Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa soczewicowa

Tekst i foto Gościu 01-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
610 złprosty30 min.?

Składniki:

2 litry wywaru (szponder wołowy, włoszczyzna, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego),
1 szklanka soczewicy czerwonej (około 200 g),
2 grzybki suszone,
4 ziemniaki,
1 cebula drobno pokrojona,
1 łyżka mąki,
oliwa,
majeranek,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz,
papryka czerwona w proszku

Jak przyrządzić:

Soczewicę płuczemy, zalewamy częścią wywaru, zagotowujemy i odstawiamy na 2 godziny.
Grzybki myjemy, zalewamy zimnym wywarem i odstawiamy na 2 godziny.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy wszystko w oddzielnych garnkach około 20 minut (aż się ziemniaki ugotują).
Cebulę opruszamy mąką i lekko zrumieniamy na oliwie.
Łączymy z ugotowanymi ziemniakami, soczewicą i drobno pokrojonymi grzybkami (wraz z wywarem).
Gotujemy chwilę i dodajemy przyprawy: majeranek, odrobinę gałki muszkatołowej, paprykę, sól i pieprz.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?

W miseczkach.

Uwagi:

Przed podaniem można zabielić śmietaną.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.08.2006 Gosia

Napewno jest smaczna. Sprobuję, bo bardzo lubie ( i cenię) soczewicę:)

Zgłoś 10.01.2007 renka

to przepis Kuronia!!!