Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zupa tajska

24.09.2012

Gorąca miseczka mlecznej zupy o orientalnym smaku. Na ten smak i aromat składa się trawa cytrynowa, limonki, mleczko kokosowe i zielona pasta curry. Bazą jest swojski bulion z pociętą w paski piersią z kurczaka. Wyrazistego smaku dodają uprażone migdały.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
217 złśredni60 min.średnia

Składniki:

3 szklanki bulionu drobiowego, może być z kostki,
100 g piersi z kurczaka,
łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej,
1 mała puszka mleka kokosowego light,
2 łyżki płatków migdałowych,
1-2 cytryny lub limonki,
zielona pasta curry.

Jak przyrządzić?

100 g piersi z kurczaka pokrój w paski o grubości ok. 2 cm.

Przygotuj trzy szklanki bulionu drobiowego.

Do bulionu i miękkiego mięsa wrzuć posiekaną łyżeczkę trawy cytrynowej.

Po 5 minutach gotowania na wolnym ogniu, wyciśnij 1-2 cytryny lub limonki.

Zupę dopraw pastą curry – w zależności od tego, czy lubisz ostre potrawy.

Odstaw z ognia.

W tym czasie na suchej patelni upraż płatki migdałowe.

Zupę wymieszaj z mlekiem kokosowym.

Rozlej do małych miseczek wraz z mięsem z kurczaka.

Jak podawać?

Przed podaniem posyp płatkami migdałowymi.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.09.2012 milla

to brzmi ciekawie. Podobną zupkę jadłam i była rewelacyjna... chyba spróbuję.

Zgłoś 26.11.2012 gość

zczxc

Zgłoś 17.06.2013 gość

Aritcles like this just make me want to visit your website even more.

Zgłoś 28.04.2014 gość

Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.

Ja już z tym nie m... Pokaż więcej

Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.

Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

Zgłoś 28.04.2014 gość

te gorzkie, spalone migdaly sa zupelnie zbedne. mieszkalam ponad rok w Tajlandii i zadnych migdalow w tego typu zupie nie bylo.

Zgłoś 01.12.2016 modest

Lubię takie orientalne zupy. Jeśli chodzi o gotowe buliony, to ja używam tylko Krakusa, bo nie zawiera żadnych konserwantów ani ulepszaczy. Dzięki temu mogę gotować nie tylko szybciej i sprytnie... Pokaż więcej

Lubię takie orientalne zupy. Jeśli chodzi o gotowe buliony, to ja używam tylko Krakusa, bo nie zawiera żadnych konserwantów ani ulepszaczy. Dzięki temu mogę gotować nie tylko szybciej i sprytnie, ale też zdrowo.