Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa tajska

24.11.2011

Orientalne dania wchodzą powoli do naszego polskiego menu. Coraz częściej „u cioci na imieninach” spotkać można azjatyckie smaki. Jedną z potraw, które już kilkakrotnie spotkałam na typowych imieninowych przyjęciach, jest tajska zupa, spolszczana na różne sposoby, zawsze z kokosowym mleczkiem. Do zupy można dodać wiele tajskich dodatków, jak pasta curry, trawa cytrynowa, świeża kolendra, ale tutaj podaję przepis bazowy, najbliższy polskiemu podniebieniu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
430 złprosty20 min.średnia

Składniki:

50 dag piersi z kurczaka,
1 kapusta pekińska,
1 czerwona cebula,
1 szklanka bulionu warzywnego,
1 mleczko kokosowe (30 ml),
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
puszka kiełków fasoli,
2 łyżki sosu sojowego,
szczypta soli.

Jak przyrządzić?

Kurczaka kroimy w paseczki, cebulę w talarki.

Kapustę pekińską w paski.

Mleko kokosowe wlewamy na patelnię, kiedy się zagotuje, dodajemy kurczaka i cebulę.

Po kilku minutach kapustę pekińską.

Całość przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem.

Dusimy kwadrans, pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy, kiełki i solimy do smaku.

Jak podawać?

Zupę podajemy posypaną zieloną pietruszką.

Można podać solo lub z ryżem jaśminowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.04.2012 ddd

mieszkasz kilka lat i nie wiesz jak sie te kuleczki nazywają, hehe, ja byłam miesiąc i wiem, grunt to poznawanie świata...

Zgłoś 23.05.2012 Ina

Zupa jest pyszna i nie chodzi o szczegoly - wszystkie skladniki super ze soba komponuja - ZAWSZE mozna zmienic ktorys ze skladnikow potrawy - wazne jest to , zeby zachowana byla harmonia smakowa... Pokaż więcej

Zupa jest pyszna i nie chodzi o szczegoly - wszystkie skladniki super ze soba komponuja - ZAWSZE mozna zmienic ktorys ze skladnikow potrawy - wazne jest to , zeby zachowana byla harmonia smakowa - troche mnie rozbawil przepis gdzie ZIELONE KULKI I WARZYWKO ZIELONE jest potrzebne do tego dania - no ale pominmy ten szczegol - I TAK PORADZIMY SOBIE PO SWOJEMU - Pozdrawiam

Zgłoś 24.11.2011 Nizeznajoma

No, nie wiem czy dokładnie tak powinno być, moje drogie mieszkam w Thai od kilku lat i napewno tajowie nie używają kapusty pekińskiej do zupy ani kiełków do tej zupy hehe kiełki się stosuje do i... Pokaż więcej

No, nie wiem czy dokładnie tak powinno być, moje drogie mieszkam w Thai od kilku lat i napewno tajowie nie używają kapusty pekińskiej do zupy ani kiełków do tej zupy hehe kiełki się stosuje do innych potraw ale do zupy z mlekiem kokosowym jeszcze niesłyszałam, poza tym do tej zupy potrzebne jest zielone curry i mleko kokosowe wtedy to jest prawdziwa zupa :) oczywiście jest mnóstwo rodzajów ale ta wyglada jak jedna z zup tajskich tyle ze ma dziwne skladniki i kilku brakuje. Normalnie dodaje sie takie zielone kuleczki ktore wygladaja jak groszek i takie zielone okragle warzywko ktore bardzo szybko mieknie podczas gotowania, taka zupka jest wtedy przepyszna :)

Zgłoś 24.11.2011 czer

@nieznajoma

czytaj ze zrozumieniem

"tutaj podaję przepis bazowy, najbliższy polskiemu podniebieniu."

no ale fakt zabłysłaś tymi kuleczkami i takimi tam podobnymi rze... Pokaż więcej

@nieznajoma

czytaj ze zrozumieniem

"tutaj podaję przepis bazowy, najbliższy polskiemu podniebieniu."

no ale fakt zabłysłaś tymi kuleczkami i takimi tam podobnymi rzeczami :>

Zgłoś 24.11.2011

Super

Zgłoś 24.11.2011 Dupa tajska

@gość, nie dość że super to jeszcze jak tanio.

Zgłoś 24.11.2011 taj

no a w TESCO 1 torebka zupy Tajskiej 1.19zl :)))))

Zgłoś 24.11.2011 jojo

przynajmniej panna Zuza sie stara nie to co pani Danusia, ze zdjeciami zrobionymi chyba w lazience i przepisami ni z gruszki ni z pietruszki - to eufemizm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! howk!

Zgłoś 25.11.2011 Yue

Czy to napewno 4 porcje, szklanka bulionu, 30 ml mleczka i dwie łyżki sosu sojowego, to wszystkie płyny. To ile będzie tej zupy.

Zgłoś 03.12.2011 WZG

do Yue: płynu jak dla mnie było zdecydowanie za mało. Bulion rozpuściłam w 0,5 litra wody, do tego litr wody i 400 ml mleczka kokosowego. Użyłam całej kapusty pekińskiej, podana ilość płynów moż... Pokaż więcej

do Yue: płynu jak dla mnie było zdecydowanie za mało. Bulion rozpuściłam w 0,5 litra wody, do tego litr wody i 400 ml mleczka kokosowego. Użyłam całej kapusty pekińskiej, podana ilość płynów może dno by zalała, nie więcej. Dodałam sporo pieprzu dodatkowo, zupa była wyrazista.