Pokaż więcej

Misia. Przestań może się odzywać !, bo jak przeczytałam "świerza" to zaraz mi się ze świerzbem skojarzyło i po apetycie :( Choć uwielbiam zupę pomidorową. Zacznij zauważać może, że jest coś takiego, jak pisownia! Olałaś gimnazjum w latach początkowych czy jak ??? do jasnej anielki? :(

Zgłoś 03.10.2011 P.

A ja pomidory do pomidorówki miksuję. Skórka i pestki super się łączą i miksują ,a cały smak i aromat znajduje się w zupie.

Zgłoś 06.11.2007 Dodzia

Sorki że ja tak nie w temat no ale mogę teraz podać wam mój numer na gg-33333-to właśnie mój numer.Zapraszam wszystkich moich fanów. ... Pokaż więcej

Sorki że ja tak nie w temat no ale mogę teraz podać wam mój numer na gg-33333-to właśnie mój numer.Zapraszam wszystkich moich fanów.

WELCOME!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 01.12.2008 Ja / do Miśki

my o zupie gawędzimy, a tu się sfrustrowana polonistka odezwała..

-------------------------------------------------------------

Miśka 2007-06-10 20:08:22 [zgłoś do usunięcia]
Pokaż więcej

my o zupie gawędzimy, a tu się sfrustrowana polonistka odezwała..

-------------------------------------------------------------

Miśka 2007-06-10 20:08:22 [zgłoś do usunięcia]

Misia. Przestań może się odzywać !, bo jak przeczytałam "świerza" to zaraz mi się ze świerzbem skojarzyło i po apetycie :( Choć uwielbiam zupę pomidorową. Zacznij zauważać może, że jest coś takiego, jak pisownia! Olałaś gimnazjum w latach początkowych czy jak ??? do jasnej anielki? :(

Zgłoś 07.04.2011 ania

Gotowałam pomidorową z różnych przepisów i zawsze było coś nie tak, ale ta jest po prostu rewelacyjna!!!!!!! Dziękuję!!!!!! i prosze sie nie przejmować negatywnymi komentarzami jeśli się jeszcze... Pokaż więcej

Gotowałam pomidorową z różnych przepisów i zawsze było coś nie tak, ale ta jest po prostu rewelacyjna!!!!!!! Dziękuję!!!!!! i prosze sie nie przejmować negatywnymi komentarzami jeśli się jeszcze takie pojawią, są ludzie którzy tylko czekają aby się do czegoś doczepić, taka polska mentalność...:) pozdrowienia!

Zgłoś 23.07.2008 Baha

sproboj inaczej

dodaj do mięsa dużo warzyw (seler, pietruszka, marchew, por, cebula , czosnek) jak mięso będzie prawie miękkie dodaj pokrojone pomidory

za 15 minut przetrzyj wszyst... Pokaż więcej

sproboj inaczej

dodaj do mięsa dużo warzyw (seler, pietruszka, marchew, por, cebula , czosnek) jak mięso będzie prawie miękkie dodaj pokrojone pomidory

za 15 minut przetrzyj wszystko (bez mięsa) dopraw smietaną

To dopiero jest smak

Zgłoś 18.08.2008 Pati

Nie lubie zupy pomidorowej, ale jestem zmuszona ja dzisiaj zrobic...

Dziekuje za przepis, dobrze ze taki dokladny ;)

Zgłoś 19.08.2008 violka

Ja też nie lubię pomidorówki ale dziś właśnie zrobię ten przepis. Ciekawe czy polubię zupę pomidorową?

Zgłoś 23.08.2008 Kamilka

pomidorówka jest super właśnie zrobiłam ale oczywiście po swojemu trochę ;) mi tam nasionka z pomidorków nie przeszkadzają.. ale różnica między tą z koncentratu a tą z pomidorków jest ogromna.. ... Pokaż więcej

pomidorówka jest super właśnie zrobiłam ale oczywiście po swojemu trochę ;) mi tam nasionka z pomidorków nie przeszkadzają.. ale różnica między tą z koncentratu a tą z pomidorków jest ogromna.. Na korzyść oczywiście świeżych pomidorków. Pozdrawiam

Zgłoś 02.10.2009 tylkoŚwieże!

Słabo, bo koncentrat to największe dziadostwo!

Zgłoś 25.09.2009 zuzia

Jadałam cos podobnego w Korkociagu. Ale nazywała sie ta zupa- SŁODKO PIKANTNA ZUPA KREM Z POMIDORÓW i smak pamietam do teraz

Zgłoś 14.07.2009 znakomita

świetna zupa:) bardzo pyszna:)

Zgłoś 02.09.2009 Beata

Zupka pycha.Ja kwaśną śmietanę dodaje do zupy w inny sposób.Tzn. do garnuszka wlewam potrzebną ilość śmietany(Takiej pn.prosto z lodówki) i zalewam gotującą się zupą (1 lub 2 nabierki) wymieszam... Pokaż więcej

Zupka pycha.Ja kwaśną śmietanę dodaje do zupy w inny sposób.Tzn. do garnuszka wlewam potrzebną ilość śmietany(Takiej pn.prosto z lodówki) i zalewam gotującą się zupą (1 lub 2 nabierki) wymieszam dokładnie i wlewam do gotującej sie zupy.Jeszcze nie zdarzyło mi się ,aby śmietana sie zważyła.

Zgłoś 15.08.2011 karlon

Pyszna zupa wysza - dzieki :)

Zgłoś 27.05.2011 ania

pomidorowa z bazylią mmm pycha a zamiast śmietany niesłodzone mleko kokosowe mmm podwójna pycha :)

Zgłoś 21.06.2010 Iwcia

najsmakowitsza pomidorowa jaka mi kiedykolwiek wyszla..dziekuje za przepis!!!..;)))

Zgłoś 07.01.2011 Ania

Kocham , uwielbiam i mogłabym bez końca jeść pomidorówke . Najlepsza zupka na świecie

Zgłoś 07.01.2011 Ania

Kocham , uwielbiam i mogłabym bez końca jeść pomidorówke . Najlepsza zupka na świecie

Zgłoś 11.08.2010 michał

dziękuje wyszła super chociaż przyznam ze gotowałem pierwszy raz zupę pomidorową

Ps. jeszcze trochę majeranku i bazylii dodałem ale naprawdę niebo w "gębie"

Zgłoś 30.09.2012 Leonardo

Świetny przepis. Zupka wyszła idealna, ale się nieźle napracowałem... ufff Warto było! :D

Zgłoś 13.08.2013 Paula

Ja, zupkę pomidorową gotuję z kalafiorem. Daję go do gotowania razem z innymi warzywami, przed dodaniem pomidorów ,czy też koncentratu. Spróbujcie! Zupa jest pyszna.... Oczywiście dodaję na kon... Pokaż więcej

Ja, zupkę pomidorową gotuję z kalafiorem. Daję go do gotowania razem z innymi warzywami, przed dodaniem pomidorów ,czy też koncentratu. Spróbujcie! Zupa jest pyszna.... Oczywiście dodaję na koniec śmietany.

Zgłoś 20.01.2014 kuchcik

Tolek. Dla mniej wybredych to szoruj do Mc'Donalda

Zgłoś 19.11.2013 gość

Kiedy wyzwoleńcze wojska przekroczyły Wisłę, do mojej babci zawitał sołdacik z prośbą o umożliwienie mu ugotowania zupy z siekierki.

Gotował ją ponoć 30 minut, ale po dodaniu wszystkich ty... Pokaż więcej

Kiedy wyzwoleńcze wojska przekroczyły Wisłę, do mojej babci zawitał sołdacik z prośbą o umożliwienie mu ugotowania zupy z siekierki.

Gotował ją ponoć 30 minut, ale po dodaniu wszystkich tych produktów w/w , była wspaniała

Zgłoś 29.05.2015 Paula

Zupka wyszła przepyszna! Siostra nie mogła odejść od tej zupy, ciągle podjadała, tak jej smakowała :) Jestem zachwycona tym przepisem, dziękuję i będę go polecać.