Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zupa z czerwonej fasoli

Tekst i foto SaNiA 04-02-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty90 min.-

Składniki:

400g namoczonej czerwonej fasoli,
300g ryżu,
schab na 4 kotlety (lub inne pyszne mięsko),
kostka rosołowa (najlepiej knorr),
1 średnia cebulka,
ząbek czosnku,
dużo majeranku,
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru,
pieprz.

Jak przyrządzić:

Umyta i namoczona fasole gotujemy w dużej ilości wody ok. 0,5h, wyjmujemy ją i miksujemy.
Do gotującej się wody po fasoli wrzucamy schab pokrojony w kosteczki, kostkę rosołową, drobno pokrojoną cebulkę, dokładnie wypłukany ryż, zmiksowana fasolę i przyprawiamy do smaku :)
Gotujemy wszystko razem ok. 1h, czyli jak ryż będzie miękki i wszystko dojdzie. SMACZNEGO!

Uwagi:

Fasola jest najlepsza jak się ją moczy w wodzie 24 h.
Ryż płuczemy w zimnej wodzie, aż woda będzie klarowna :)
A co do proporcji - to wedle uznania :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.