Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Zupa z porów z mięsnymi kulkami

Tekst i foto Carolla 28-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

400 g mielonego mięsa, ząbek czosnku, jajko, łyżka bułki tartej, 4 duże pory, 5 szklanek bulionu warzywnego (z kostki), listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szklanka śmietany, po łyżce masła i oleju, łyżka mąki (niekoniecznie), sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Pory oczyścić, umyć. Pokroić w plasterki. Podsmażyć na oleju z rozgrzanym masłem. Zalać gorącym bulionem. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 30 minut.
Mięso wyrobić z jajkiem, bułką tartą, zmiażdżonym czosnkiem i połową posiekanej natki. Doprawić solą, pieprzem. Z masy mięsnej uformować niewielkie kulki. Wrzucić je do zupy w połowie gotowania.
Mąkę wymieszać ze śmietaną. Dodać do zupy. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Zupę posypać resztą natki. Rozlać na talerze.

Uwagi:

Zamiast mąki ze śmietaną do zagęszczenia zupy używam kaszy manny. Też bardzo dobre.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.03.2006 Conrat

Zupa jest pyszna. Sama autorka dla mnie gotowala ;)

Zgłoś 31.03.2006 lida

zupę można zmiksować i potem dopiero włożyc pulpeciki ( zrobić maleńkie) . Jest naprawdę świetna