Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa porowa

Tekst i foto Viola 05-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4? złprosty30 min.?

Składniki:

- 1 duży por,
- 1 cebula,
- 1 seler,
- 1 pietruszka,
- 2 marchwewki,
- pół kilograma ziemniaków,
- kostka rosołowa,
- trochę śmietany i masła,
- natka pietruszki,
- majeranek,
- maggi.

Jak przyrządzić:

Gotujemy w garnku pokrojoną w kostkę marchew, pietruchę, selera i ziemniaki na kostce rosołowej.

Pora i cebulę kroimy w prążki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pora i cebulę. Kiedy por będzie miękki, wlewamy na patelnię wywar z garnka, do tego dodajemy trochę majeranku i maggi. Na patelni zabielamy śmietaną (nie za dużo). Wszystko wlewamy do garnka. DOprawiamy do smaku.

Jak podawać?

Na talerzy posypujemy natką pietruszki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.06.2004 gdansk on-line

jadlam kiedys

pycha

Zgłoś 06.10.2004 weronka

siostra dala mi przepis ale nieco ulepszony,palce lizac;-)jezeli ktos ma ochote sprobowac,zapraszam

Zgłoś 20.10.2005 Gabi

Zupę z pora lub każdą inną potrawę gdzie głównym składnikiem jest por warto przyprawić gałką muszkatołową. Potkreśla ona smak pora. Ten przepis jest bardzo dobry i polecam wszystkim!

... Pokaż więcej

Zupę z pora lub każdą inną potrawę gdzie głównym składnikiem jest por warto przyprawić gałką muszkatołową. Potkreśla ona smak pora. Ten przepis jest bardzo dobry i polecam wszystkim!

Zgłoś 19.10.2007 bogusia musia

Z gałką nie jadłam.Ja dodaje serek topiony -śmietankowy.